Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wbrew pozorom nie test, łosia jest prawdziwy i odbywa się na samochodach podczas ruchu które muszą ominąć łosia podczas jazdy.

A snob czy nie to tylko twoja DENNA opinia.

Przykro że poczułeś się urażony i masz denne wpisy nie użyłem wulgaryzmów czy słów powszechnie obraźliwych a łosie są same w sobie pozytywne i sympatyczne wizerunkowo. Cóż poczucie humoru i dystansu do siebie to domena ludzi inteligentnych.:bye:

Może ajkija https://www.ikea.com/pl/pl/customer-service/solar-panels/ wychodzi oj 7 kwp za 28700 ba brukbetach poli To co mnie oprocz ceny by przekonalo to gwarancja , Ta firma ma szanse przetrwać 10 lat a te firemki to pył opadnie daj boże po 3 po nich.

BTW Ja na miejscu firm dawałbym dożywotnią gwarancję na instalacje PV tzn do końca firmy , klienta lub pv zależy co nastąpi pierwsze :p

Kto jest gwarantem instalacji PV ? Ikea czy GEO Solar?

Panele są objęte gwarancją wydajności na 25 lat. Na falowniki otrzymasz 10-letnią gwarancję, czyli dwukrotnie wyższą od tych, które oferuje się na rynku. Dodatkowo klienci kupujący instalację w programie IKEA. Energia Słoneczna dla Domu otrzymują unikalną na rynku gwarancję na całe wykonanie instalacji wynoszącą 5 lat. Gwarancja ta zawiera również gwarancję na ilość wytworzonej energii. Oznacza to, że jeżeli w przeciągu 5 lat instalacja nie wytworzy co najmniej 80% gwarantowanej ilości energii elektrycznej, GEO Solar zobowiązuje się do pokrycia kosztów zakupu każdej jednostki energii kupionej z sieci w ramach różnicy między gwarantowanym 80% a faktycznie wytworzoną ilością energii.

Ciekawe jest ostatnie zdanie !

ciąg dalszy oferty Ikea

Oprócz modułów fotowoltaicznych, w domu zostanie zamontowany falownik, zabezpieczenia stało- i zmiennoprądowe oraz okablowanie łączące panele z falownikiem i falownik z instalacją domową.

Urządzenia nie zajmują wiele miejsca – montowane są przeważnie na ścianach, np. w piwnicy, garażu lub w istniejącym pomieszczeniu gospodarczym, bez konieczności wyodrębnienia oddzielnego pomieszczenia.

Czegoś brakuje w zestawie?

Samemu można zrobić bez problemu i to z 23% vatem. Twierdzę tak bo sam zrobiłem. Co prawda na dachu krytym dachówką betonową ale koszt stelaża jest zapewne podobny.

Ja wierzę, można zrobić pod warunkiem pracy własnej. Inwerter chiński panele po 500zł. Ostatnio zrobiłem 3kWp za 10 tyś, dołożenie 1kWp to 3 panele po 500 plus mocowanie 200 =1800zł za 12 tyś masz 4kWp. Wszystko nowe i z VAT 23%.

To inaczej :

Czy kwota ~4.700 zł/ kWp Waszym zdaniem jest ok? Przyjmując montaż przez firmę - mazowieckie.

I czy macie doświadczenie z firmą FRONIUS i Q.CELL?

Trochę mało informacji.

Montaż może być na dachówce, płaskim dachu z obciąznikami albo na na gruncie wkręcany w glebe.

Q.cell mogą być wypasione 350Wp albo stare ale jare ~280-tki. Różnica w cenie może być wtedy zauważalna, więc nie da się odpowiedzieć na pytanie.

Pewnie dałoby się taniej niż 4700. Niektórzy tu puszą, że bez problemu można znależć oferty bliżej 4000PLN

A Ci którzy robią sami to i za 2500 potrafią nawet z VATem 23%

Te najnowsze Q-Cells o mocy 345-355Wp są "mocniejsze" bo mają większy wymiar. Mają sprawność 19,3%-19,8%.

Te 360Wp są trochę mocniejsze w porównaniu na stary wymiar 1685x995 i mają sprawność 20,1%. - odpowiednik w starym wymiarze miałby moc ok.335Wp.

Te panele mają większe ogniwa typ M6 165x165mm.

Montaż na dachu blachodachówka.

Ma również ofertę na 5 kWp w kwocie 19 700.

Ale na GOODWE - brak oficjalnego dystrybutora na polskie.

+ 270 W polskiego producenta X - ENERGY poli.

Dodatkowo umowa na zasadzie - płać i czekaj. Chroniąca tylko interes wykonawcy, inwestor ma płacić.

Zero konkretów odnośnie np. terminu montażu.

Wpisane coroczne obowiązkowe przeglądy po 200 zł.

Oczywiście bez uziemienia.

Wiec czy warto- dla mnie nie.

Dlatego dopytuje o znane marki.

Dziękuje za odpowiedz.

Edytowane przez Ja221

Montaż na dachu blachodachówka.

Ma również ofertę na 5 kWp w kwocie 19 700.

Ale na GOODWE - brak oficjalnego dystrybutora na polskie.

+ 270 W polskiego producenta X - ENERGY poli.

Dodatkowo umowa na zasadzie - płać i czekaj. Chroniąca tylko interes wykonawcy, inwestor ma płacić.

Zero konkretów odnośnie np. terminu montażu.

Wpisane coroczne obowiązkowe przeglądy po 200 zł.

Oczywiście bez uziemienia.

Wiec czy warto- dla mnie nie.

Dziękuje za odpowiedz.

Jutro podpisuję umowę.

Pewnie firma Promag?

Edytowane przez bronson90