Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkie pytania - izolacja podłogi na legarach i poddasza przy adaptacji

Piotru26

Recommended Posts

Adaptuje poddaszę. Poddasze ma strop z płyty żerańskiej. Jest ocieplone 15 cm wełny między krokwiami (10 lat temu). Nie znam parametrów wełny.

Ze względu na wysokość mogę w wyższej części poddasza dać 10 cm wełny + zabudowa GK a w niższej (między 1,8 a 1,15m) mogę dać tylko 5 cm. Inaczej ta część będzie trudna w użytkowaniu. Na 1,15m będzie przedścianka. Reszta do murłaty będzie powierzchnią nieużytkową - mogę tam znowu dać 10 cm. (Musze dać ocieplenie tam też bo są tam kanały rekuperacji).

Pytania:

1. Jaką najlepszą wełnę mogę użyć (5 i 10 cm grubości nakrokwiowo).

2. Co dać między legary podłogi (legary bezpośrednio na płycie żerańskiej, nie ma dodatkowej wylewki), Legary będą 6 x 4 cm (4 to wysokość). Chodzi głównie o wyciszenie podłogi, mniej o izolację bo dół i góra będą ogrzewane.

Pozdrawiam

P.

Chodzi głównie o wyciszenie podłogi, mniej o izolację bo dół i góra będą ogrzewane.

Mam podloge na legarach tyle ze miedzy legarami jest 14 cm welny szklanej potem stara poniemiecka decha sosnowa ok 3 cm, podklad pod panele 7mm i panele. Lecac po kosztach kupilem najtansza welne isover basic i niestety izolacja akustyczna NIE ISTNIEJE. Dla odmiasny izolujac dach kupilem isovera 34 grubosc chyba 14 cm miedzy krokwie. I ten juz duzo lepiej izoluje dzwieki,