Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dogrodzenie się do istniejącego ogrodzenia - jak technicznie to zrobić najlepiej

Recommended Posts

Witajcie

mam już postawione ogrodzenie, zabetonowane okrągłe słupki fi 48 (narożne z 2 podporami), ogrodzenie bez podmurówki.

Moj nowy sąsiad chce się dogrodzić do mojego ogrodzenia (proponując uczestnictwo w kosztach mojej części), co uważam za przejaw kultury i zasad dobrego wychowania.

Zastanawia mnie fakt jak to możemy zrobić najlepiej tecznicznie.

1 Jeżeli sąsiad użyje moich słupków narożnych dopinając do nich siatkę to naciągając ją obciąży je na zewnątrz ogrodzenia (to może być problem ?)

2. Jeżeli będzie chciał wbetonować słupek tuż przy moim słupku to robiąc otwór pod beton , może spowodować że obsuną się moje słupki narożne (spore ryzyko niestety ?)

3. Jeżeli postawi swoje pierwsze słupki z podporą w swoją stronę w odległości np 1 m od moich słupków narożnych, to jego" startowe" słupki przeniosą siły naciągu jego siatki a kawałek siatki lekko naciągniętej rozepnie między swoim 1-szym słupkiem a moim narożnym.

osobiście najbardziej podoba mi się rozwiązanie 3 , chyba, że widzicie jakieś lepsze rozwiązanie bezpieczne dla mojego ogrodzenia.

chętnie posłucham wartościowych porad i opinii

pozdrawiam