Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam sporo desek, których używaliśmy do szalowania stropów. Czy można je wykorzystać na łaty. Dach ma być pokryty dachówką cementową.
https://forum.murator.pl/topic/24608-czy-desski-z-szalunk%C3%B3w-mo%C5%BCna-wykorzysta%C4%87-na-%C5%82aty/

A czy deski szalunkowe miales az takie grube????

Przeciez laty maja wymiar 4*5 cm tzn ze deski musialyby byc grubosci conajmniej 4 cm.

Szybciej juz je wykorzystasz na kontrlaty (grubosc 2,5) lub tak jak ja wykorzystalem na nadbitke/podbitke zalezy kto jak kladzie:)

U mnie też calowe (25 mm) deski z szalunków przeznaczam na dach bo mam pełne deskowanie dachu - w innym wypadku byłyby one za słabe do wykorzystania. Będziemy je impregnować zanurzeniowo na placu budowy - to trochę lepiej niż przez malowanie, a gorzej niż ciśnieniowo, ale przy takiej cienkiej desce, gdzie wystarczy że głębokość przenikania impregnatu wyniesie 12-13 mm, impregnacja zanurzeniowa jest wystarczająca (dopuszczalna). Szczegółów (jaki środek, stężenie, czas zanurzenia) jeszcze jednoznacznie nie ustaliłem.

Andrzej (Trach)

Na kontrłaty mogą być, ale pod warunkiem, że je zaimpregnujesz no i oczywiście o ile znajdziesz kogoś kto "poświęci" swoją piłę na cięcie wzdłuż obetonowanych desek.

Szanujący się stolarz czy tez cieśla tego nie zrobi.

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Poradziłam się też cieśli powiedział mi to samo. Zamówiłam więc na łaty deski 35x50 mm. :wink: