Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam pytanie o konieczność zmiany taryfy z G11 na zabudowanej działce rekreacyjnej na taryfę budowlaną. Mam aktualnie przyłącze do sieci, skrzynkę w płocie i budynek gospodarczy do którego nie jest doprowadzony prąd. Planuję rozpocząć budowę domu na tej działce i chciałbym uniknąć zmiany taryfy na budowlaną (koszty) czy zachodzi taka konieczność skoro działka jest już zabudowana?

Rozumiem, że odbierasz już ten prąd? Ja rozpoczynam budowę domu i również podczas budowy będę korzystał z taryfy G11.
A masz już w skrzynce licznik i podpisaną umowę? Jeżeli tak, to dalej korzystasz z tego prądu jak do tej pory w G11. Jak dopiero jest to przed Tobą to walczysz o G11 i nie dajesz sobie wcisnąć taryfy C.
Mam umowę, licznik i z tego prądu już korzystam. Pytam, bo gdzieś wyczytałem, że korzystanie z taryfy "nie budowlanej" podczas budowy może skończyć się karą.
Kiedy kupowałem działkę pod budowę (a były to tereny popularne pod rekreację) znajomy z elektrowni polecił mi, żebym złożył o rekreacyjną i na takiej się wybudował. Ostatecznie plany się zmieniły i kupiłem później inną działkę pod budowę, więc na tamtej tylko postawiono mi skrzynkę, a energii nigdy nie zacząłem pobierać. Ale sądzę, że gdybym się wybudował na rekreacyjnej nie byłoby negatywnych konsekwencji, choć prawnikiem nie jestem. Ale gość świetnie się w temacie orientował od strony praktycznej i na minę by mnie raczej nie wsadził. Edytowane przez SzymonKc