Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pex jest dobry

krzysiek17-18

Recommended Posts

Nie trzeba dawać siatki , tam dodają włókna i plastyfikatory .

U mnie np jak robili ogrzewanie to dodali i włókna i siatkę zatopili w górnej warstwie i dużo plastyfikatora, miało to zapobiec skurczą podczas wysychania, i pękania a plastyczność miała lepiej otulać rurki. Siatkę, aby było wytrzymałe bo mam stare ciężkie meble. W garażu dali podwójne pasy siatki tam gdzie stoi samochód, tak samo pod piecem CO , nie mam fundamentu tylko coś, ala płytę zbrojoną, ale to już z drutu Q6.

Wg mnie jest dokładnie odwrotnie, ale może ktoś z nas błędnie interpretuje "pamięć kształtu".

Dla mnie oznacza to, że rura pamięta poprzedni kształt i jak go zmienisz to ma tendencje do powrotu do kształtu poprzedniego - tak zachowują się rury bez Al, szczególnie jak jest zimno potrafią nawet wyrywać spinki z EPS100.

Wkładka AL powoduje, że rura zapamiętuje nowy kształt i zapomina o poprzednim (czyli nie ma pamięci kształtu bo łatwo go trwale zmienić na inny) i dla mnie jest ona przyjemniejsza w układaniu, szczególnie w niższych temperaturach.

:rolleyes:

Ja mam rurki takie :)http://www.kisan.pl/files/upload/karta_pe-rt-al-pe-rt-17.pdf

podłogówkę układał mój mąż i jeden z kolegów z forum :) i powiedział faktycznie, że nie ma pamięci kształtu :) czyli rurę wygina się w sposób trwały:wiggle:

Tak więc Szymon - mam rurkę w środku z alu czyli zgięta bez spinek sobie leży .