Jarekvw 17.02.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Czym grzejesz? Jaką temperaturę masz w kotłowni? Pamiętaj, że falownik lubi zimno. Pompą ciepła, w kotłowni teraz mam ok +16, zimą temperatura strychu będzie niższa, natomiast latem strych bardziej się nagrzeje, dlatego jednak kotłownia lub garaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.02.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Dziś zawitali panowie z PGE Dystrbucja. Jako, że na składzie brak licznika OTUS 3 a producent nie wyrabia z produkcją przeprogramowali mi mój obecny Norax 3. Od razu żona dostała zgodę na uruchomienie instalacji mimo, że umowa kompleksowa jeszcze nie przyszła pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Dziś zawitali panowie z PGE Dystrbucja. Jako, że na składzie brak licznika OTUS 3 a producent nie wyrabia z produkcją przeprogramowali mi mój obecny Norax 3. Od razu żona dostała zgodę na uruchomienie instalacji mimo, że umowa kompleksowa jeszcze nie przyszła pocztą. Brawo TY i brawo Żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 18.02.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Dziś zawitali panowie z PGE Dystrbucja. Jako, że na składzie brak licznika OTUS 3 a producent nie wyrabia z produkcją przeprogramowali mi mój obecny Norax 3. Od razu żona dostała zgodę na uruchomienie instalacji mimo, że umowa kompleksowa jeszcze nie przyszła pocztą. Jaki region PGE że liczników nie mają? Czy w ogóle całe PGE ma braki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.02.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Stealth, region Mińsk Mazowiecki. Nie wiem jak gdzie indziej ale tu brakuje nowych liczników. Panowie co mnie dziś odwiedzili powiedzieli, że za miesiąc lub dwa zawitają ponownie by zamontować nowy licznik ze zdalnym odczytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.02.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Od razu żona dostała zgodę na uruchomienie instalacji mimo, że umowa kompleksowa jeszcze nie przyszła pocztą. ja z Eneą podpisałem ostatecznie umowę jakoś 1,5 miesiąca po wymianie licznika, instalacja nakulała do tego czasu już jakoś 1500kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 ja z Eneą podpisałem ostatecznie umowę jakoś 1,5 miesiąca po wymianie licznika, instalacja nakulała do tego czasu już jakoś 1500kWh Miałeś to rozliczone czy tylko autokonsumpcja+darowizna dla OSD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WJ56 18.02.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Czy prawdą jest, że kable solarne o przekroju 4 mm2 są stosowane do instalacji do 3.5 KW ? Z filmiku firmy BREWA na YT wynika, że większe instalacje - np 10 KW przekrój przewodów solarnych musi wynosić co najmniej 6 mm2 . Jak to wygląda w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.02.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Miałeś to rozliczone czy tylko autokonsumpcja+darowizna dla OSD policzone jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 18.02.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Pamiętaj że długość przewodu do obliczeń jest dwa razy dłuższa niż odległość paneli od inwertera. Plus pętelka;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.02.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Czy moglibyście pochwalić się obecną temperaturą pracy Waszych inwerterów? Chciałbym mieć jakieś porównania z moim, chociaż może być ciężko bo mój nie wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 19.02.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Witam Panów W kwestiach technicznych:1.Czy mógłby ktoś napisać o eksploatacji instalacji fotowoltanicznej. Mam na myśli jakieś przeglądy, obsługi, itp. Kto może to robić i jakie są tego koszty?2.Jak się ma sprawa czystości paneli? Wiadomo że powinny być czyste, ale jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Czy moglibyście pochwalić się obecną temperaturą pracy Waszych inwerterów? Chciałbym mieć jakieś porównania z moim, chociaż może być ciężko bo mój nie wentylatora. 38 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.02.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 U mnie jest 29,3, temperatura otoczenia 22 . Inwerter na radiatorze, teraz się nudzi, bo słońce zaszło koło południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.02.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Witam Panów W kwestiach technicznych: 1.Czy mógłby ktoś napisać o eksploatacji instalacji fotowoltanicznej. Mam na myśli jakieś przeglądy, obsługi, itp. Kto może to robić i jakie są tego koszty? 2.Jak się ma sprawa czystości paneli? Wiadomo że powinny być czyste, ale jak to jest w praktyce? 1. nic nie sie nie robi, chyba, że dałeś się naciągnąć na zapis o koniecznośći przeglądów 2. zmywanie deszczówką w jego trakcie . Reszta to przerost formy nad treścią . Mnie się zdarzyło spłukiwać ze szlaucha ptasie guano, bo nie mogłem patrzeć na placki chyba jakichś dinozaurów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.02.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 To u mnie 40-42 stopnie, a w pomieszczeniu około 24 stopni.Trochę pracuje bo od rana 8kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.02.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Dzisiaj przy 75% mocy instalacji temperatura 39 stopni . Jeśli dobrze pamiętam, to latem w największy upał, gdzie temperatura otoczenia to jakieś 24/25 , inwerter miał jakoś 56* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 20.02.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Przy tej temperaturze nie ma spadku sprawności? Pytam bo w Huawei sun2000 w instrukcji jest, że powyżej 45 stopni spada sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.02.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Latem w największy skwar wydajność instalacji wg Pvmonitora to ok 80% +/- 5% Także coś przycina , dodatkowo spadek wydajności paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.02.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Ja na lato wrzucam wentylator od komputera na mojego Goodwe bo bez wiatraka często miał 55*C z wiatrakiem nie przekracza 37*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts