sruba014 23.09.2019 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Przeczytaj jeszcze ten artykuł może on coś więcej wyjaśni http://www.fachowyelektryk.pl/technologie/ochrona-odgromowa/57-ochrona-odgromowa-i-przepieciowa-systemow-fotowoltaicznych.html Tym bardziej, że w większości obecnie budowanych domach nie ma instalacji odgromowej. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.09.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Może wysoka lepsza? Może Ci nie być do śmiechu jak dostaniesz strzał Pieruna prosto w twój Uziom wyrównawczy, który poprowadziłeś do wnętrza domu, do GSW. Logika tu prosta. Jak jest inst odgromowa, a panele w odpowiedniej odległości to wystarczy tylko połączenie wyrównawcze. Jak nie ma odległości, to panele osobnym zwodem, poza domem, przewodem min 16mm2 do uziomu odgromówki, ale połączenie w ziemi i min pół metra od zwodu odgromówki. Najlepiej do osobnego uziomu. Jak w ogóle nie ma odgromowej, to panele są inst odgromową. Wtedy obowiązkowo na zewn zwód min 16mm2 do dobrego uziomu. Jak ktoś nie boi się piorunów, to mu żadne zabezpieczenia nie są potrzebne. Tym co się boją, trzeba zakładać, że piorun walnie. Wtedy należy takie zastosować zabezpieczenia, by skutki były minimalne albo żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 24.09.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Coś Ty wymyślił Takie przykręcenie spowoduje uszkodzenie panelu, nie mówiąc już o uszkodzeniu samego uchwytu! Panel to aluminiowa ramka, uchwyt również jest z aluminium. odlew w postaci podłużnych ząbków na uchwytach ma zapobiegać przesuwaniu się panela pod wpływem ciężaru nie zaś galwanicznego połączenia z konstrukcją. Do tego celu stosuje się specjalne podkładki [ATTACH=CONFIG]434946[/ATTACH] Oczywiście odcinkami przewodów łączy ze sobą poszczególne panele i poszczególne konstrukcje jeśli nie są ze sobą połączone w inny sposób(też stosując podkładki z ząbkami ). Podkładki mają specjalne zadziorki które wbijają się w warstwę aluminium zapewniając połączenie przewodzące pomiędzy poszczególnymi elementami. [ATTACH=CONFIG]434948[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]434949[/ATTACH] A teraz rozumiem. Specjalne zadziorki podkładek cacy, a zęby w klemach be To, że wg Ciebie zęby klemy nie są od połączenia galwanicznego, nie znaczy że tej funkcji nie spełniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.09.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Może Ci nie być do śmiechu jak dostaniesz strzał Pieruna prosto w twój Uziom wyrównawczy, który poprowadziłeś do wnętrza domu, do GSW. Logika tu prosta. Jak jest inst odgromowa, a panele w odpowiedniej odległości to wystarczy tylko połączenie wyrównawcze. Jak nie ma odległości, to panele osobnym zwodem, poza domem, przewodem min 16mm2 do uziomu odgromówki, ale połączenie w ziemi i min pół metra od zwodu odgromówki. Najlepiej do osobnego uziomu. Jak w ogóle nie ma odgromowej, to panele są inst odgromową. Wtedy obowiązkowo na zewn zwód min 16mm2 do dobrego uziomu. Jak ktoś nie boi się piorunów, to mu żadne zabezpieczenia nie są potrzebne. Tym co się boją, trzeba zakładać, że piorun walnie. Wtedy należy takie zastosować zabezpieczenia, by skutki były minimalne albo żadne. Następny co zna wysoką rezystancję. Brawo. Jak chcesz to sobie stosuj takie rady. Nie moje. Ja dziękuję postoję . Rób se osobne uziomy. Ile sztuk chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Następny co zna wysoką rezystancję. Brawo. Jak chcesz to sobie stosuj takie rady. Nie moje. Ja dziękuję postoję . Rób se osobne uziomy. Ile sztuk chcesz. Nikt ci nie każe. Wystarczy nie śmiać się z kogoś, kto chce zrobić to lepiej i bezpieczniej, niż u ciebie. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.09.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Nikt ci nie każe. Wystarczy nie śmiać się z kogoś, kto chce zrobić to lepiej i bezpieczniej, niż u ciebie. Tylko tyle. Lepiej .? Bezpiecznej.? Tak na zakończenie to nie wiem czy wiesz ale Ziemia jest jedna. Fajnie ze Ty też masz niską rezystancje uziomów. Tak lepiej i bezpiecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Lepiej .? Bezpiecznej.? Tak na zakończenie to nie wiem czy wiesz ale Ziemia jest jedna. Fajnie ze Ty też masz niską rezystancje uziomów. Tak lepiej i bezpiecznej. Co tu komentować? pytanie retoryczne oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.09.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Co tu komentować? pytanie retoryczne oczywiście No dokładnie. Moze "niska" rezystancje a moze to czy jedna zworką można przestawić moc falownika na max. No a moze tych kilka uziomów. Aha no i w pewnych przypadkach należy połączyć zwody pionowe z konstrukcją nośną. Także dziękuje za dyskusje, bo faktycznie nie ma co komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 No dokładnie. Moze "niska" rezystancje a moze to czy jedna zworką można przestawić moc falownika na max. No a moze tych kilka uziomów. Aha no i w pewnych przypadkach należy połączyć zwody pionowe z konstrukcją nośną. Także dziękuje za dyskusje, bo faktycznie nie ma co komentować. Niestety kolego to, że ty czegoś nie wiesz, nie oznacza, że to nie istnieje. Istnieje różna rezystancja, istnieją prądy i 30mA i 150kA, istnieje zworka i zawody pionowe i różne uziomy, oraz to, że nie należy łączyć uziom fundamentowy czy otokowy z odgromowym. Istnieją normy, wymagania i zdrowy rozsądek. A do tego by o czymś dyskutować, trzeba pewną wiedzę na ten temat posiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 25.09.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Niestety kolego to, że ty czegoś nie wiesz, nie oznacza, że to nie istnieje. Istnieje różna rezystancja, istnieją prądy i 30mA i 150kA, istnieje zworka i zawody pionowe i różne uziomy, oraz to, że nie należy łączyć uziom fundamentowy czy otokowy z odgromowym. Istnieją normy, wymagania i zdrowy rozsądek. A do tego by o czymś dyskutować, trzeba pewną wiedzę na ten temat posiadać. Fajne hasełka. No dokładnie trzeba mieć tą wiedzę. Dlatego zalecam tobie dalszą edukację. Ci Chińczycy to fajni jajcarze z tymi zworkami. Kup inwerter, podepnij pod większą moc generatora, przestaw zworkę i odpal. Daj znać jaki efekt. Aha no i ja ma też panele, które są "uziemione na minusie". Oj ten piorunek to będzie miał gdzie hasać. Także chłopie możesz sobie i innym polecać i radzić wykonanie kilku uziomów niskiej rezystancji. Mam to gdzieś. Tyle, bo nie ma to sensu. Pa. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 No większych bzdur to nie czytałem. Inny uziom? Ziemia jest jedna jakbyś nie wiedział. Niskiej rezystancji? Jak masz to gdzieś, to kij ... napisałeś te swoje uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.09.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jak masz to gdzieś, to kij ... napisałeś te swoje uwagi? Napisałem, bo może ktoś tu zaglądnie i pomyśli. Ja tak uważam. Co zrobi to nie moje. Niech se robi jak chce, No to kiedy "test zworki"? Tylko taka mała uwaga. To że ktoś wrzucił, że ma jakiegoś goldipna do ustawianie mocy to nie musi tak być jak myślisz. Albo, że ktoś wymienił moduł AC, bo w większości przypadków jest taki sam. Zresztą co tam może być, mostek H na IGBT (pewnie w 90% nie na MOS-ach tak jak pisałeś), który generuje sinusa w oparciu o DDS i filtry. Tylko to nie wszystko. Są tam np. przetwornice DC/DC często wykonane w technologii SEPIC i tutaj może być klucz. Także czekam. Jak sprawdzisz to daj znać. Jestem niezmiernie ciekawy, bo oczywiście mogę się mylić i faktycznie można zworką przełączać moc inwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 28.09.2019 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Pytanie techniczne: Dach płaski, chcę zminimalizować ilość kotwień do dachu, więc chciałbym mniej więcej coś takiego: Tutaj akurat wersja z rurą prostokątną, najprawdopodobniej aluminiową. Dla 10 paneli mamy 8 kotwień (po 4 na belkę), zamiast 18 (po 2 na trójkąt). Łatwiej też całość wypoziomować. Widziałem też gdzieś coś takiego z zastosowaniem bodajże ceownika giętego z blachy. Widział ktoś może gdzieś jakieś wytyczne dla takiego montażu? Przekroje belek, ilość mocowań? Idealnie byłoby, aby było belki ok. 6 metrowe które można by było postawić na dwóch śrubach np. M12... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.09.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Jak sobie robisz. Mam całych dwa różnych mocy i nic nie muszę kupować jak i testować. Wrzucił, to nie ktoś tylko, ja na forum elektrody, a tu to przyniósł inny kolega przez ciebie widocznie zwanym kimś.Tak, że własną ciekawość, we własnym zakresie. Mnie tam od twojej ciekawości nie zimno nie ciepło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.09.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Jak to JajaDopisek dla innego kolegi mocno prawidłowego i doświadczonego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.09.2019 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Pytanie techniczne: Dach płaski, chcę zminimalizować ilość kotwień do dachu, więc chciałbym mniej więcej coś takiego: [ATTACH=CONFIG]435301[/ATTACH] Tutaj akurat wersja z rurą prostokątną, najprawdopodobniej aluminiową. Dla 10 paneli mamy 8 kotwień (po 4 na belkę), zamiast 18 (po 2 na trójkąt). Łatwiej też całość wypoziomować. Widziałem też gdzieś coś takiego z zastosowaniem bodajże ceownika giętego z blachy. Widział ktoś może gdzieś jakieś wytyczne dla takiego montażu? Przekroje belek, ilość mocowań? Idealnie byłoby, aby było belki ok. 6 metrowe które można by było postawić na dwóch śrubach np. M12... Trochę bez sensu, po co wchodzić w koszta i dodatkowo co będzie w przypadku częstych ostatnio wichur czy cała ta =-instalacja nie przeminie w pizdu z wiatrem (jak to ktoś powiedział/)? Nawet przy płaskim montażu uzysk jest bardzo dobry dołożysz kilka paneli i na to samo wyjdzie. Ponadto atutaem jest to że nie ma znaczenia strona świata. http://www.pvinfo.pl/sites/www.solwis.pl/files/uzysk_z_instalacji_pv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 29.09.2019 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Dodam tylko, że dla odchyleń pod południa widywałem mniej optymistyczne tabelki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 29.09.2019 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Nachylenie będzie niewielkie, bo 20 stopni, żeby zmieścić trzy rzędy na dachu. Ale pytałem o belki...Nie chcę robić balastowego, chcę zakotwić do dachu. W jednym przypadku mam 8cm betonu, ale chcę zminimalizować ilość kotwień (uszczelnienie itd.). W drugim przypadku z kolei chciałbym uniknąć kotwienia do płyt korytkowych, a kotwić do belek żelbetowych na których oparte są płyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.09.2019 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Dodam tylko, że dla odchyleń pod południa widywałem mniej optymistyczne tabelki: No akurat ta tabelka jest korzystniejsza więc nie wiem o co Ci chodzi:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 30.09.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 No akurat ta tabelka jest korzystniejsza więc nie wiem o co Ci chodzi:p pytanie tylko, dla jakiej szerokości geograficznej są te tabelki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts