cezary.pl 05.04.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 @wlentOpisałem Ci sytuację po położeniu styropianu. Przygotowanie pod podłogówkę. Rurki z ciepłą wodą powinieneś mieć w połowie wysokości ocieplenia podłogi. Tak jest najlepiej.Jak uporasz się z folią na chudziaku.Trzeba ciąć styropian i dosuwać do rurek, puste przestrzenie możesz uzupełnić perlitem. I na to następne warstwy styro. czytam że 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 22.05.2019 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Podepnę się pod Twój temat, bo też mam mnóstwo instalacji puszczonych po chudziaku (elektryka co mi wyszła na ponad 160 modułów, woda, kanaliza, grzejniki) z tą różnicą, że pod spodem dałem wcześniej grunt i papę termozgrzewalną SBS, połączoną z tą co jest pod ścianami na fundamentach.I teraz pytanie w tym przypadku lepiej zrobić tak jak pisał wcześniej Kolega, czyli: - położyć 5cm styropianu z wycięciem na wszelkie instalacje, na to folia wywinięta na ścianę i kolejne 10cm styropianu z folią pod podlogowke, czy lepiej- najpierw rozłożyć folię na te instalacje co już są i dopiero na to styropian jak powyżej? Ta folia to u mnie głównie po to by odizolować styropian od papy i żeby ewentualnie zapach gruntu nie przedostawał się do pomieszczenia (choć to akurat mało prawdopodobne skoro teraz nic nie czuję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 27.05.2019 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 donvitobandito a tak z ciekawości po co folia na pape???? Bo z tego co piszą to dzisiejsza papa nie wchodzi w reakcje ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 28.05.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Niektórzy mówią, że istnieje mała szansa, że zapach gruntu którym pomalowałem chudziaka może być wyczuwalny i dla bezpieczeństwa lepiej zabezpieczyć jeszcze folią. Dałem na chudzika papę termozgrzewalną SBS i tu znowu pojawiają się opinie, że jednak może ona wchodzić w reakcję że styropianem. Nie znam się na tym, ale koszt folii to praktycznie żaden w ogólnym rozrachunku budowy. A jak już coś robić to staram się dobrze, dlatego pytam o sposób jej położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 28.05.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Tylko kto tak pisze że wchodzi w reakcje jak nawet w kartach katalogowych producentów pisze że np. do izolacji poziomej albo że jest to papa asfaltowa albo "nie zawiera azbestu ani składników smoły węglowej" Zgodzę się że stare papy mogły wchodzić. No ale każdy robi jak woli. Fajnie by było jakby ktoś się wypowiedział na ten temat albo przedstawił że papa weszła w reakcje z styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.07.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Tylko kto tak pisze że wchodzi w reakcje jak nawet w kartach katalogowych producentów pisze że np. do izolacji poziomej albo że jest to papa asfaltowa albo "nie zawiera azbestu ani składników smoły węglowej" Zgodzę się że stare papy mogły wchodzić. No ale każdy robi jak woli. Fajnie by było jakby ktoś się wypowiedział na ten temat albo przedstawił że papa weszła w reakcje z styropianem. Dalem pape Icopal sbs fundament na chudziaka, pomalowanego wcześniej siplast primerem . Mieszkam 6 lat i nic się nie dzieje , zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.07.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Dalem pape Icopal sbs fundament na chudziaka, pomalowanego wcześniej siplast primerem . Mieszkam 6 lat i nic się nie dzieje , zero problemów. Tak jak u mnie, brak jakichkolwiek objawów czy zmian mogących świadczyć o reakcji pomiędzy tymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 07.07.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Posadzki u mnie już wylane, suma summarum też nie dałem żadnej folii pomiędzy papę i styropian. K.... ile jeszcze roboty z tą budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.07.2019 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dasz radę .Twardym trzeba być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 14.01.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 u mnie jutro gość będzie kład styropian. Proponował również to rozwiązanie o którym piszecie - czyli 5 cm EPS, na chudziak aby wyrównać poziom z masą instalacji, a następnie folia i kolejne dwie warstwy EPS 5 i 7 cm. Na chłopski rozum, pod betonem chudziaka jest folia, ściany z porotherm są oddzielone izolacją poziomą od fundamentów. W moim przypadku, dom jest na górce. Czy ktoś praktycznie tak zrobił - styropian---> folia---> styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.01.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 u mnie jutro gość będzie kład styropian. Proponował również to rozwiązanie o którym piszecie - czyli 5 cm EPS, na chudziak aby wyrównać poziom z masą instalacji, a następnie folia i kolejne dwie warstwy EPS 5 i 7 cm. Na chłopski rozum, pod betonem chudziaka jest folia, ściany z porotherm są oddzielone izolacją poziomą od fundamentów. W moim przypadku, dom jest na górce. Czy ktoś praktycznie tak zrobił - styropian---> folia---> styropian ? Wg mnie rozwiązanie bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 14.01.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Wg mnie rozwiązanie bezsensowne. a coś więcej ? argumentacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 15.01.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 dobra, zebrałem różne opinie i finalnie będę kładł folie na chudziak (przed wylaniem chudziaka była również folia), a następnie 5cm EPS 100, później 7cm EPS 100, później 10cm EPS 100.takie rozwiązanie, ze względu na potencjalną wilgoć (EPS nie jest hydrofobowy) oraz zalecenia producenta styropianu na karcie charakterystyk. Jedynie teraz pozostaje pytanie o grubość folii - kupiłem 0.3mm, wykonawca marudzi że będzie ciężko ją ułożyć pośród tysiąca peszli, rur itd. Problematyką pracy się nie przejmuje, bo bierze za to kasę, ale faktem aby nie pozostawił zbyt dużo pustych przestrzeni. Co radzicie ? ---> 0,2 czy 0,3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts