Bekonbmb 19.03.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Witam forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o porade sugestie etc. Zatem do rzeczy. W kotłowni mam zamontowaną pompę panasonic Aquarea tcap 9kw 3fazy w instalacji jest bufor 330l i mam 2 obiegi grzewcze. Jeden to podlogowka z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym recznym a drugi obieg to 4 klimakonwektory i 2 grzejniki tez z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym ręcznym.na dachu mam on prawie 9kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewac bufor do 55stopni żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trojdroznymi bez dokladania automatyki.?? Jeśli nie da się tego ogarnąć bez nowej automatyki siłowniki sterowniki blabla to jaki sprzęt proponujecie. Zawory pracują w zakresie 90st. Proszę o sugestie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.03.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Witam forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o porade sugestie etc. Zatem do rzeczy. W kotłowni mam zamontowaną pompę panasonic Aquarea tcap 9kw 3fazy w instalacji jest bufor 330l i mam 2 obiegi grzewcze. Jeden to podlogowka z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym recznym a drugi obieg to 4 klimakonwektory i 2 grzejniki tez z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym ręcznym.na dachu mam on prawie 9kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewac bufor do 55stopni żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trojdroznymi bez dokladania automatyki.?? Jeśli nie da się tego ogarnąć bez nowej automatyki siłowniki sterowniki blabla to jaki sprzęt proponujecie. Zawory pracują w zakresie 90st. Proszę o sugestie pzdr Jak byś miał bufor 3300L to miało by to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.03.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jak byś miał bufor 3300L to miało by to sens No błysnąłeś. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 19.03.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 No te 300l na długo nie starszą. Trochę musiałbyś pokombinować. Ale jak podgrzejesz wodę (rozumiem że za pomocą PC) to COP będzie niski a i inwestycja w dodatkową "automatykę" nigdy Ci się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.03.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 @Bekonbmb nie wiem o co chodzi z tymi ręcznymi zaworami. Po prostu załóż grzałkę, może dwie i jakiś wattrouter lub inny strażak. Tyle. Zresztą jakie nadwyżki w lecie do grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 20.03.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 No błysnąłeś. Brawo. Podgrzanie takiej ilości z 35 do 55 st to ok. 8kWh. Przy takiej mocy to wskazane jest mieć właśnie z 10x więcej wody. Pytanie po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.03.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Podgrzanie takiej ilości z 35 do 55 st to ok. 8kWh. Przy takiej mocy to wskazane jest mieć właśnie z 10x więcej wody. Pytanie po co? Nie kumam o czym piszesz? To do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.03.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) - Na dachu mam on prawie 9 kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewać bufor do 55 stopni, żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. - Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trójdrożnymi bez dokładania automatyki.?? Dla instalacji 5 kW uzyski energii w miesiącach to ok ; - X - 350 kWh, - XI - 200 kWh, - XII - 135 kWh, - I - 150 kWh, -II - 240 kWh Dla 9 kW będzie ok 2 x więcej ale nie za bardzo jest z czego wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej , Korzystnie jest zamontować zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem Edytowane 20 Marca 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.03.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Dla instalacji 5 kW uzyski energii w miesiącach to ok ; - X - 350 kWh, - XI - 200 kWh, - XII - 135 kWh, - I - 150 kWh, -II - 240 kWh Dla 9 kW będzie ok 2 x więcej ale nie za bardzo jest z czego wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej , Korzystnie jest zamontować zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem O kurcze. A co to ten siłownik do tego zaworu termostatycznego? Jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.03.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 A co to ten siłownik do tego zaworu termostatycznego? Jakiś link? Wpisz w google " Zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem " - i się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.03.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Wpisz w google " Zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem " - i się dowiesz. No wpisałem i nie ma. Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający". No kurcze taki matołek jestem, że nie mogę odszukać. Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.03.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający". "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" to; " termostatyczny zawór mieszający " plus siłownik ; https://allegro.pl/oferta/zawor-dzielacy-3-4-cala-3dr-v4044f1000-u-honeywell-6932253167?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d70eb7be-fabc-4da3-b7e7-7250e3b08f21 Przewagą tego rozwiązania jest możliwość dowolnej regulacji obiegu grzewczego (stałej – temperatury, ) wg ; - temperatury Wewnętrznej, - temperatury Zewnętrznej, - lub wg temp. zewnętrznej z korektą temperatury pomieszczenia Ograniczeniem są tylko możliwości automatyki zarządzającej pracą siłownika. Edytowane 20 Marca 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.03.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 No wpisałem i nie ma. Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający". No kurcze taki matołek jestem, że nie mogę odszukać. Pomożesz?nie przejmuj się, wszyscy s a młotkami, tylko @Andrzej5101 jako jedyny widział takie zawory. Poza tym same bzdury wypisuje. Cos gdzies słyszał, ale nie wie co i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.03.2019 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" to; " termostatyczny zawór mieszający " plus siłownik ; https://allegro.pl/oferta/zawor-dzielacy-3-4-cala-3dr-v4044f1000-u-honeywell-6932253167?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d70eb7be-fabc-4da3-b7e7-7250e3b08f21 Przewagą tego rozwiązania jest możliwość dowolnej regulacji obiegu grzewczego (stałej – temperatury, ) wg ; - temperatury Wewnętrznej, - temperatury Zewnętrznej, - lub wg temp. zewnętrznej z korektą temperatury pomieszczenia Ograniczeniem są tylko możliwości automatyki zarządzającej pracą siłownika. Wydaje mi się, że to jeszcze coś innego. Kolejny typ zaworu. No ale cóż. nie przejmuj się, wszyscy s a młotkami, tylko @Andrzej5101 jako jedyny widział takie zawory. Poza tym same bzdury wypisuje. Cos gdzies słyszał, ale nie wie co i gdzie. Dzięki. Problem w tym, że dzięki takim poradom i doradcom na tym forum można się obudzić z nocniku. Jest tu kilku takich na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.03.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Dzięki. Problem w tym, że dzięki takim poradom i doradcom na tym forum można się obudzić z nocniku. Jest tu kilku takich na forum.niestety musisz bardzo uważać na wszelkiego rodzaju porady tutaj. owszem, jest tu parę osób których warto posłuchać, ale to są jednostki. najgorsze jest to, ze niektórzy dostają tytuły forumowe za free, ale ich wiedza i porady porażają. Pół biedy jeśli ktoś co nieco kuma, to oleje takie porady, ale gro osób bierze za dobrą monetę takie porady. Niestety później za to płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.03.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 niestety musisz bardzo uważać na wszelkiego rodzaju porady tutaj. owszem, jest tu parę osób których warto posłuchać, ale to są jednostki. najgorsze jest to, ze niektórzy dostają tytuły forumowe za free, ale ich wiedza i porady porażają. Pół biedy jeśli ktoś co nieco kuma, to oleje takie porady, ale gro osób bierze za dobrą monetę takie porady. Niestety później za to płacą. Zgadzam się z Tobą w 100%. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts