Piotru26 20.03.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Adaptuje poddaszę. Poddasze ma strop z płyty żerańskiej. Jest ocieplone 15 cm wełny między krokwiami (10 lat temu). Nie znam parametrów wełny.Ze względu na wysokość mogę w wyższej części poddasza dać 10 cm wełny + zabudowa GK a w niższej (między 1,8 a 1,15m) mogę dać tylko 5 cm. Inaczej ta część będzie trudna w użytkowaniu. Na 1,15m będzie przedścianka. Reszta do murłaty będzie powierzchnią nieużytkową - mogę tam znowu dać 10 cm. (Musze dać ocieplenie tam też bo są tam kanały rekuperacji). Pytania: 1. Jaką najlepszą wełnę mogę użyć (5 i 10 cm grubości nakrokwiowo). 2. Co dać między legary podłogi (legary bezpośrednio na płycie żerańskiej, nie ma dodatkowej wylewki), Legary będą 6 x 4 cm (4 to wysokość). Chodzi głównie o wyciszenie podłogi, mniej o izolację bo dół i góra będą ogrzewane. Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witiaw 22.03.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Chodzi głównie o wyciszenie podłogi, mniej o izolację bo dół i góra będą ogrzewane. Mam podloge na legarach tyle ze miedzy legarami jest 14 cm welny szklanej potem stara poniemiecka decha sosnowa ok 3 cm, podklad pod panele 7mm i panele. Lecac po kosztach kupilem najtansza welne isover basic i niestety izolacja akustyczna NIE ISTNIEJE. Dla odmiasny izolujac dach kupilem isovera 34 grubosc chyba 14 cm miedzy krokwie. I ten juz duzo lepiej izoluje dzwieki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.03.2019 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Nakrokwiowo najlepsze są płyty PIR, przynajmniej 2x lepsze ocieplenie niż wełna w tej samej grubości.Legary dobrze jest izolować akustycznie podkładając pasy filcu. lub innych nowoczesnych, niebiodegradowalnych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts