Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor

Bekonbmb

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o porade sugestie etc.

Zatem do rzeczy.

W kotłowni mam zamontowaną pompę panasonic Aquarea tcap 9kw 3fazy w instalacji jest bufor 330l i mam 2 obiegi grzewcze. Jeden to podlogowka z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym recznym a drugi obieg to 4 klimakonwektory i 2 grzejniki tez z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym ręcznym.na dachu mam on prawie 9kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewac bufor do 55stopni żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trojdroznymi bez dokladania automatyki.?? Jeśli nie da się tego ogarnąć bez nowej automatyki siłowniki sterowniki blabla to jaki sprzęt proponujecie. Zawory pracują w zakresie 90st. Proszę o sugestie pzdr

Witam forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o porade sugestie etc.

Zatem do rzeczy.

W kotłowni mam zamontowaną pompę panasonic Aquarea tcap 9kw 3fazy w instalacji jest bufor 330l i mam 2 obiegi grzewcze. Jeden to podlogowka z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym recznym a drugi obieg to 4 klimakonwektory i 2 grzejniki tez z własną pompa obiegową i zaworem trójdrożnym ręcznym.na dachu mam on prawie 9kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej i nagrzewac bufor do 55stopni żeby później rozbierać ta energię wtedy kiedy nie ma słońca. Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trojdroznymi bez dokladania automatyki.?? Jeśli nie da się tego ogarnąć bez nowej automatyki siłowniki sterowniki blabla to jaki sprzęt proponujecie. Zawory pracują w zakresie 90st. Proszę o sugestie pzdr

Jak byś miał bufor 3300L to miało by to sens :-)

- Na dachu mam on prawie 9 kwp i chciałbym wykorzystywać nadwyżki

energii elektrycznej i nagrzewać bufor do 55 stopni, żeby później rozbierać

ta energię wtedy kiedy nie ma słońca.

- Moje pytanie brzmi...czy jestem w stanie zapanować nad zaworami trójdrożnymi bez

dokładania automatyki.??

Dla instalacji 5 kW uzyski energii w miesiącach to ok ;

- X - 350 kWh,

- XI - 200 kWh,

- XII - 135 kWh,

- I - 150 kWh,

-II - 240 kWh

Dla 9 kW będzie ok 2 x więcej ale

nie za bardzo jest z czego wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej ,

Korzystnie jest zamontować zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem

Edytowane przez Andrzej5101

Dla instalacji 5 kW uzyski energii w miesiącach to ok ;

- X - 350 kWh,

- XI - 200 kWh,

- XII - 135 kWh,

- I - 150 kWh,

-II - 240 kWh

Dla 9 kW będzie ok 2 x więcej ale

nie za bardzo jest z czego wykorzystywać nadwyżki energii elektrycznej ,

Korzystnie jest zamontować zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem

O kurcze. A co to ten siłownik do tego zaworu termostatycznego? Jakiś link?

Wpisz w google " Zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem " - i się dowiesz.

No wpisałem i nie ma. Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający". No kurcze taki matołek jestem, że nie mogę odszukać. Pomożesz?

Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający".

"Zawór trójdrogowy z siłownikiem" to;

" termostatyczny zawór mieszający " plus siłownik ;

https://allegro.pl/oferta/zawor-dzielacy-3-4-cala-3dr-v4044f1000-u-honeywell-6932253167?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d70eb7be-fabc-4da3-b7e7-7250e3b08f21

Przewagą tego rozwiązania jest możliwość dowolnej regulacji obiegu

grzewczego (stałej – temperatury, ) wg ;

- temperatury Wewnętrznej,

- temperatury Zewnętrznej,

- lub wg temp. zewnętrznej z korektą temperatury pomieszczenia

Ograniczeniem są tylko możliwości automatyki zarządzającej pracą siłownika.

Edytowane przez Andrzej5101

No wpisałem i nie ma. Są tylko takie "Zawór trójdrogowy z siłownikiem" albo "termostatyczny zawór mieszający". No kurcze taki matołek jestem, że nie mogę odszukać. Pomożesz?
nie przejmuj się, wszyscy s a młotkami, tylko @Andrzej5101 jako jedyny widział takie zawory.

Poza tym same bzdury wypisuje. Cos gdzies słyszał, ale nie wie co i gdzie.

"Zawór trójdrogowy z siłownikiem" to;

" termostatyczny zawór mieszający " plus siłownik ;

https://allegro.pl/oferta/zawor-dzielacy-3-4-cala-3dr-v4044f1000-u-honeywell-6932253167?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d70eb7be-fabc-4da3-b7e7-7250e3b08f21

Przewagą tego rozwiązania jest możliwość dowolnej regulacji obiegu

grzewczego (stałej – temperatury, ) wg ;

- temperatury Wewnętrznej,

- temperatury Zewnętrznej,

- lub wg temp. zewnętrznej z korektą temperatury pomieszczenia

Ograniczeniem są tylko możliwości automatyki zarządzającej pracą siłownika.

Wydaje mi się, że to jeszcze coś innego. Kolejny typ zaworu. No ale cóż.

nie przejmuj się, wszyscy s a młotkami, tylko @Andrzej5101 jako jedyny widział takie zawory.

Poza tym same bzdury wypisuje. Cos gdzies słyszał, ale nie wie co i gdzie.

Dzięki.

Problem w tym, że dzięki takim poradom i doradcom na tym forum można się obudzić z nocniku. Jest tu kilku takich na forum.

Dzięki.

Problem w tym, że dzięki takim poradom i doradcom na tym forum można się obudzić z nocniku. Jest tu kilku takich na forum.

niestety musisz bardzo uważać na wszelkiego rodzaju porady tutaj. owszem, jest tu parę osób których warto posłuchać, ale to są jednostki. najgorsze jest to, ze niektórzy dostają tytuły forumowe za free, ale ich wiedza i porady porażają. Pół biedy jeśli ktoś co nieco kuma, to oleje takie porady, ale gro osób bierze za dobrą monetę takie porady. Niestety później za to płacą.

niestety musisz bardzo uważać na wszelkiego rodzaju porady tutaj. owszem, jest tu parę osób których warto posłuchać, ale to są jednostki. najgorsze jest to, ze niektórzy dostają tytuły forumowe za free, ale ich wiedza i porady porażają. Pół biedy jeśli ktoś co nieco kuma, to oleje takie porady, ale gro osób bierze za dobrą monetę takie porady. Niestety później za to płacą.

Zgadzam się z Tobą w 100%.

Pozdrawiam.