Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów styrodurem

marian34

Recommended Posts

Witam !!!

Planuję ocieplić fundamenty styrodurem i co za tym idzie mam kilka pytać czy fundamenty najpierw nakładamy jakaś masę bitumiczną a na to klejmy styrodur ?

i czy już przyklejony styrodur zaciągamy siatką z klejem czy wystarczy tylko folia kubełkowa ?

za wszystkie rady i porady będe wdzięczny ?

Ścianę izolujesz masą typu kmb. Pierwsza warstwa a nawet dwie mogą być nakładane pędzlem lub szczotką jako podkład rozcienczasz taką masę z wodą 1 do 1. Jak masz ciężkie warunki wodne to jeszcze masa bez rozcienczania nakladana pacą. To jest równocześnie klej do styropianu. Tynk i siatka nie potrzebna

• 2 weeks później...

Rodzaj hydroizolacji dobieramy w zależności od warunków gruntowo-wodnych oraz rodzaju budynku ( podpiwniczony lub niepodpiwniczony). Jeśli chodzi o samą kolejność stosowanych warstw powinna być następująca:

1.ściana fundamentowa

2.hydroizolacja

3.termoizolacja ( XPS)

4.warstwa ochronna (geowłóknina lub folia kubełkowa)

Jeśli interesują Pana konkretne rozwiązania technologiczne i materiałowe, zapraszamy do kontaktu 606 505 205.

pozdrawiamy

Zespół Suez

• 1 year później...

Witam. Odświeżam temat choć takich rozpoczętych jest mnóstwo ale niestety dzienników budowy już chyba nikt nie czyta.

W moim dzienniku mam zdjęcia jakby się komuś chciało.. :) Opisze sytuacje jeszcze raz:)

Mam ławy wylane do gruntu piasczystego na wysokość ok 90cm. Na tym stoją 3 warstwy bloczka. Poziom ławy jest praktycznie równy z poziomem otaczającego terenu. Nie planuje wykonywać żadnych chodników wokół domku, ewentualnie tylko palisada przy samym murze, który będzie obsypany 20-30cm. Prócz piachu :) na działce jest warstwa humusu od 10 do 30cm.

I teraz pytanie. Czy w takim przypadku konieczne jest stosowanie XPS-u? Nie planuje robić cokołu, od gruntu zamierzam ciągnąć 20cm izolacji. Może poprostu wystarczy np.EPS 100 przyklejony na mur zaizolowany wcześniej masą bitumiczną a na styrpian siatka i klej.. Ewentualnie mogę jeszcze dolną część styropianu posmarować masa bitumiczną na wysokość 20-30cm.

Jeśli mogę to proszę poradę, ewentualnie wszelkie sugestie.

Dzięki

Witam. Odświeżam temat choć takich rozpoczętych jest mnóstwo ale niestety dzienników budowy już chyba nikt nie czyta.

W moim dzienniku mam zdjęcia jakby się komuś chciało.. :) Opisze sytuacje jeszcze raz:)

Mam ławy wylane do gruntu piasczystego na wysokość ok 90cm. Na tym stoją 3 warstwy bloczka. Poziom ławy jest praktycznie równy z poziomem otaczającego terenu. Nie planuje wykonywać żadnych chodników wokół domku, ewentualnie tylko palisada przy samym murze, który będzie obsypany 20-30cm. Prócz piachu :) na działce jest warstwa humusu od 10 do 30cm.

I teraz pytanie. Czy w takim przypadku konieczne jest stosowanie XPS-u? Nie planuje robić cokołu, od gruntu zamierzam ciągnąć 20cm izolacji. Może poprostu wystarczy np.EPS 100 przyklejony na mur zaizolowany wcześniej masą bitumiczną a na styrpian siatka i klej.. Ewentualnie mogę jeszcze dolną część styropianu posmarować masa bitumiczną na wysokość 20-30cm.

Jeśli mogę to proszę poradę, ewentualnie wszelkie sugestie.

Dzięki

nie...

i zrob cokol - to tak z praktycznego punktu widzenia.

uklady bezcokolowe generalnie sa bardzo problematyczne

elewacja powinna byc kaskada bez wystajacych polek z gory na dol, a przy spotkaniu z gruntem wypadaloby wymusic kolejna kaskade. nie tworzyc nic poziomego co bedzie pokryte tynkiem, nie tworzyc miejsc do zalegania sniegu.

do ziemi xps lub chociaz jakies "aqua" a nie eps100 zaciagany klejem - to i tak odpadnie.

optymalny uklad mniej wiecej tak: pogladowo

https://www.caparol.pl/fileadmin/data_pl/pdf_i_dwg/ct_405_1536_etics_strefa_cokolu_cokol_cofniety_wariant_1.pdf

No dobra, ale to jest to czego chciałem uniknąć a poza tym nawet nie mam miejsca na zastosowani folii kubełkowej.

Chciałem to zostawić na inny czas ale mój fachowiec ma teraz chwilę czasu i myślałem, że może dociepli mi tą część fundamentową a ja później wykończę samo połączenie gruntu z budynkiem. Coś muszę wykombinować.

• 2 weeks później...
Z innej beczki, choć w temacie: mam w kosztorysie wpisane 400 zł jako koszt styropianu do ocieplenia ściany fundamentowej (ok. 30 mkw. 10 cm grubości.), ale z cenników różnych producentów wychodzi mi minimum 1,5 tys. zł. Możliwe, że wpisany jest koszt zwykłego styropianu fasadowego? Kosztorys jest aktualny, na ten rok.

Z innej beczki, choć w temacie: mam w kosztorysie wpisane 400 zł jako koszt styropianu do ocieplenia ściany fundamentowej (ok. 30 mkw. 10 cm grubości.), ale z cenników różnych producentów wychodzi mi minimum 1,5 tys. zł. Możliwe, że wpisany jest koszt zwykłego styropianu fasadowego? Kosztorys jest aktualny, na ten rok.

3m3 , 400zl (zakadam ze brutto) tj 133 na m3... to styropian, elewacyjny i to bardzo bardzo tani jakis....

• Like 1

• 3 weeks później...

Podepnę się do tematu. Mam do wykomania izolację fundamentu i nie wiem jak się za to zabrać. Wszystko jest wyjaśnione powyżej, ale co w przypadku starego, fundamentu o nierównej powierzchni (chyba z białego kamienia)?

Mam to czymś szpachlować/równać? Dodam że fundament budynku z piwnicą.