Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jednolitość architektury (jeżeli nie jest to rynek miasta lub coś o podobnym charakterze, np ulica z dokładnie wyznaczoną linią zabudowy) nie jest żadną zaletą.

A ja myślę, że Robert ma rację.

Co prawda nie jest dobrze, jeśli każdy sobie rzepkę skrobie i, powiedzmy, w ramach wybujałego indywidualizmu wystawia szklany dom między chatami (pamiętacie może na przykład gmaszydło PKO na Krupówkach obok zabytkowych willi w stylu zakopiańskim?). Tego nadzór nie powinien dopuszczać.

Ale i nie jest dobrze, jeśli osiedle bliźniaków czy domków wygląda jak jeden projekt powielony na komuterze, a z daleka jak fabryka albo jeden wielki blok - tak, że domy nie mają żadnej indywidualności a dziecko nie pamiętające nazwy ulicy i numeru posesji za diabła nie trafi samo do domu na własnym osiedlu, bo każdy dom, płot i domofon jest identyczny.

A bywa i gorzej: widziałem układ parceli po jakieś max. 1000-1500 m kw., wydzielonych z dużego prostokąta - było ich mniej więcej pół setki - jakieś 4 działki na 12 - i na każdej w identycznym ustawieniu, jak pod sznurek, stał identyczny "HISTORYCZNY" DWOREK Z GANKIEM NA KOLUMIENKACH, identycznymi lukarnami, tynkiem i daszkiem - nieomal "dworek-szeregowiec" - i gdzie tu sens??? Kompletne oderwanie formy od idei dworu jako centrum większego folwarku - wyglądało to po prostu jak osiedle wariatów z manią wielkości... To jest właśnie uniformizacja bez logiki. Koszmar!

Pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-441993

Jednolitość architektury (jeżeli nie jest to rynek miasta lub coś o podobnym charakterze, np ulica z dokładnie wyznaczoną linią zabudowy) nie jest żadną zaletą.

I tu sie mylisz i to bardzo. Przynajmniej takie jest moje zdanie. I może nie tylko chodzi o jednakowośc ,ale podobny styl, bo nijak wygląda "ziemianka przy zameczku"

Te zameczki i ziemianki (chyba że masz na myśli tzw kostki) to raczej rzadkość. Ja na swojej trasie rzedu ponad 100 km widzę kilka zamków. A żeby już jeden stał obok drugiego to chyba mało prawdopodobne. I w imię tych paru przypadków chcesz ograniczyć wolność wyboru dla kilku tys innych inwestorów. Bo jakoś nigdy nie widziałem warunków zabudowy, które mówiłyby: zakaz budowy zameczków albo zakaz budowy ziemianki.

Ja na szczęście miałem tą wolność wyboru a mimo to musiałem się przekopać przez kilka tys projektów gotowych aby znaleźć ten który mi się podoba (dworkowy - wielu go nie lubi). Jeżeli byłbym mocniej ograniczony to może nic by mi nie pasowało. I co wtedy.

Wiem, że twoja opinia jest popularna wśród wielu inwestorów. Mam koleżankę która jest tego samego zdania co ty, co jej nie przeszkadza narzekać na warunki zabudowy tak ustawione ze niestety wchodząc na poddasze użytkowe musi schylać głowę - chodzi o max wysokość kondygnacji. Ale takie są warunki zabudowy. Inaczej nie dało się zbudować.

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-441996

Oj upraszczacie moją wypowiedź. A mnie chodziło raczej o trzymanie sie okreslonego stylu. Raczej głupio wyglądałby nowoczesny w formie dom z płąskim dachem (chodź podobają mi się takie) wśród chat.

A także przekret w drógą stronę : wszystko identyczne aż do bólu nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Zresztą nie wierzę w jednakowość , zbyt wielka jest ludzka potrzeba do indywidualzmu - takie same domki będa się różnic choćby detalem poręczy, drzwi wejściowych, kolorem dachówki (czerwiń tez ma milion odcieni) itd.

Moja wypowiedz to był tez taki trochę skrót myslowy : W mojej miejscowości istnieje przedwojenne osiedle domów jednorodzinnych takie niemieckie (a raczej pruskie) budownictwo dla robotników. Przez tyle lat zdążyło ono bardzo sę zmienic, ale poprzez sztywną ochronę konserwatorską także (a moze przede wszystkim) w zakresie rozbudowy to osiedla ma niewątpliwy urok.

Ale chciałam o czym innym.

Tyle się tutaj mówi o warunkach zabudowy i ścisłych wytycznych co i jak. Ano to nie jest wymysł czy też widzi mi sie urzędnika czy też urbanisty przygotowującego WZ. To "załatwiła" fatalna ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym (a raczej nasi ustawodawcy wrrr). Otóz gdy nie ma planu zagospodarowania (a w większości gmin w Polsce nie ma i długo nie będzie - kasa !!) urbanista MA OBOWIĄZEK przygotowac takie WZ by, nowobudowany obiekt był podobny wielkością i formą do już istniejącego na sąsiedniej działce. Stad te ograniczenia wysokości okapów tudzież kształtu dachów.

Osobiście próbowałam przygotować projekt (trochę się tym trudnie zawodowo) sklepiku na wsi (dosłownie powierzchnia zabudowy max 50 m tak chciał inwestor) a miałam ograniczenie : wysokość okapu 5 m. W takim wypadku ściana frontowa miałabym wymiary 8 na 5 m :o :o :o . Cale szczęście udało mi się przekonac Panią urbanistkę ("sąsiednie domy maja okapy na tej właśnie wysokości"), by spuściła z tonu i napisała "do 5m". Malutkie słówko "do" a tak wiele zmienia.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-442279

Czysty przypadek, remx-ie: cytowałem Ciebie, ale pisałem o zgadzaniu się z Robertem Skitkiem - jakoś ostatnio kilkakrotnie się z nim przy różnych wątkach "spotkałem" i nie bardzo się czuję pisząc do niego lub o nim po nazwisku. Miło mi wiedzieć jednak przynajmniej jak Ci naprawdę na imię - to ułatwia jakoś pisaninę (i wyklucza... pomyłki co do płci) :) .

Pozdrawiam Cię -

Andrzej (Trach)

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-442412

A u nas bylo tak.

W decyzji o war zabud. dostaliśmy pozwolenie na budowę domu i oczyszczalni (to było jeszcze, gdy obowiązywalo stare prawo bud.), a po złożeniu wszystkich dokumentów do pozwolenia na budowę, projektów domu, przylączy, oczyszczalni itd. okazało się,że nie możemy zrobić tej oczyszczalni, bo nie bylaby zachowana strefa ochronna drenażu od możliwych do zaprojektowania studni na działkach sąsiednich :evil: No i dostalem odmowę pozwolenia na budowę :evil: . To oni wcześniej o tym nie wiedzieli????? :evil: :o :evil: A teraz dostalem decyzję o war zabud dla szamba i mam ją złożyć wraz z pozostalymi papierami do urzędu i jakdostanę pozwolenie, to mam zgłosić projrkt zamienny na budowę oczyszczalni i wtedy ma być wszystko ok :o :o , jeśli nikt nie zgłosi protestu, przecież wtedy też mogli protestować :o :o

Nic dziwnego, że widzimy te wszystkie wieżyczki- rakiety(Patrz: trzeba mieć fantazję) w końcu Ci urzędnicy muszą mieć jakąś możliwość ewakuacji na własne planety, jak w końcu im ziemianie pokażą, co o nich myślą.

A jutro komplet papierzysków wędruje do urzędu, no i zobaczymy....

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-442500

mały, czy twoim zdaniem mały grzejnik nie może mieć 435 W przy zasilaniu 110 st Celsjusza (oczywiście wodą pod wyższym ciśnieniem)?

Pewnie ,że może!

Pytanie tylko kto będzie płacił za oparzenia np dzieciaków dotykających grzejników z tak gorącą wodą?

A poza tym (o tym nie napisałem) owa spółdzielnia zreflektowała się twierdząc że"ktoś się pomylił" i dając inne "wytyczne".

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-442707

To jakaś ciepłolubna ta Twoja spółdzielnia :D :D :D ,a w jakiej temperaturze wg. nich woda zamarza???Możnaby popytać może jakiś Nobelby się z tego wykroił :wink:

A Wracając jeszcze do mojej historii, to na 2006 przewidują budowę wodociągu (mam to na papierze z wydziały inwestycji...), więc argument o "możliwych do zaprojektowania studniach" na działkach (czyt. polach) sąsiednich jest dosyć ciekawy :o

https://forum.murator.pl/topic/24609-decyzja-o-warunkach-zabudowy-kabaret/page/2/#findComment-442872