mlody90x 21.03.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam, muszę zrobić podmurówkę pod drzwiami balkonowymi, w tym momencie mam drzwi zamontowane na uchwyty do ściany + pianka + kliny, odległość od stropu dolnego do ramy 16 cm. wylewki bede mial za jakies 2 tygonia, widzę to tak: 1. wyjmuję kliny, w ich miejsca + 2 na srodku, wstawiam śrubę gwintowaną z nakrętkami (na dole 1 na górze 2 + płaskownik wycięty na szerokość ramy tj. 8 cm) dokręconą na wyczucie z lekkim oporem (ręką nie kluczem!) ------ podpieram ramę drzwi ( rama około 180 cm) 2. odsuwam się od ściany zewnętrznej z którą są zlicowane drzwi na 2 cm (zostawiam,miejsce na styropian) i wstawiam pustak solbet12 x 12 x 59 3 w tym pustaku wycinam otwory na śruby z pkt 1 (takie wyżłobienia w pustaku) 4. wszystko łączę zaprawą murarską, śruby z pkt 1 też zalewam zaprawą podsumowując, co uda mi się uzyskać, szczelina między pustakiem a ramą 4cm pod grubość wylewki, rama będzie stabilniesa, nie powinna "pracować", rama ma 8 cm szerokośći, w 6 cm będzie oparta na wylewce i 2 cm będzie na styropianie (podobno izolacja pionowa coś tam pomoże/uchroni) w załączniku foto mniej wiecej jak to wyglądać ma. niebieski okno czerwone śruby z gwintem i nakrętkami + płaskownik 8 cm czarny po bokach ściana działowa w środku pustak 12 cm z wyżlobieniem na śruby (podparcie dla ramy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.03.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Czy ja dobrze rozumiem, że zamontowali drzwi balkonowe przed montażem poszerzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 21.03.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 zapewne standardowo - na cegłach i wmówili klientowi że jak będzie robił wylewki na styropianie to sobie podleje i ten "betonik" zagwarantuje podparcieI teraz zaczyna się rzeźbienie bez jakiejkolwiek gwarancji prawidłowego zamontowania okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 21.03.2019 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 zapewne standardowo - na cegłach i wmówili klientowi że jak będzie robił wylewki na styropianie to sobie podleje i ten "betonik" zagwarantuje podparcie I teraz zaczyna się rzeźbienie bez jakiejkolwiek gwarancji prawidłowego zamontowania okna coś w tym stylu, czasu nie cofnę niestety tak jest już zrobione i muszę jakoś sobie poradzić, co myślicie o moim rozwiązaniu tej nietypowej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 21.03.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Primo; dość duża możliwość przemarzania , narysuj to sobie w przekroju i zobacz jaka będzie realnie termoizolacja poniżej ramy.Secundo; wylewka 4 cm oparta na podmurowaniu a reszta na styropianie prawdopodobnie pęknie wzdłuż krawędzi podmurowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 IVO I tak pęknie i tak pęknie Wręcz często ekipy rysują wylewke by pekala przewidywalnie - mówimy oczywiście o sytuacji gdy jest ogrzewanie podłogoweTermika i późniejszy komfort użytkowania będzie tragiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 21.03.2019 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Primo; dość duża możliwość przemarzania , narysuj to sobie w przekroju i zobacz jaka będzie realnie termoizolacja poniżej ramy. Secundo; wylewka 4 cm oparta na podmurowaniu a reszta na styropianie prawdopodobnie pęknie wzdłuż krawędzi podmurowania. wiec może zamiast pchac wylewke pod rame wsunąć styrodur i zapiankować na łączeniach z scianą i w spoinach, podpory z gwintowanych prętów z pkt 1 zapobiegną uginaniu ramy ? co myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.03.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Nie znam się, ale czy nie można zdemontować okna, zamontować poszerzenie i w taki otwór na powrót zamontować okno? Na etapie jak nie ma ocieplenia i tynków, to chyba nie jest niemożliwe? A sam montaż reklamować z tytułu rękojmi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.03.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam, w tym momencie mam drzwi zamontowane na uchwyty do ściany + pianka + kliny, [ATTACH=CONFIG]428331[/ATTACH] To jeszcze nie masz tragedii. Rwij te drzwi balkonowe i podkładaj odpowiedniej wysokości poszerzenia systemowe (producenta drzwi/okien) Najpierw mocuje się poszerzenia, a później wstawia się drzwi. A tu przeczytasz jak prawidłowo obrobić próg/poszerzenia na zewnątrz. OknoHouse wstawił świetne zdjęcie. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335217-Okna-balkonowe-(tarasowe)-na-XPS-czy-poszerzenia/page4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 21.03.2019 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 jareko może coś podpowiesz ? doradzisz ? terminy gonią trzeba zaraz styropian rozkladać na dole a tam też mam drzzwi na taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Cezary już Ci doradziZrozumcie w końcuJeśli jeszcze można to poprawiać tak by było dobrze a nie później mieć problemTynkarz poczekaWylewkqrz poczeka Ale sp.... okno nie poczeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 25.03.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 jareko może coś podpowiesz ? doradzisz ? terminy gonią trzeba zaraz styropian rozkladać na dole a tam też mam drzzwi na taras Nie wiem czy się zorientowałeś ale po godzinach pracy udzielam się jako ja - czyli Jareko Co Ci poradzić ? Póki nie ma wylewek, tynków i elewacji wyrwać to w cholerę i zamontować na nowo z wykorzystaniem albo systemowych poszerzeń, albo puronitu, albo klinarytu. Wciskanie styroduru i uszczelnianie pianą nie spełni swego zadania - a tak tu często podpowiadają domorośli spece od okien bo im się tak wydaje że skoro ciepłe parapety to XPS to spokojnie można go użyć. TYlko problem w tym że dedykowane rozwiązania mają kształt przystosowany do profila i całą (!!!) płaszczyzną z nim styku przenoszą ciężar okna. Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęciu a zrozumiesz o co mi chodzi. Wciskając styrodur pod okno nie uzyskasz takiego przeniesienia ciężaru jak na zdjęciu Tak naprawdę nie ma innej możliwości by wykonać to prawidłowo - jak już wspomniałem - jest to rzeźbienie bez gwarancji sukcesu I pomyśl od razu o prawidłowym uszczelnieniu połączenia okna z murem Było to tu opisywane nie raz Montujesz raz do końca życia okna - zrób to po prostu raz a dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts