j4d3n 21.03.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam serdecznie.Właśnie zakończył mi się remont łazienki i pojawił się "mały" problem. W łazience zamontowano deszczownice 30 cm i okazuje się, że piecyk gazowy ma problem obsłużyć ją ciepłą wodą. Piecyk jest piętro niżej. Odkręciłem ciepłą wodę na maksa i dosłownie z połowy deszczownicy leciała woda, poszedłem do piecyka i zmieniłem ustawienia, dałem maksymalny przepływ wody i było już lepiej ale woda leciała zimna. Zmieniłem więc moc również na maksa i woda leci ciepła ale nie gorąca. Powiedzmy, że jest ok. Teraz idąc do kuchni, odkręcam ciepłą wodę i leci zimna, muszę odkręcić dosłownie maksymalnie wodę aby odpalił się piecyk i woda leci w miarę ciepła ale bez szału. Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem? Czy wymiana piecyka rozwiąże oba problemy? Czym się kierować przy kupnie piecyka w tym przypadku, na co patrzeć? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Musisz przede wszystkim napisać jaki piecyk masz teraz.Z tego co piszesz zwiększyłeś przepływ wody przez nagrzewnice pieca co za skutkowało tym , że również wzrósł punkt załączenia palnika piecyka w stosunku do poboru. Tutaj wezwij fachowca bo w tej chwili dokonałeś tylko regulacji wody, a musisz jeszcze obniżyć próg otwarcia zaworu gazu - był ustalony dla innej mocy palnika - jeśli oczywiście się da?Jeśli w Twoim przypadku jest to piec gazowy przepływowy o małej wydajności to problem będzie zawsze gdy odbiorników będzie więcej niż dwa(i to w bliskim sąsiedztwie)dodatkowo dochodzi wydajność wody dla deszczownicy, a i zapewne dojdzie temperatura wody!Najgorsze jest to , że tak pracujący piec gazowy dostaje najbardziej po "dup..."bo gdy zakręcisz wodę to piec wyłączy się po dłuższym niż zazwyczaj czasie co skutkuje zagotowaniem wody w nagrzewnicy(albo bardzo bliskim osiągnięciu tej temperatury) co ma dla niej bardzo destrukcyjny wpływ.Co mogę doradzić w zastępstwie - zasobnikowy piec CWU 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j4d3n 21.03.2019 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie znam się na specyfikacjach technicznych, teraz mam piecyk Neckar N19e. Jeśli ma Pan chwilę to prosze na niego spojrzeć. Czy wymiana piecyka na inny może rozwiązać problem? I czy zasobnik CWU może pomóc zwiększyć ciśnienie ciepłej wody? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Przeczytałem i piecyk jest dość duży ma 19,2 kW więc w zupełności powinien zapewnić wodę dla deszczownicy , dla umywalki i dla kranu w kuchni - oczywiście oddzielnie! Wydajność 11 l/min daje ciepłą wodę (ale tylko o 25*C), dla wyższej takiej do kąpieli czyli o ok 40*C to już 5,5 l/min. Wszystko rozpatruje dla deszczownicy (i tylko jej) albo umywalki i kranu w zlewie.Jest jeszcze problem innego typu - bo jeśli założy się perlatory na wylewki to specyfika takiego pieca gazowego polega na tym , że musi być odpowiedni strumień wody wypływającej, aby układ membranowy puszczający gaz na palniki się uruchomił, i w tym tkwi problem który zauważyłeś w najdalej oddalonym punkcie poboru po zwiększeniu przepływu wody - po prostu gdy go nie ma piec nie chce grzać.Dodatkowo spadek ciśnienia prócz tego, że musi pokonać wysokość poziomów pomieszczeń to jeszcze opór hydrauliczny dysz deszczownicy - i tu najprawdopodobniej jest problem początkowego braku wydajności. Czy zasobnikowy rozwiąże problem - tak ale to są koszty! Wydaje się , że lepsze rozwiązanie to elektryczny podgrzewacz wody (bojler) w sąsiedztwie deszczownicy rozwiąże problem. Przed ok 40 laty dość popularny był taki "Junkers" przepływowy piecyk gazowy w blokach z wielkiej płyty, potem śmietniki zapełniły się nagrzewnicami tych urządzeń i jak wiem ludzie z zadowoleniem zastąpili te urządzenia właśnie pojemnościowymi ogrzewaczami elektrycznymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts