Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Nie jestem instalatorem tylko użytkownikiem, mam 24 panele tej firmy różnych serii i nic z nimi się złego nie dzieje, znam ok 15 instalacji na tej firmie i też zero problemów.

W rankingach też zajmują czołowe miejsca.

Jeśli chodzi o moc to chyba obecnie dość duża... bo ja jesienią kupowałem 305 W, a Ty już 370. To znaczy, że firma się cały czas rozwija.

No i porównując do tych drugich to przy tym samym metrażu masz większą moc,a to jest przewaga.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem instalatorem tylko użytkownikiem, mam 24 panele tej firmy różnych serii i nic z nimi się złego nie dzieje, znam ok 15 instalacji na tej firmie i też zero problemów.

Jeśli chodzi o moc to chyba obecnie dość duża... bo ja jesienią kupowałem 305 W, a Ty już 370. To znaczy, że firma się cały czas rozwija.

No i porównując do tych drugich to przy tym samym metrażu masz większą moc,a to jest przewaga.

no wiesz ja mogłem mieć 450 w panele ale kosztowały 1,5k /1 szt to ja dziękuję

Oczywiście jest to możliwe mam fotowoltoike ponad pół roku i pokryła ona moje pierwotne założenia tj. 100% zużycia w I strefie i częściowo w II. Według moich prognoz po modyfikacji sposobu ogrzewania zużycie powinno spaść z obecnych 7 MWh/rok do 4MWh. Moja instalacja na koniec lipca wyprodukowała 2,6Mwh. Do końca br powinna zamknąć się w 4,2 Mwh. Auto konsumpcja na koniec czerwca wyniosła 40% a to się najbardziej opłaca gdyż nie zawiera potrąceń.

No tak zgodzę się ale zależy mi na info za całokształt poboru prądu i wydolność 10kw.

Ogólnie z moich wyliczeń lekko może zabraknąć kw z foto i z 1000 kw z sieci będę musiał kupować ale to i tak nie będzie duży koszt na cały rok .

Longi LR4-60HPH-370M Monokrystaliczny 370W mają wymiary 1755 x 1038 mm więc są trochę większe niż poprzednie modele (1672 x 992mm) o mniejszych mocach.

Mają sprawność 20,3% więc więcej niż te słabsze - 305Wp ma 18,4%. Jest postęp.

Panele są powszechnie stosowane i firma chyba jest dobra.

Moc 9,99kw

Longisolar LR4-60HPH 370M Moc 370 wp

Monokrystaliczny, połówkowy, gwarancja na produkt 12 lat, gwarancja na moc 25 lat/84%

Falownik

Solis 4G 10K 29 gwarancja na produkt Cena 35 tys z robocizna

Opłaca się?

Dobra cena. Taka niska bo "układy" ? :)