Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt - czy to jeszcze adaptacja?

Recommended Posts

Co do ilości stali dlatego że jestem konstruktorem nie strzelam z paca z masami. Grubości zależa od rozpiętości, a ta od układu ścian nośnych na poddaszu których u Ciebie brak. Czyli na dole też musza być pod nimi.

Na chwilę obecną nie mam wybranego projektu, nawet nie wiem, czy budowa dojdzie do skutku.

Próbuję się dowiedzieć, dlaczego pewne rozwiązania są dobre lub zwyczajnie głupie. I chciałbym w jakiś sposób oszacować koszt takich zmian.

Stąd kombinuję nad lanymi słowami, tylko jakoś nikt nie jest w stanie w przybliżony sposób określić o ile droższe jest to rozwiązanie. A trudno przecież żebym zlecal wykonanie projektoś na każdą zmianę o której myślę i potem dawał wykonawcy do wyceny.

Jesteś konstruktorem, to na pewno wiesz z dużą dozą prawdopodobieństwa, jak takie skosy mogą wyglądać (jakie zbrojenie i ile betonu, gdzie jakieś wzmocnienia w ścianach parteru i poddasza).

Nie chcę dokładnego podania ilości stali i pieniędzy, ale jakiegoś zgrubnego oszacowania.

Jeśli wszystkie zmiany w konstrukcji budynku i droższa robocizną byłyby rzędu 10 tyś, to jest skłonny w to wejść, jeśli 50 tyś, to sobie odpuszczę.

Zgubiłem kontakt do osoby, ktora wybudowała Dom w filodendronach 3 i ma lane skosy. Za materiał i robociznę takiej zmiany doplacila 5 tyś zł. To było 3 lata temu, dziś niech będzie 10 tyś. Stali na cały ten dom, włącznie że skosami weszło 3,5 tony. Może się mylę, ale to chyba nie jakoś drastycznie dużo?

I dlatego temat lanych skosów tak mnie interesuje i pytam Was.

Za materiał i robociznę takiej zmiany doplacila 5 tyś zł. To było 3 lata temu, dziś niech będzie 10 tyś.

Wszystko zależy od wielkości domu , z tego wynika grubość skosu i zbrojenie. Skos to tak 1,2x lub 1.3 raz powierzchnia stropu. Koszt stropu obecnie to jakieś 150zł/2 -200zł /m2 za całość. Czy da się 100-120 metrowy dom zrobić za 5 tyś wg mnie nie.

No dobrze. Jak w takim razie najlepiej podejść do proby zmiany materiału konstrukcyjnego na ściany i lanych skosow?

Bo tak prawdę mówiąc, to jedyne wyjście jakie widzę, to zlecić przeliczenie zmian, a potem nowy projekt dac do wyceny.

Ile konstruktor może wziąć za przeliczenie konstrukcji?

Mam niedaleko producenta silikatow. To jeden z powodów, dlaczego one mnie tak interesują. Zmiana np betonu komórkowego lub ceramiki 25 na silikat 24 byłaby łatwiejsza niż na silikat 18? Tyle, że 25cm jest cięższy, więc chyba i tak trzeba przeliczać konstrukcję?

Mam niedaleko producenta silikatow. To jeden z powodów, dlaczego one mnie tak interesują. Zmiana np betonu komórkowego lub ceramiki 25 na silikat 24 byłaby łatwiejsza niż na silikat 18? Tyle, że 25cm jest cięższy, więc chyba i tak trzeba przeliczać konstrukcję?

Zamiana materiału bez zmiany grubości jest łatwiejsza. Zmiana ciężaru ściany powinna być przy adaptacji fundamentu brana pod uwagę

Zamiana materiału bez zmiany grubości jest łatwiejsza. Zmiana ciężaru ściany powinna być przy adaptacji fundamentu brana pod uwagę

Z czego wynika (Tak krótko i dla laika), taki problem że zmniejszeniem grubosci ściany?

Druga sprawa, to ciągle męczy mnie ten betonowy skos.

Znalazłem w Internecie jeden tylko artykuł, że na skosy można położyć gotowe płyty stropowe lub dachowe że zbrojonego betonu komórkowego. Wiesz coś o tym?

Z czego wynika (Tak krótko i dla laika), taki problem że zmniejszeniem grubosci ściany?

Druga sprawa, to ciągle męczy mnie ten betonowy skos.

Znalazłem w Internecie jeden tylko artykuł, że na skosy można położyć gotowe płyty stropowe lub dachowe że zbrojonego betonu komórkowego. Wiesz coś o tym?

Weż dowolną linijkę i naciśnij końce ściśnij ją, później wyobraź sobie co by było gdyby była cieńsza lub grubsza.......analogia pracy ściany , do tego obciążenia punktowe od podciągów i takie tam.

Jak dobrze zaprojektujesz ściany nośne to pewnie można czemu by nie? Ale to drozej wyjdzie niż monolityczne.