supervisor 31.03.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 @ SantoszA gdzie kupiłeś te Tigo napisz coś więcej. Wiesz, że swego czasu Tigo miało jakąś felerną serię i dość często padały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.03.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 @City no jełop, bo jak inaczej nazwać chłopa?Chłop się zastanawia czy po dwójce podetrzeć tyłek... czy może liczyć aby ktoś go podtarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 01.04.2021 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 W czasie montażu instalacji chłopaki te 4 sztuki które montowali to są właśnie tigo, dokupiłem wiec dokladnie takie same, udało się dostać 8szt w fajnej cenie. W dodatku w odpowiedzi na insynuacje ze chce tak bardzo przoszczedzic, to nie o to chodzi, po prostu po rozmowach z firmą która mi montowała mam wrażenie że mnie zbywają, nie chcą tego zrobić bo to im zabiera czas, kasa żadna wiec nie podejdą raczej do tematu, inne firmy tym bardziej, szukam instalatora od miesiąca ale z marnym skutkiem, stąd pytanie czy sam dam radę, może ktoś z Was robił, może ma fotki, może coś da rady wyjaśnić, coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 01.04.2021 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Miałem to samo, tyle że mnie ręku w 2013 wyniosła 7500, ale zrobiona samemu, zresztą dość obszerny miałem wątek w dziale samorobow, w 70% dom postawiłem sam wiec ptace mi nie straszne, tyle że nie mogę za bardzo znaleźć instrukcji z podłączeniem optymalizatorów, nie wiem czy jest ograniczona ilość na string, czy wystarczy wpiąć w system czy w falowniku trzeba coś programować, szukam po prostu informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 01.04.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Ustawia się coś apką po BT w samym optymalizatorze. Ale nie wiem dokładnie co. Czyli załapałeś się na te za 120PLN na Allleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2021 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) W czasie montażu instalacji chłopaki te 4 sztuki które montowali to są właśnie tigo, dokupiłem wiec dokladnie takie same, udało się dostać 8szt w fajnej cenie. W dodatku w odpowiedzi na insynuacje ze chce tak bardzo przoszczedzic, to nie o to chodzi, po prostu po rozmowach z firmą która mi montowała mam wrażenie że mnie zbywają, nie chcą tego zrobić bo to im zabiera czas, kasa żadna wiec nie podejdą raczej do tematu, inne firmy tym bardziej, szukam instalatora od miesiąca ale z marnym skutkiem, stąd pytanie czy sam dam radę, może ktoś z Was robił, może ma fotki, może coś da rady wyjaśnić, coś podpowiedzieć. Jak już masz to widzisz jak wygląda i sam musisz ocenić czy dasz radę, to prosta puszka z czterema kabelkami, dwa krótsze łączysz do modułu który ma być optymalizowany, oczywiście po rozpięciu i oczywiście po wcześniejszym zdjęciu obciążenia poprzez wyłączenie systemu natomiast dwa dłuższe w miejsce wcześniejszego wypięcia tego modułu i nic więcej Chyba że masz Cloud Connect tj. system monitorowania i ew. wyłaczania zdalnego tych tigo ale dla kilku opty takiego monitorowania się nie stosuje Zastosować taki opty możesz też i pod każdym modułem, ograniczeniem to tylko cena i ew. przydatność. Jaki masz falownik? ale większość i tak nie widzi czy w systemie są opty czy nie i nic w falownikach się nie zmienia dorzucam jedną z instr. https://www.emiter.net.pl/sites/default/files/produkty_pliki/folder_tigo_pl_emiter.pdf Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 01.04.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Ustawia się coś apką po BT w samym optymalizatorze. Ale nie wiem dokładnie co. Czyli załapałeś się na te za 120PLN na Allleee Kupilem w Polsce, od kogoś po 140zl za sztukę Falownik mam Sofara i nie mam Clouda, nie potrzebuje monitoringu opty, wystarczy że są i działają. Dzięki za instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 01.04.2021 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Kupilem w Polsce, od kogoś po 140zl za sztukę Falownik mam Sofara i nie mam Clouda, nie potrzebuje monitoringu opty, wystarczy że są i działają. Dzięki za instrukcje. Kolego w tigo jest jedna bardzo ważna zasada, najpierw podłączasz panel do tigo, a dopiero potem łączysz tigo jedno z drugim czyli obrazowo najpierw krótkie kable z modułem, a dopiero po tym długie kable ze sobą w szereg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 01.04.2021 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Panowie, mam pytanko - czy mikrofalowniki też się przewymiarowuje? Mam propozycję 9x Ja solar 450W+ 2x mikrusy HM-1500 + 1x Hm-400. Mikrusy są w stanie sumarycznie dać 3,4kWp a panele 4,05 ale pewnie momentami nawet i więcej (szczególnie, że u mnie mocno wieje - panele będą miały fajne chłodzenie). Czy nie byłoby lepszym pomysłem podłączenie po 3szt paneli do 3x HM-1500? I wtedy też fazy byłyby równomiernie obciążone (chociaż i tak mi się wydaje, że 2szt HMT-2250 byłyby lepszym pomysłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Tak, też można przewymiarować ale podchodź do każdego mikro indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 02.04.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Tak, też można przewymiarować ale podchodź do każdego mikro indywidualnie Bardziej miałem na myśli, czy tak się robi, czy trzeba:) W moim odczuciu dawanie instalacji 4kWp do mikrusów 3,4kWp to marnotrawstwo (na hm-1500 po 300W "straty", na hm-400 "tylko 50"). Zdaję sobie doskonale sprawę, że panele nie produkują cały czas swojej max mocy ale czasem potrafią też wyprodukować więcej niż w teorii powinny - po co to marnować? Te badania odnośnie przewymiarowania falowników są przecież z przed kilku lat, gdzie falowniki niedociążone miały niższą sprawność, a obecnie z tego co widzę, wystarczy 30-40% mocy znamionowej, żeby osiągnąć niemal max sprawności falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.04.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Kolego w tigo jest jedna bardzo ważna zasada, najpierw podłączasz panel do tigo, a dopiero potem łączysz tigo jedno z drugim czyli obrazowo najpierw krótkie kable z modułem, a dopiero po tym długie kable ze sobą w szereg No i to jest kedna z takich informacji na które liczyłem, bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 03.04.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Pytanko, jak to jest z awariami paneli? Ogólnie awarie częściej zdarzają się w falownikach niż samych panelach? Nie wiem czy nie będzie ryzykowne brać paneli produkcji np. hiszpańskiej które mają lepsze parametry niż np. polskie tylko ze względu na łatwość z gwarancją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golona 10.04.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Witam wszystkich, jestem świeżo dzień po instalacji paneli i zauważyłem że mają one lekkie przebarwienia. Panele to LONGI LR4-60HIH-370M Proszę o jakąś poradę czy to normalne? Instalator twierdzi, że po kilkunastu dniach różnica zaniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Poczekaj kilkanaście dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.04.2021 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie będę otwierać kolejenego, więc zadam pytanie tu. Będę robil isntalację na płaskim dachu 10KWp.Lokalny instalator proponuje produkty poniższych firm. Abstrahując od ceny (jeszcze nie mam wyceny), jakie produkty polecicie?panele: Jinko, Ja solar, Risen, Longi inwertery: Solar edge,Growatt, Foxess, Huwaei, kable: Helukabel, Bitnerzabezpieczenia: Eaton, Hager Dehn Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 23.04.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Od 27 kwietnia 2021 r. deklaracja zgodności producenta, która była dotychczas stosowana przy zgłoszeniu instalacji wytwórczej, będzie musiała zostać zastąpiona tzw. certyfikatem sprzętu wydanym przez uprawniony podmiot certyfikujący. Zgodnie z ustaleniami GLOBEnergia.pl i doniesieniami producentów falowników fotowoltaicznych działających na polskim rynku, na kilka tygodni przed zakończeniem okresu przejściowego żaden z producentów falowników nie posiadał certyfikatu, który byłby w pełni zgodny z wymogami, które stawia komisja certyfikująca przy PSE. https://globenergia.pl/czy-po-27-kwietnia-nie-bedzie-mozna-podlaczyc-instalacji-pv-do-sieci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.04.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 No to jest ciekawy problem... przepisy wchodzą w życie we wtorek, a nikt nic nie wie. Niby było dwa lata przygotowania, a nic nie jest na czas. Ja coś czuje, ze 27.04 okaże się, że jednak da się przedłużyć okres przejściowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.04.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 No to jest ciekawy problem... przepisy wchodzą w życie we wtorek, a nikt nic nie wie. Niby było dwa lata przygotowania, a nic nie jest na czas. Ja coś czuje, ze 27.04 okaże się, że jednak da się przedłużyć okres przejściowy Nie widzę specjalnie problemu. Nie pierwszy raz i nie ostatni tak się załatwia sprawy. Tu przynajmniej był 2 letni okres, ze swojej działki mam przykład 6 m-cy dostosowania, termin mija 1 lipca a cały rynek jest w czarnej d...ziurze i nikt nic nie wie. Włącznie z tzw. wielką czwórką i bankami na czele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 25.04.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Ma ktoś z was informacje jakie graniczne wartości napięcia są na ustawieniu kraju Holandia w falownikach Sofar? U kolejnego już sąsiada widzę skonfigurowany w defaultowych ustawieniach. I chyba znalazłem powód zbyt wysokiego napięcia w sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts