mavrix 20.03.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Dzień dobry Podczas prac ziemnych musiałem wybrać grunt niespoisty glina (pod jedną stroną fundamentów) pod pozostałymi 3 stronami są piaski o różnym uziarnieniu i i jest ok. Martwię się jednak o to czy w miejscu wybrania nie będzie osiadał budynek najbardziej chodzi o osiadanie nierównomierne które spowodują pęknięcia w nowo budowanym domu. Teraz moje pytanie co będzie lepsze: 1. Podsypanie miejsca wybranego pod tą jedną ścianą (około 50cm na całej długości fundamentu) pospółką i zagęszczenie płytą 2. Wybranie na pozostałych ścianach piasku i żwiru to tej samej głębokości jak w miejscu ściany z którego został wybrany grunt niespoisty i zasypanie całej podbudowy pod fundament np kruszywem 0-63 pod wszystkie ściany na grubość 30-40cm i szerokości np 1 metra na to chudziak oczywiście wcześniej zagęszczone płytą 250-300kg 3. inne? Woda jest na głębokości poniżej 3 metrów. budynek niepodpiwniczony wg projektu fundamenty na głebokości 80cm poniżej ppt w praktyce będą trochę głębiej bo dojdzie obsypka wokół budynku ~30cm. ściany fundamentowe wylewane na mokro w zbrojeniu (żelbetonowe) Beton wg projektu B20 jednak zdecydowaliśmy, że użyjemy B25 z dodatkiem W8 (hudroizolacja) Nie chciałbym aby budynek osiadał nierównomiernie koszty są mniej istotne. Proszę o najlepsze rozwiązania. Ja mam zaufanie do kruszywa 0-63 np bazaltowego ale nie wiem czy można go użyć pod ławy fundamentowe czy nie ma jakiś przeciwwskazań? szukałem w internecie ale nie znalazłem odpowiedzi ani nawet informacji że ktoś stosował taką podsypkę pod ławy fundamentowe stąd pytanie do bardziej doświadczonych Dziękuję za poświecenie czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.03.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Posadowienie budynku robi się zgodnie projektem opracowanym na podstawie badań geotechnicznych. Co znaczy "musiałem wybrać grunt niespoisty" kto tak zadecydował, na jakiej podstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mavrix 20.03.2019 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 W projekcie adaptacji jest napisane aby usunąć grunt niespoisty i uzupełnić warstwą podsypki zagęszczonej (piszę z pamieć bo nie mam przed sobą projektu) Badania geologiczne były robione dlatego zapytałem co jest lepsze na podsypanie lub zapytam inaczej do ma większe właściwości nośne zagęszczone kruszywo czy pospółka oraz czy są przeciwwskazania dla zastosowania kruszywa np bazaltowego? Nie rozstrzygajmy kto wybrał dlaczego i po co bo skoro był taki zapis to zostało wybrane mi chodzi o odpowiedz czym to najlepiej uzupełnić aby nie było osiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.03.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 W projekcie adaptacji jest napisane aby usunąć grunt niespoisty i uzupełnić warstwą podsypki zagęszczonej (piszę z pamieć bo nie mam przed sobą projektu) Badania geologiczne były robione dlatego zapytałem co jest lepsze na podsypanie lub zapytam inaczej do ma większe właściwości nośne zagęszczone kruszywo czy pospółka oraz czy są przeciwwskazania dla zastosowania kruszywa np bazaltowego? Nie rozstrzygajmy kto wybrał dlaczego i po co bo skoro był taki zapis to zostało wybrane mi chodzi o odpowiedz czym to najlepiej uzupełnić aby nie było osiadania. Myślę że to istotne, kto i dlaczego bo glina to grunt- spoisty. Co do pytania zdecydowanie lepiej zagęszcza się kruszywa, ale tu też musi być dobrana właściwa proporcja rożnych frakcji aby się to klinowało. Np samej frakcji 32 nie zagęścisz w żaden sposób. Zagęszczenie gruntu z jednej strony czy pod jedną ściana moze powodować że pod innymi będzie bardziej osiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mavrix 20.03.2019 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Pomyłka z mojej strony chodziło oczywiście o grunt spoisty (glina)Grunt niespoisty zostaje. Pytałem o kruszywo bazaltowe 0-63 wiec nie wiem skąd się w odpowiedzi 32?napisałem też wyżej że podsypanie pod wszystkimi ścianami jednakowo a nie pod jedną. W przypadku jednej ściany pisałem o pospółce Ja wiem jak się zagęszcza kruszywo bo wykonuje dużo podbudowy pod kostkę bruk. bardziej chodzi mi o przeciwwskazania czy jakieś istnieją. w internecie sa tylko szczątkowe informacje na ten temat żadnych konkretów jeżeli chodzi o fundamenty. Jest dużo informacji o płytach fundamentowych i kruszywie jako podbudowie pod te płyty ale płyta a fundament to dwie różne sprawy. Dlatego ponawiam pytanie czy istnieją jakieś przeciwwskazania techniczne do wykonania podbudowy pod ławy fundamentowe z kruszywa łamanego 0-63? np odpowiedz tupu" "typu na kruszywie dobrze zagęszczonym po obfitych opadach przez długi czas utrzymuje się woda co nie występuje na piasku i żwirze dlatego nie wolno itd!!! fundamenty pod kruszywem będą pękać! chodzi mi o rzeczową odpowiedz są przeciwwskazania lub nie ma przeciwwskazań. Jest dobrze lub jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 20.03.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Pytanie do kierownika budowy lub konstruktora w koncu za cos biora pieniadze i w dodatku sa na miejscu a wiec do nich trza uderzac. U znajomego trafil sie miejscami torf pod lawami to grunt wymieniali na piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts