riot 18.03.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Nie wiem czy w dobrym dziale pytam... Na etapie budowy nie zostały wylane schody wejściowe do domu. W jaki sposób najlepiej rozwiązać budowę tego elementu. Chcielibyśmy dorobić podest na dwa, trzy, schody, który wypełni całą wnękę do krawędzi obrysu domu. Najlepiej do wysokości drzwi wejściowych, ale.... Po pierwsze to wybór materiału. Myśleliśmy nad podestem/schodami z drewna, dopasowanego do wstawki na elewacji, jednak wydaje nam się to mało trwałe, biorąc pod uwagę, że to główny ciąg komunikacyjny. Nie wiem jak wypadłby tutaj kompozyt Podest murowany i obłożony okładziną z gresu, jednak tutaj pojawia się problem drewnianej elewacji , która zaczyna się poniżej poziomu progu drzwi wejściowych, jak odizolować to miejsce od murowanego podestu. Nie ma możliwości wycięcia desek. Jak to prawidłowo wykonać, aby służyło na lata Trzecia opcja to podest z kostki, jako kontynuacja podjazdu Będę wdzięczny za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 22.03.2019 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Wydaje mi się, że najprościej będzie usunąć ostatni rząd desek elewacyjnych we wnęce, wtedy wyjdzie jedna linia z progiem drzwi wejsciowych. Druga kwestia to fakt że budynek jest z piwnicą. Na jakiej głębokości robić taki podest/schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 23.03.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Zrób fundament betonowy ,schody ułóż z bloczków betonowych lub wylej, a na to beton stemplowany z fakturą drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 23.03.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ok, niestety będę męczył jeszcze, bo coś tam niby teoretycznie wiem, ale nie chce eksperymentować. W wolnej chwili, tak bardziej łopatologicznie.... Na obecnym stanie, kopię rów pod wylanie ław na jakis 1 metr gł, szer. Szpadla? Czy wybieram ziemię pod całym podestem 2x2m ? 1. W rów na dno sypie piasek, ubijam, robię zbrojenie z prętów i zalewam betonem do przykrycia zbrojenia 2. Na warstwę betonu daję papę jako.izolacje i wyżej muruję ścianki z bloczków ? 3. Scianki tylko dwie w formie L tam gdzie będą stopnie? Tam gdzie mam sciany fundamentowe domu juz nie? Scianki izoluję np. Papą tak, zeby połączyć pionową izolacje z poziomą ? Czy wystarczy lepsza masa izolacyjna (nie dysperbit) 4.Między scianami domu i schodami robię dylatacje np ze styropianu, czy xps 2-3 cm ? 5. W środek podestu sypię piasek i ubijam warstwami po 20 cm, a ile zostawiam na wylanie płyty betonowej z góry ? Te dwa stopnie formuję od razu szalunkami do zalania Czy całość lepiej zamknąć w lini obrysu budynku, czy lepiej jak stopnie będą poza obrysem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riot 17.04.2019 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Ktoś pomoże? Jeżeli pytanie jest w złym dziale to proszę o przeniesienie.Niestety nastały takie czasy, że nikt nie chce sie podejmować takich prac, bo "się nie opłaca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts