Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja łazienki + odpływ liniowy : jak to działa?

Marc123

Recommended Posts

Kupuję mieszkanie od dewelopera i przymierzam się do łazienki z odpływem liniowym bądź punktowym. Mam niewiele czasu na naniesienie zmian w projekcie a wszystkie modyfikacje projektów rozpoczynają się od łazienki i wyboru czy zrobię na całej ścianie prysznic z odpływem liniowym czy wybiorę coś innego. Chciałbym zapytać tutaj o najsłabsze ogniwo tego rozwiązania jakim dla mnie jest olbrzymia niepewność co do szczelności na lata.

Na podłodze będzie standardowo styropian 5 cm + jastrych 5 cm. Będę jeszcze rozmawiał z deweloperem co do umieszczenia rury odpływowej jak najniżej zachowując minimalny spadek.

Trochę czytałem na temat prawidłowego wykonania prysznica z odpływem liniowym i nie umiem zrozumieć w jaki sposób stosowane obecnie metody miałyby gwarantować szczelność, jeśli wszystkie warstwy uszczelnienia spływają poniżej górnej krawędzi metalowego kołnierza odpływu i nie ma rozwiązania gwarantującego, że, gdy (np. przy nieszczelnej fudze) woda zbierze się na warstwie izolacyjnej (pod płytkami) to woda ta spłynie do kanalizacji zamiast przekształcać się w grzyb (nawet przy jej niewielkiej ilości) lub co gorsze szukać sobie małej nieszczelności w izolacji i dalej podążać do sąsiada z dołu. Wydaję mi się, że warstwa izolacyjna powinna gwarantować ujście z niej wody, a nie napotykać na barykadę w postaci metalowego kołnierza odpływu.

Będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu lub informacje, dzięki którym poczuję się pewnie co do szczelności decydując się na tego typu odpływ.

Hydroizolację łączysz z odpływem liniowym na kołnierzu metalowym odpływu za pomocą specjalnej, perforowanej taśmy. Jeżeli woda dostanie się pod płytki to nie ma prawa przedostać się poniżej tej hydroizolacji. Nieszczelności w fudze nie będą na tyle destrukcyjne jakby to miało miejsce na na balkonie czy tarasie. Innych rozwiązań nie ma.

Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby zamontować odpływ niżej o grubość wystającego kołnierza metalowego znad otaczającej go płytki metalowej. Wówczas, mata izolująca lub cokolwiek innego co byłoby stosowane zakończyłaby się spadkiem do korytka, a nad tym byłyby płytki i silikon przy krawędzi. Pozostałaby tylko kwestia podwyższenia rusztu, ale to nie powinno być już trudne. Czy ma to sens? Bo z tego co rozumiem przyjęte zasady montażu to wspomniana przez Ciebie perforowana taśma zakańcza się na tej płaskiej blaszce poniżej tego odstającego kołnierza.

Wg mnie prosisz się o problemy. Pionowy rant, który otacza odpływ ma grubość kilku mm. Tenże rant umożliwia estetyczne wykończenie łączenia odpływu i płytek, a próba ułożenia na nim hydroizolacji może się zakończyć tym że w tym newgralgicznym miejscu dojdzie do rozszczelnienia.

Jeżeli zamierzasz zafugować płytki w prysznicu to pownieneś zainstalować odpływ zgodnie z zaleceniem producenta. No chyba że fugi mają pozostać puste to twoje kombinowanie ma jakiś tam sens.

Przeglądam właśnie gotowe rozwiązania budowane na płycie "wedi" (?). Jeżeli taka płyta jest w 100% szczelna i "nie ma bata", że woda która tam się zgromadzi nawet na kilka lat przecieknie, to w tych gotowych rozwiązaniach górna krawędź metalowego kołnierza jest poniżej wysokości od której na tej płycie robiony jest spad co daje mi dużo pewności żeby planować prysznic walk in. Jeżeli się tutaj nie mylę, to w przypadku zastosowania rozwiązań na takiej płycie pozostaje martwić się jedynie o ściany, narożniki, no i oczywiście uszczelki i rury. W przypadku ścian, krawędzi i ich łączenia z taką płytą czuję się dużo pewniej, gdyż folia w płynie i mata na narożnikach robi spad do dołu, na którym w najgorszym razie byłoby pod płytkami jeziorko, które nie przecieknie, bo nie ma ryzyka, takiego o jakim wcześniej pisałem, że jedno malutkie, najsłabsze ogniwo izolacji od podłogi przepuści wodę do sąsiada. Jeszcze raz proszę o korektę czy przy rozwiązaniu z tą płytą wygląda to tak jak napisałem i dzięki wielkie za dotychczasową pomoc.

Czyli wychodzi na to, że trzeba trochę ryzykować robiąc prysznic walk in, skoro nie da się mieć rantu poniżej krawędzi szczelnego pojemnika. Czy stosowane obecnie hydroizolacje przeszły próbę czasu czy to jest raczej nowość i nie wiadomo czy nie zesztywnieje i nie pęknie za 10-15 lat, pomijając obietnice producenta? Przy okazji pytanie techniczne, gdybym się zdecydował - czy w miejscu prysznica powinienem pozbyć się warstwy styropianu żeby uniknąć późniejszego zapadania się i zrobić samą wylewkę na stropie czy zostawić warstwę styropianu?