Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Organizacja drogi dojazdowej przez ZDiUM

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem działke która widnieje w mpzp jako zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna.

Dojazd do działki odbywac sie powinien droga ktora jest w wykazie zarządzu dróg i utrzymania miasta. Na ten moment droga widnieje na MPZP ale nie jest wytyczona fizycznie w terenie.

W obecnej sytuacji na srodku tej przyszłej drogi rosnie dość duze drzewo.

Udałem sie do ZDiUMu w celu zapytania o mozliwosc organizacji wycinki tego drzewa i zrobieniu chociaz drogi gruntowej. Nie zlozylem pisma ponieważ urzednik wyslał mnie do zarządu zieleni miejskiej. W zarzadzie zieleni miejskiej powiedzieli ze zarządcą drogi jest ZDiUM i oni powinni wnioskowac o taka wycinke. Natomiast ZDiUM twierdzi ze oni jako gmina maja za zadanie zrealizowac droge natomiast nie maja takiego obowiazku w okreslonym czasie.

Co robic kupiłem działke do ktorej nie bede mogl dojezdzac jesli sasiad ogrodzi swoja posesje. Aktualnie przemieszczam sie po jego działce. Pomocy co robic na jaka podstawe prawna sie powołać oraz do kogo skierwoac pismo. Z gory dziekuje za odpowiedzi

Witam w klubie. To samo miasto, ten sam problem.

Drogą gminna pod zarządem ZDiUM, który ma w poważaniu uporządkowanie i utwardzenie drogi.

Nic nie zrobisz. Nie ma na to paragrafu.

Oczywiście, w którejś ustawie jest mowa, że zarządca zarządza droga, dba o jej stan i utrzymanie. I tylko tyle. Nic o terminach. Ustalanie terminów leży w gestii zarządcy drogi (W tym wypadku ZDiUM) i to oni decyduje co i kiedy robią.

A droga wymaga nakładów, nie jest ważna, donikąd nie prowadź, nie mieszka przy niej nikt ważny więc i utrzymanie drogi nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Wysłałem kilka maili do ZDiUM, kilka razy dzwoniłem. I nic.

Teraz próbuję (na razie) bez skutku by wyrazili swoją zgodę na utwardzenie. Zobaczymy...

Ok dzięki napiszę pismo i zobaczymy. Pytalem o możliwości utwardzenia na własną rękę. To usłyszałem że muszę zrobić projekt itp i będzie to kosztowało masę pieniędzy. Ok napiszę w sprawie drzewa i zobaczymy

Nie wystarczy zaproponować, że utwardzisz drogę o takiej długości, a takiej szerokości np gruzem betonowym czy tłuczniem? I dać im do uzgodnienia? Czy musi być jakoś inaczej?

Albo... samowola... W nocy cichaczem rzucić kilka płyt betonowych. No, ciekawe jak u mnie się skończy...