yndyk 18.03.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam wszystkich,potrzebuję wywiercić otwór dokładnie w miejscu zaznaczonym na zdjęciu: https://imgur.com/a/3DqvJJV problem w tym, że stare dziursko jest rozwalone i wypadałoby najpierw je zreperować. Czy mogę wypełnić ubytek szpachlą a potem w nim wiercić? Mam jakąś "śnieżkę akryl putz flex elastyczna masa naprawcza z zawartością włókna szklanego" - czy to wytrzyma późniejsze obciążenie szafki, czy może obróci się w pył przy pierwszym kontakcie z wiertłem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Jeśli to co zaznaczyłeś będzie otworem docelowym to wierć w tej postaci co obecnie. Jeśli uda Ci się przewiercić nie niszcząc otworu(łącząc nowego ze starym - czyli znacznie poszerzając otwór pod kołek:( ) to nie powinno być większego problemu z przeniesieniem wytrzymałości dla szafki - tam siły działają bardziej na ścinanie niż wyciąganie. Czyli jeśli ściana wymaga wiertła z udarem to najpierw małym wiertłem 3-4, a następnie rozwierć już pod wymiar kołka. Nie stosuj kołków szybkiego montażu raczej wkręcane. Jeśli jednak "uda" się połączyć takie otwory - ja stosuję albo kotwę chemiczną , albo zaprawę CERESIT CX - 5 ( koszt tych rzeczy to ok 20 zł za jedno opakowanie kotwy i 2 kg zaprawy) Jednak wystarczy Ci na wiele różnych otworów i dziur Zaletą tych wymienionych materiałów jest ich szybkość wiązania i ponadprzeciętną wytrzymałość, i gdy się zastosuje można wcisnąć koszulkę kołka w jeszcze miękkie wypełnienie i odczekać chwilkę, a po dłuższej można wkręcać kołek . ps .oczywiście za każdym razem zaszpachluj wypełnij masą błędnie wywiercony otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts