sm_wilk 20.10.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Mam sporo desek, których używaliśmy do szalowania stropów. Czy można je wykorzystać na łaty. Dach ma być pokryty dachówką cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.10.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Wydaje mi się, że łaty powinny być zaimpregnowane, podobnie jak cała więźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 20.10.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 A czy deski szalunkowe miales az takie grube????Przeciez laty maja wymiar 4*5 cm tzn ze deski musialyby byc grubosci conajmniej 4 cm.Szybciej juz je wykorzystasz na kontrlaty (grubosc 2,5) lub tak jak ja wykorzystalem na nadbitke/podbitke zalezy kto jak kladzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 20.10.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 raczej do deskowania dachu, na łaty bedą za niskie a bite podwójnie mogą się odkształcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 20.10.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 A u mnie czesc desek przygotowanych na laty zostala wykorzystane do szalowania wienca, pozniej oczyszczona, pocieta, zaimpregnowana i przybita jako laty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.10.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Jako łaty trochę cienkie (zakłądam, że masz deski 25 mm), na kontrłaty będą OK.Ja deski z szalunków dałem na deskowanie dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 U mnie też calowe (25 mm) deski z szalunków przeznaczam na dach bo mam pełne deskowanie dachu - w innym wypadku byłyby one za słabe do wykorzystania. Będziemy je impregnować zanurzeniowo na placu budowy - to trochę lepiej niż przez malowanie, a gorzej niż ciśnieniowo, ale przy takiej cienkiej desce, gdzie wystarczy że głębokość przenikania impregnatu wyniesie 12-13 mm, impregnacja zanurzeniowa jest wystarczająca (dopuszczalna). Szczegółów (jaki środek, stężenie, czas zanurzenia) jeszcze jednoznacznie nie ustaliłem. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 20.10.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Ja też zrobiłem kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.10.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Na kontrłaty mogą być, ale pod warunkiem, że je zaimpregnujesz no i oczywiście o ile znajdziesz kogoś kto "poświęci" swoją piłę na cięcie wzdłuż obetonowanych desek.Szanujący się stolarz czy tez cieśla tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwan 20.10.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 My deski czyscilismy, potem impregnowalismy i dawalismy na kontr laty. Laty musielismy kupis grupsze. (dachowka cementowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 21.10.2004 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Poradziłam się też cieśli powiedział mi to samo. Zamówiłam więc na łaty deski 35x50 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts