Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W tym roku startujemy z budową domu parterowego ok 140 m2. Nie mamy możliwości podpięcie się do sieci gazowej. Planowałem zrobić zwykłe ogrzewanie z piecem na pellet, zwykłe ogrzewanie wodne z normalnymi kaloryferami, nie podłogowe. Chciałbym się upewnić czy to rozwiązanie będzie dobre -ekonnomiczne i mało wymagające pracy i mało awaryjne. Czy z perspektywy dłuższego okresu czasu np. 15 lat. warto iśc w inne technologie ? Dodam że dom będzie na gruncie kamienistym podłoże jury więc ciężko pewnei będzie kopać ( aluzja do jeszcze wyższych kosztów pompy ciepła). Dodam, że na dachu planuje zrobić fotowoltaikę -dach od strony południowej .Bardzo proszę o wyrażenie opinii i doradzenie.

https://forum.murator.pl/topic/246145-czym-ogrza%C4%87-dom-parterowy-ok-140m2-prosba-o-porad%C4%99/

Pompa ciepła powietrze - powietrze (popularnie zwana klimatyzacją) + funkcyjne ogrzewanie elektryczne + obowiązkowo wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Niskie koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne. Komfort w zimie i w lecie. Edytowane przez tomno
Żadnego kopania. Zrób OZC, to koszt kilkuset złotych, podlogowka po całości i powietrzna pompa ciepla. Jeśli ocieplisz wszystko wg norm, to każdy kocioł na paliwo stałe będzie tutaj za duży.
No i można ten dom na płycie postawić.

Adam M.

Dom jest parterowy o sporej powierzchni ok 140 m2. Samej użytkowej, podłoże niby solidne - jura. Jednak boję się, że może pęknąć, stąd pomysł na ławę fundamentową.

eliks podłogówka odpada ze względu na problemy zdrowotne... Ocieplenie wełna na silikacie.

tomno - czy klimatyzacja plus ogrzewanie elektryczne i rekuperacja z odzyskiem ciepła będzie ekonomiczna ?

Nawet nie wiem jak dokładnie to policzyć by porównać. Właśnie czytam na ten temat. Jaka można to proszę o rozwiniecie np jakiej wydajności.

Po głosach widzę, że wszycy kalkulują na mniej opłacalne zwykłe ogrzewanie piecem na pellet.

Żadnego kopania. Zrób OZC, to koszt kilkuset złotych, podlogowka po całości i powietrzna pompa ciepla. Jeśli ocieplisz wszystko wg norm, to każdy kocioł na paliwo stałe będzie tutaj za duży.

Tu sie zgodze dobrze ocieplić fundamenty , podłoge i dach nie żałować na materiale i wystrczy pompa z podłogówką jak nic.

A ja się boję, ze o budowaniu za wiele jeszcze nie wiesz..

Stawia się na płytach nawet wielopiętrowe domy.

O podłogówce, jak czytam, też za wiele nie wiesz. Mniemasz.

Celujesz w tradycyjne podejście oczekując dobrych efektów.

Czeka Cię sporo czytania i myślenia.

Albo...

Postawisz coś - jak większość i zadziała to - jak u większości.

To znaczy - tak sobie...

Jurę znam. Też tu mieszkam...

Adam M.

adam_mk Jestem otwarty na nowe rozwiązania. Tylko co do podłogówki nie chcę jej, uważam, że źle wpływa na zdrowie. Nie chce nikogo przekonywać. Chociaż aktualnie większość ludzi buduje z podłogówka i nawet sobie ją chwali. Czytam o płycie, spróbuje porównać izolację i koszty.

matiix jaki typ pompy uważasz za stosowną ?

adam_mk Jestem otwarty na nowe rozwiązania. Tylko co do podłogówki nie chcę jej, uważam, że źle wpływa na zdrowie. Nie chce nikogo przekonywać. Chociaż aktualnie większość ludzi buduje z podłogówka i nawet sobie ją chwali. Czytam o płycie, spróbuje porównać izolację i koszty.

matiix jaki typ pompy uważasz za stosowną ?

Możesz przytoczyć jakieś fakty jeżeli chodzi o szkodliwość podłogówki dla zdrowia?

Każde źródło ciepła typu PC, kotły kondensacyjne, będą ekonomiczniejsze jeżeli będą zasilać podłogówkę niż grzejniki. Jak instalujesz fotowoltaikę ja bym jeszcze rozważył kable grzejne w podłodze.

Z negatywnym wpływem podłogówki na zdrowie człowieka to mit! Jak tylko nie jest przekroczona dopuszczalna temp.podłogi w strefie stałego przebywania ludzi (29st) to wszystko jest OK.Podobnie podłogówka jest korzystniejsza dla alergików(nie unosi się kurz) w przeciwieństwie do ogrzewania grzejnikowego.
Z negatywnym wpływem podłogówki na zdrowie człowieka to mit! Jak tylko nie jest przekroczona dopuszczalna temp.podłogi w strefie stałego przebywania ludzi (29st) to wszystko jest OK.Podobnie podłogówka jest korzystniejsza dla alergików(nie unosi się kurz) w przeciwieństwie do ogrzewania grzejnikowego.

no nie wiem, nie wiem, może ktoś nie wie co to kurz ?

że podłogówka nie kurzy, a to dobre :)

" uważam, że źle wpływa na zdrowie. "

Znasz efekt "placebo"?

Jak mniemasz, ze jest szkodliwa to nawet ZABIĆ CIĘ może...

Jednak...

Co do większości mniemań - to i tak zadziała fizyka budynku, jaki zbudujesz, a nie głębokie przekonania o niej.

Warto by ją nieco poznać.

Stosując wysoko czy sredniotemperaturowe ogrzewanie ZAPOMNIJ o tym - że będzie tanio czy optymalnie.

Odpuść więc kondensaty, PC i podobne.

Będzie tak jak chcesz!

Ale optymalnie - nie będzie...

Adam M.

Żeby podłoga miała mieć 29 *C to chyba zlodowacenie by musiało przyjść.

Przeważnie jest 1-2*C wyższa niż temperatura zadana w pomieszczeniu.

no nie wiem, nie wiem, może ktoś nie wie co to kurz ?

że podłogówka nie kurzy, a to dobre :)

Tak właśnie takich jak Ty posłuchałem no i mam kalafiory w części domu. :bash:

Tylko podłogówka, żadne mieszańce czy same kalafiory.

Tak właśnie takich jak Ty posłuchałem no i mam kalafiory w części domu. :bash:

Tylko podłogówka, żadne mieszańce czy same kalafiory.

Ty mnie z innymi nie mieszaj. To, że masz grzejniki jest twoim wyborem bez względu na podpowiedzi, bo ostatecznie sam zdecydowałeś co ma być. Ale, nie jesteś w tym sam. Jest dużo domów ogrzewanych w "systemie mieszanym". Ich powodzenie to tylko poprawnie zbudowana instalacja, nic poza tym. Gdyby na siłę mierzyć i wyceniać ile złotych idzie więcej na ogrzewanie tego typu i samej podłogówki, możliwe, że cały raban nie byłby wart krzyku jaki wydają tego "przeciwnicy".

Ostatecznie i tak wszystko zależy od ocieplenia domu.

"Ostatecznie i tak wszystko zależy od ocieplenia domu. "

Fantasta...

Piece kaflowe sobie postawisz?

Adam M.

Żeby podłoga miała mieć 29 *C to chyba zlodowacenie by musiało przyjść.

Przeważnie jest 1-2*C wyższa niż temperatura zadana w pomieszczeniu.

Ja tylko podałem co mówi norma (patrz załącznik)Już spotkałem się z postami gdzie nieświadomy użytkownik puszcza sobie beztrosko na OP temperaturę czynnika grzewczego 50st

temp.podł..jpg

Edytowane przez Kondensat
  • 3 weeks później...

Witam,

Dla ogrzewania Pana budynku zdecydowanie polecam zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Jest to obecnie jedno z najbardziej opłacalnych rozwiązań pod kątem rocznych kosztów ogrzewania. Jest to również rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ przy pracy tej pompy nie występuje zjawisko spalania. Koszty zakupu i montażu będą na porównywalnym poziomie jak kocioł gazowy, gdy zapłaci Pan za przyłącze gazu oraz za budowę kominów spalinowych i oddzielnego pomieszczenia kotłowni.

Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie sprawdzone pompy ciepła typu powietrze-woda z rodziny Bosch Compress. W sprawie doboru odpowiedniej wielkości najlepiej skontaktować się ze specjalistą. Nasi instalatorzy pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl/ znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od ich lokalizacji. Wystarczy w niej wpisać jedynie miejsce zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch