kedlaw0 22.03.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Dolicza się około 0,5 kW do mocy instalacji. Czyli dalej u Ciebie sporo przewymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.03.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 tak bardzo się nie zamartwiaj wcześniejszymi opiniami że masz bardzo przewymiarowaną bo z tych 6,3 kW i biorąc pod uwagę obecną auto konsumpcje na poziomie 20% to realnie będziesz miał do dyspozycji jakieś 5290 kWhKlima w sezon to w zależności od używania i temperatur od 500-1500 a gdybyś również nią ogrzewał to i do 3000 i wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 No to mnie uspokoiliście. Co do przewymiarowania zakładam klimę za 3 dni. Ile klima może rocznie pobrać energii przy normalnym użytkowaniu? Ja też zakładam żeby obniżyć zużycie prądu o 1,5 MWh rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 22.03.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Przewymiarowaniem się w ogóle nie martwię. Najwyżej oddam za darmo na tvp, albo podłącze przedłużacz do szwagra Przyjdzie normalna zima i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 tak bardzo się nie zamartwiaj wcześniejszymi opiniami że masz bardzo przewymiarowaną bo z tych 6,3 kW i biorąc pod uwagę obecną auto konsumpcje na poziomie 20% to realnie będziesz miał do dyspozycji jakieś 5290 kWh Klima w sezon to w zależności od używania i temperatur od 500-1500 a gdybyś również nią ogrzewał to i do 3000 i wyżej ale pierdy 3 mwh to za ogrzanie całego domu i cuw przez pc. ja na grzanie domu grzejnikami zużywam 4 MWh rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.03.2020 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Przewymiarowaniem się w ogóle nie martwię. Najwyżej oddam za darmo na tvp, albo podłącze przedłużacz do szwagra Przyjdzie normalna zima i będzie git. No pewno poza tym to przewymiarowanie nie jest kosmiczne ile % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 22.03.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Co do mojego przewymiarowania.Brałem pod uwagę zimę 2018/2019 gdzie temperatury były dużo niższe i pompa też więcej zużywała.Wg obliczeń moja instalacja 6,2 kW miała wyprodukować ze względu na kierunek i kąt o koło 5200 kWh. Zakładając zużycie roczne na poziomie 5000 kWh i pobór z sieci z 20% stratą wydawał się git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 22.03.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Aha. Okazało się że paneli 310 W już nie ma więc zamontowali w tej samej cenie 315W. Więc instalację mam 6,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 23.03.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 @Stafik73 2 lata temu uzyskałem informację od anonimowego pracownika firmy energetycznej z którą zmuszony (skazany) jesteś na rozliczanie się jako Prosument, że jest to jedyny sposób by Cię nie ???? (tu wstaw sobie odpowiednie słowo) na rozliczeniu proporcjonalnym w taryfach z grupy G12 i pochodnych. Niestety nie unikniesz strat na rozliczeniu międzyfazowym, bo chyba tylko PGE nie skubie klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 23.03.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Przewymiarowaniem się w ogóle nie martwię. Najwyżej oddam za darmo na tvp, albo podłącze przedłużacz do szwagra Przyjdzie normalna zima i będzie git. Ja też będę miał założoną instalację dość sporo przewymiarowaną bo zużycie na poziomie 2000-2200 kWh rocznie a PV będzie 3,6 kW. Ale planuję dołożyć niedługo indukcję, pewnie klimę i inne pożeracze prądu. Znajomy zrobił podobnie. Także ja się tym nie martwię. Chciałem i będę tak miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.03.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Informacja z innej grupy, że Energa wstrzymuje wszelkie przyłączenia mikroinstalacji w tym wymianę liczników. Ma to związek z epidemią koronawirusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 23.03.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Informacja z innej grupy, że Energa wstrzymuje wszelkie przyłączenia mikroinstalacji w tym wymianę liczników. Ma to związek z epidemią koronawirusa. [ATTACH=CONFIG]442097[/ATTACH] Mam mieszane uczucia.Jeżeli licznik jest poza budynkiem?Może jakoś to zrekompensują swoim klientom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.03.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Mam mieszane uczucia.Jeżeli licznik jest poza budynkiem?Może jakoś to zrekompensują swoim klientom. Nie zgodzę się z Tobą. U mnie mimo, że licznik był poza domem to i tak musieli wejść do domu gdzie jest falownik. Sprawdzili falownik, jego nr seryjny a także zabezpieczenia. Do tego uruchomili instalację po przeprogramowaniu licznika, sprawdzili licznik, coś było źle bo poprawiali i znów sprawdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 23.03.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 @Stafik73 2 lata temu uzyskałem informację od anonimowego pracownika firmy energetycznej z którą zmuszony (skazany) jesteś na rozliczanie się jako Prosument, że jest to jedyny sposób by Cię nie ???? (tu wstaw sobie odpowiednie słowo) na rozliczeniu proporcjonalnym w taryfach z grupy G12 i pochodnych. Niestety nie unikniesz strat na rozliczeniu międzyfazowym, bo chyba tylko PGE nie skubie klientów. Dlatego jak nic się nie zmieni w tej kwestii wrócę do taryfy G11 i rozliczenia rocznego żeby zminimalizować dodatkowe opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 23.03.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Nie zgodzę się z Tobą. U mnie mimo, że licznik był poza domem to i tak musieli wejść do domu gdzie jest falownik. Sprawdzili falownik, jego nr seryjny a także zabezpieczenia. Do tego uruchomili instalację po przeprogramowaniu licznika, sprawdzili licznik, coś było źle bo poprawiali i znów sprawdzili. U mnie wymienił monter licznik i nawet nie zapytał gdzie jest falownik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.03.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 U mnie wymienił monter licznik i nawet nie zapytał gdzie jest falownik . Widzisz, a u mnie jakby przeprogramowali i sobie poszli to by było coś spierdzielone. A tak poprawili i hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.03.2020 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Widzisz, a u mnie jakby przeprogramowali i sobie poszli to by było coś spierdzielone. A tak poprawili i hula. jaki u Ciebie operator? i co poprawiali instalację PV czy licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.03.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 PGE.Poprawiali licznik, bo po przeprogramowaniu i włączeniu falownika coś źle zliczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekmaz 26.03.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.03.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec? Zależy na czym, zależy ile, zależy gdzie się zaopatrzysz w niezbędne materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts