Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - z jakich materiałów ?

Maciek1991

Recommended Posts

Witam, planuję zbudować wiatę przyległą do domu. Puki co wymyśliłem żeby zrobić ją z dwuteowników. Jako że wiata będzie dość długa, myślę że ten materiał będzie najlepszym rozwiązaniem. Jednak nie mam pojęcia jakich grubych dwuteowników użyć, zwłaszcza tych głównych. Może ktoś doradzi jak ten temat ugryźć.

Wrzucam zdjęcie poglądowe

https://ibb.co/w4YN3JH

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady, jest to mój pierwszy tego typu projekt.

Takie sprawy podpowiada projektant bez którego legalnie tej wiaty nie postawisz.

A po co projektant? Legalnie można stawiać wiaty bez pozwolenia i nawet zgłoszenia zdaje się do 50m2 po spełnieniu kilku warunków. Jeżli są jakieś wątpliwości, co do konstrukcji, to zawsze można zapytać doświadczonego cieśli lub konstruktora.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347626-Wiata-bez-zg%C5%82oszenia

Znasz się na tym lub masz pojęcie jak takie coś postawić?. Jeżeli nie to są osoby które tym się zajmują.

Pasowało by złożyć zgłoszenie do UM że chcesz takie coś postawić.

To że sąsiad nie ma nic przeciwko nic nie znaczy.Kiedyś chciałem się budować w granicy sąsiad nie miał nic przeciwko, za to prawo to prawo.

Przepisy się zmieniają , w 2016r usłyszałem że muszę się odsunąć 4m od swojej granicy(miałem kilka działek), prawo to prawo urzędnik rożnie interpretuje.

Chory kraj.

A po co projektant? Legalnie można stawiać wiaty bez pozwolenia i nawet zgłoszenia zdaje się do 50m2 po spełnieniu kilku warunków. Jeżli są jakieś wątpliwości, co do konstrukcji, to zawsze można zapytać doświadczonego cieśli lub konstruktora.

Taką wiatę jak pokazał Maciek199 można postawić legalnie bez papierów? Podaj podstawę prawna. Kolejna spawa to jak dodał granica.

Uwielbiam posty w stylu nie wiem ale doradzę

Taką wiatę jak pokazał Maciek199 można postawić legalnie bez papierów? Podaj podstawę prawna. Kolejna spawa to jak dodał granica.

Uwielbiam posty w stylu nie wiem ale doradzę

Nie wygląda na to, żeby ta wiata z rysunku miała więcej niż 50m2.

Podałem link wyżej do tematu, w którym to jest opisane. W drugim poście są odnośniki do podstawy prawnej.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347626-Wiata-bez-zg%C5%82oszenia&p=7671955&viewfull=1#post7671955

Teraz ty podaj podstawę prawną na te swoje porady o konieczności zatrudniania projektanta do budowy wiaty.

Znasz się na tym lub masz pojęcie jak takie coś postawić?. Jeżeli nie to są osoby które tym się zajmują.

Pasowało by złożyć zgłoszenie do UM że chcesz takie coś postawić.

To że sąsiad nie ma nic przeciwko nic nie znaczy.Kiedyś chciałem się budować w granicy sąsiad nie miał nic przeciwko, za to prawo to prawo.

Przepisy się zmieniają , w 2016r usłyszałem że muszę się odsunąć 4m od swojej granicy(miałem kilka działek), prawo to prawo urzędnik rożnie interpretuje.

Chory kraj.

Nie znam dokładnej sytuacji, dlatego dałem link autorowi do tematu, gdzie są opisane podobne przypadki i podane są aktualne podstawy prawne. Pytasz się o moje pojęcie w tym temacie a sam piszesz o starych czasach i przepisach, które miałeś nieprzyjemność przetestować na sobie. Teraz jest już trochę lepiej, co nie znaczy, że jeszcze dobrze.

Tutaj jest wszystko jasno opisane na temat wiat:

https://koswood.com/jak-zbudowac-wiate-bez-urzedowych-formalnosci/