Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł VIESSMANN 222-F a może inny?

zonk

Recommended Posts

Witam

Niebawem będę musiał podjąć decyzję odnośnie wyboru kotła gazowego a w głowie mętlik.

Kocioł ma ogrzewać dom jednorodzinny zamieszkały przez rodzinę 2+2.

W całym domu ogrzewanie podłogowe - ok 140m2 podłogi.

Z internetowych kalkulatorów wylicza moc kotła max. 9kW

Wyczytałem, że bardziej opłaca się zastosować kocioł jednofunkcyjny z wymiennikiem ze stali szlachetnej o jak najmniejszej mocy początkowej

Chciałbym żeby kocioł był zintegrowany ze zbiornikiem c.w.u., który zasilał będzie kuchnię i dwie łazienki z prysznicami (bez wanny)

Podczas poszukiwań kotła wg. wspomnianych kryteriów natrafiłem na kocioł Viessmann 222-f, który jest kotłem dwufunkcyjnym, ale pozostałe kryteria spełnia.

Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć jakiego rzędu mogą być różnice w rachunkach za gaz ( procentowo?) w skali roku pomiędzy kotłem jednofunkcyjnym a dwufunkcyjnym?

Cały internet straszy, że do domu jednorodzinnego nie opłaca się brać kotłą dwufunkcyjnego, ale nikt nie podaje różnicy ile można zaoszczędzić/stracić w skali roku (200,500,1000zł?)

Kolejny dylemat to jaki zbiornik wziać na c.w.u. ponieważ ten model (222-F) produkują w wariancie ze zbiornikiem ładowanym warstwowo i z zasobnikiem z wężownicą rurową.

A może zupełnie inny kocioł wybrać?

Doradźcie coś

• 1 month później...

Jaka jest definicja progu twardej wody?

Myślę o tym kotle dla siebie, bo ma ten CWU warstwowy, a nauczony podgrzewaczem nie będę czekał 15-20 minut na zagrzanie wody.

Obecnie ekogroszek + gazowy podgrzewacz Junkers WRP 14 i śmieszny rachunek za gaz 74/2 mies, większość abonamenty.

Instalacja 170m2, parter + poddasze użytkowe. 3 krótkie obwody podłogowe na RTLach + reszta grzejniki.

Jak dojdzie gazowy to chce w tej kotłowni zrobić też podłogowe na RTLu na jakieś pomieszczenie użytkowe.