Piecha21 19.03.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Witam ! Mam problem oraz dylemat co zrobić. Od kiedy wprowadziłem się do nowo wybudowanego domu strasznie zaczął mi przeszkadzać wiatr. Bardzo mocno go słyszę na poddaszu gdy śpimy w sypialni. Zastanawiam się w jaki sposób idzie wygłuszyć taki efekt ? 1. Dach dwuspadowy. Kleszczowo krokwiowy ? ( Krokwie + jętki po obu stronach krokwi + płatwie po całych długościach ) 2. Dach pokryty dachówką ceramiczną + folia paroprzepuszczalna 3. Bez deskowania 4. Poddasze ocieplone wełną 18 cm + 10 cm Na pewno chcę wykonać pełne deskowanie od środka stryszku by jeszcze dodatkowo spiąć cały dach. Ogólnie żałuje że nie zrobiłem pełnego deskowania przed pokryciem dachu. Krokwie są 18x8 cm. Myślałem by dodatkowo wygłuszyć tą cześć nieużytkową ( w sumie użytkową bo to graciarnia dosyć często używana ) włożyć wełnę 18 cm miedzy krokwie do samej kalenicy. Czy to dobry pomysł ? Jeśli tak to czy dawać również folię tą żółtą którą się daje pod regipsy ? Czy może lepiej między krokwie dać styropian ? Ma chyba lepsze właściwości akustyczne lecz boję się że podczas wiatru może skrzypieć ( jednak więźba coś tam pracuje ). Wiem że ogólnie jest zasada że nieogrzewanych pomieszczeń się nie ociepla lecz ja muszę coś zrobić by choć trochę jeszcze wygłuszyć domek bo nie daje mi to spać Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 20.03.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 ...bo nie daje mi to spać Pozdrawiam Jacek No to żona...ups! - partnerka/partner ) pewnie zadowolona/ny Na spanie to czas przyjdzie po pięćdziesiątce A w temacie: trzeba było zastosować piankę OK pozdrav, SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 21.03.2019 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 No to żona...ups! - partnerka/partner ) pewnie zadowolona/ny SM Żona. Pianki żałuję że nie zrobiłem. Lecz niestety już za późno. Choć na wełnę nie narzekam ponieważ sam układałem. Ktoś coś jeszcze podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bovska 21.03.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 21.03.2019 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Podbitka zrobiona. Ogólnie wszystko jest wykończone. Mnie generalnie interesuje odpowiedź na jedno pytanie. Czy włożenie wełny 18mm na strychu miedzy krokwie może poprawić trochę wygłuszenie domu ? Myślę że głownie stamtąd dochodzą odgłosy. Dach jest bez deskowania tylko folia i dachówka. Pod dachówkę oczywiście wiatr ma prawo wchodzić jednak to małe formatki. Więc moim zdaniem powinno pomóc. Co ta to ktoś z doświadczeniem ? No i oczywiście co lepsze wełna czy styropian ? Tylko przy styropianie boje się charakterystycznego skrzypienia miedzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piecha21 27.03.2019 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Pomorze ktoś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Wełna lepiej tłumi niż styropian. Daj wełne miedzy krokwie. Folia tutaj nie jest konieczna. Stryszek jest nieogrewany i nieuzytkwy w sensie że nie masz tam źródeł ciepłego i wilgotnego powietrza. Na wełne i do krokwie może pojsc jeszcze osb czy co tam uważasz żeby podniesc walory uzytkowe stryszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.04.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Wełnę między krokwiami na stryszku możesz ułożyć. Jako materiał włóknisty lepiej spisuje się akustycznie(pochłania dźwięki) niż materiały sztuczne. Folii nie ma konieczności kładzenia. Warto rozważyć zastosowanie wełny skalnej np. TOPROCK SUPER która ma większą gęstość. https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts