Maciek1991 21.03.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam, planuję zbudować wiatę przyległą do domu. Puki co wymyśliłem żeby zrobić ją z dwuteowników. Jako że wiata będzie dość długa, myślę że ten materiał będzie najlepszym rozwiązaniem. Jednak nie mam pojęcia jakich grubych dwuteowników użyć, zwłaszcza tych głównych. Może ktoś doradzi jak ten temat ugryźć. Wrzucam zdjęcie poglądowehttps://ibb.co/w4YN3JH Jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady, jest to mój pierwszy tego typu projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.03.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Takie sprawy podpowiada projektant bez którego legalnie tej wiaty nie postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1991 22.03.2019 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Co w takim razie powinienem zalatwic ? Do jakiego urzedu sie udac. Wiata bedzie przy samym plocie sasiada ktory nie ma nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 22.03.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Takie sprawy podpowiada projektant bez którego legalnie tej wiaty nie postawisz. A po co projektant? Legalnie można stawiać wiaty bez pozwolenia i nawet zgłoszenia zdaje się do 50m2 po spełnieniu kilku warunków. Jeżli są jakieś wątpliwości, co do konstrukcji, to zawsze można zapytać doświadczonego cieśli lub konstruktora. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347626-Wiata-bez-zg%C5%82oszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.03.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Znasz się na tym lub masz pojęcie jak takie coś postawić?. Jeżeli nie to są osoby które tym się zajmują. Pasowało by złożyć zgłoszenie do UM że chcesz takie coś postawić.To że sąsiad nie ma nic przeciwko nic nie znaczy.Kiedyś chciałem się budować w granicy sąsiad nie miał nic przeciwko, za to prawo to prawo.Przepisy się zmieniają , w 2016r usłyszałem że muszę się odsunąć 4m od swojej granicy(miałem kilka działek), prawo to prawo urzędnik rożnie interpretuje.Chory kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.03.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 A po co projektant? Legalnie można stawiać wiaty bez pozwolenia i nawet zgłoszenia zdaje się do 50m2 po spełnieniu kilku warunków. Jeżli są jakieś wątpliwości, co do konstrukcji, to zawsze można zapytać doświadczonego cieśli lub konstruktora. Taką wiatę jak pokazał Maciek199 można postawić legalnie bez papierów? Podaj podstawę prawna. Kolejna spawa to jak dodał granica. Uwielbiam posty w stylu nie wiem ale doradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1991 23.03.2019 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Pojecie mam. Brame wjazdowa przesuwna sam zrobilem i zamontowalem. Wielkiej filozofi nie ma w poskladaniu trochu dwuteownikow. Stopy juz wylalem. Musze sie podowiadowywac w takim razie bo lipa jak by mi pozniej kare dowalili i kazali rozebrac.Dam znac co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 23.03.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Taką wiatę jak pokazał Maciek199 można postawić legalnie bez papierów? Podaj podstawę prawna. Kolejna spawa to jak dodał granica. Uwielbiam posty w stylu nie wiem ale doradzę Nie wygląda na to, żeby ta wiata z rysunku miała więcej niż 50m2. Podałem link wyżej do tematu, w którym to jest opisane. W drugim poście są odnośniki do podstawy prawnej. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347626-Wiata-bez-zg%C5%82oszenia&p=7671955&viewfull=1#post7671955 Teraz ty podaj podstawę prawną na te swoje porady o konieczności zatrudniania projektanta do budowy wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 23.03.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Znasz się na tym lub masz pojęcie jak takie coś postawić?. Jeżeli nie to są osoby które tym się zajmują. Pasowało by złożyć zgłoszenie do UM że chcesz takie coś postawić. To że sąsiad nie ma nic przeciwko nic nie znaczy.Kiedyś chciałem się budować w granicy sąsiad nie miał nic przeciwko, za to prawo to prawo. Przepisy się zmieniają , w 2016r usłyszałem że muszę się odsunąć 4m od swojej granicy(miałem kilka działek), prawo to prawo urzędnik rożnie interpretuje. Chory kraj. Nie znam dokładnej sytuacji, dlatego dałem link autorowi do tematu, gdzie są opisane podobne przypadki i podane są aktualne podstawy prawne. Pytasz się o moje pojęcie w tym temacie a sam piszesz o starych czasach i przepisach, które miałeś nieprzyjemność przetestować na sobie. Teraz jest już trochę lepiej, co nie znaczy, że jeszcze dobrze. Tutaj jest wszystko jasno opisane na temat wiat: https://koswood.com/jak-zbudowac-wiate-bez-urzedowych-formalnosci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts