zonk 20.03.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 WitamNiebawem będę musiał podjąć decyzję odnośnie wyboru kotła gazowego a w głowie mętlik.Kocioł ma ogrzewać dom jednorodzinny zamieszkały przez rodzinę 2+2.W całym domu ogrzewanie podłogowe - ok 140m2 podłogi.Z internetowych kalkulatorów wylicza moc kotła max. 9kWWyczytałem, że bardziej opłaca się zastosować kocioł jednofunkcyjny z wymiennikiem ze stali szlachetnej o jak najmniejszej mocy początkowejChciałbym żeby kocioł był zintegrowany ze zbiornikiem c.w.u., który zasilał będzie kuchnię i dwie łazienki z prysznicami (bez wanny) Podczas poszukiwań kotła wg. wspomnianych kryteriów natrafiłem na kocioł Viessmann 222-f, który jest kotłem dwufunkcyjnym, ale pozostałe kryteria spełnia.Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć jakiego rzędu mogą być różnice w rachunkach za gaz ( procentowo?) w skali roku pomiędzy kotłem jednofunkcyjnym a dwufunkcyjnym?Cały internet straszy, że do domu jednorodzinnego nie opłaca się brać kotłą dwufunkcyjnego, ale nikt nie podaje różnicy ile można zaoszczędzić/stracić w skali roku (200,500,1000zł?) Kolejny dylemat to jaki zbiornik wziać na c.w.u. ponieważ ten model (222-F) produkują w wariancie ze zbiornikiem ładowanym warstwowo i z zasobnikiem z wężownicą rurową.A może zupełnie inny kocioł wybrać? Doradźcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 22.03.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ale przecież Vitodens 222F jest piecem jednofunkcyjnym z zasobnikiem..Jaki wybrać zasobnik - jak masz wodę miękką to możesz brać warstwowy, jak twardą to niestety jest to nie zalecane, bo szybko zarośnie wymiennik ciepła przy nich stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 23.04.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Jaka jest definicja progu twardej wody?Myślę o tym kotle dla siebie, bo ma ten CWU warstwowy, a nauczony podgrzewaczem nie będę czekał 15-20 minut na zagrzanie wody.Obecnie ekogroszek + gazowy podgrzewacz Junkers WRP 14 i śmieszny rachunek za gaz 74/2 mies, większość abonamenty.Instalacja 170m2, parter + poddasze użytkowe. 3 krótkie obwody podłogowe na RTLach + reszta grzejniki.Jak dojdzie gazowy to chce w tej kotłowni zrobić też podłogowe na RTLu na jakieś pomieszczenie użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 25.04.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 w pdf-ie "Wytyczne projektowe Vitodens 222-F" jest taka adnotacja w temacie zbiornika z wężownicą: "■ Zastosowanie w regionach, gdzie twardość wody >20°dH (3,58 mol/m3) " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts