Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Od 3 tygodni mieszkam w nowym domu, na dachu 7,2 kWp fotowoltaiki, przewidywalny uzysk o 6800 kWh, po haraczu ok 6000 kWh do wykorzystania.

Licząc zapotrzebowanie przyjąłem na zużycie bytowe 3000 kWh( teraz w bloku zużywałem 2500kWh), na ogrzewanie i CWU wyliczone wg OZC Asolta, przelac przez COP 3, 2800 kWh czyli na styk.

Nie przewidziałem pewnych rzeczy, OZC było przewidziane na temperaturę w domu 20 stopni, i zasilanie 35 stopni, niestety życie pokazało że 23/24 stopnie to temperatura właściwa więc zużycie pójdzie sporo do góry, dodatkowo oczyszczalnia ścieków ma pobrać ok 400 kWh, zamrażarka weźmie z 300 kWh rocznie, rekuperator tez na wodę nie chodzi, w sezonie będzie sporo podlewania ogrodu z pompy w studni, a i pewnie w lecie klima zawiśnie.

Pierwszą taryfę w Tauronie wybrałem G11, ale widzę że to był błąd, trzeba będzie zmienić tylko na jaką, gdybym nie miał PV to oczywiście bez zastanowienia G13 ale jak to się ma teraz do rozliczania w 3 różnych taryfach gdzie większość produkcji jest w najdroższej taryfie. Lepiej braki zapłacić po 0,26 zł niż po 0,58 zł.Z tym ze dalej się zastanawiam czy lepiej zwykła G12 czy jednak G13?