Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można wiercić po zaszpachlowaniu dziury?

yndyk

Recommended Posts

Witam wszystkich,

potrzebuję wywiercić otwór dokładnie w miejscu zaznaczonym na zdjęciu:

https://imgur.com/a/3DqvJJV

problem w tym, że stare dziursko jest rozwalone i wypadałoby najpierw je zreperować. Czy mogę wypełnić ubytek szpachlą a potem w nim wiercić? Mam jakąś "śnieżkę akryl putz flex elastyczna masa naprawcza z zawartością włókna szklanego" - czy to wytrzyma późniejsze obciążenie szafki, czy może obróci się w pył przy pierwszym kontakcie z wiertłem?

Pozdrawiam

Jeśli to co zaznaczyłeś będzie otworem docelowym to wierć w tej postaci co obecnie.

Jeśli uda Ci się przewiercić nie niszcząc otworu(łącząc nowego ze starym - czyli znacznie poszerzając otwór pod kołek:( ) to nie powinno być większego problemu z przeniesieniem wytrzymałości dla szafki - tam siły działają bardziej na ścinanie niż wyciąganie. Czyli jeśli ściana wymaga wiertła z udarem to najpierw małym wiertłem 3-4, a następnie rozwierć już pod wymiar kołka. Nie stosuj kołków szybkiego montażu raczej wkręcane.

Jeśli jednak "uda" się połączyć takie otwory - ja stosuję albo kotwę chemiczną , albo zaprawę CERESIT CX - 5 ( koszt tych rzeczy to ok 20 zł za jedno opakowanie kotwy i 2 kg zaprawy) Jednak wystarczy Ci na wiele różnych otworów i dziur :)

Zaletą tych wymienionych materiałów jest ich szybkość wiązania i ponadprzeciętną wytrzymałość, i gdy się zastosuje można wcisnąć koszulkę kołka w jeszcze miękkie wypełnienie i odczekać chwilkę, a po dłuższej można wkręcać kołek .

ps .oczywiście za każdym razem zaszpachluj wypełnij masą błędnie wywiercony otwór