Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Ty sobie wagarowaleś, a mi każesz swoje zaległości nadrabiać. Druga sprawa, że to trochę nie to forum, gdzie można by na takie tematy dyskutować. Więc napiszę Ci w mocnym skrócie. Most wyda tyle mocy ile zapisano w rejestrze pamięci procka nim sterującego. Moc mierzy amperomierzami i woltomierz ami po stronie AC. Strona DC ma swój proc który dostarcza mocy dla mostu tyle ile może lub ile jest potrzebne. On też ma swoje amperomierze i woltomierze dla pracy algorytmu mppt. Gdy inwerter osiągnie swój zaprogramowany limit, to most bardziej nie obciąży przetwornice, a przetwornica bardziej nie obciąży paneli. Napięcie stringu wzrośnie powyżej punktu Vmp paneli, a prąd będzie taki jaki będzie potrzebny do oddania max zaprogramowanej mocy AC.

Chcesz więcej, zmień program, przedstaw zworke, oszukaj amperomierze i będzie Ci szczęście. Choć ty zapewne myślisz, że chinczyki nie mają nic ciekawszego do roboty jak siedzieć i montować do każdego inwertera inne tranzystory dobrane na styk, inne kondensatory, cewki i inne płyty. Wszystko indywidualne, bo ty u nich klient unikalny i pieniądze twoje najbardziej pieniężne ze wszystkich. Naiwność konsumenta.

Chodzi tylko o wyjaśnienie. Forum jak najbardziej odpowiednie. Uff dobrze, że wagarowałem.

Ja nie maiłem przestawiać zworki tylko Ty. Już przestawiałeś?

Czekam na kolejny test 10kWp i inwerter 3kW. Kiedy wynik?

PS. Ci konsumenci to faktycznie naiwni.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy wątek w sprawie fotowoltaiki, zgłębiam wiedzę i analizuję oferty jakie otrzymałem.

Stąd też mam pytanie do znawców technologi:

1. Czy w moich warunkach: dach 35 st, blachodachówka, strona południowa, brak zacienienia, warte rozważań jest zakup paneli typu half cut? (EXE, Longi, JA Solar; Q.cells ) czy raczej wybrać standardowe rozwiązanie na 60 komórek. Potrzebuję 32 panele, instalacja 10kW, bo zużycie rocznie ok 8.5kW.

Podpytam Was, bo każdy handlowiec chwali swoje pomysły, a nowości kosztują :)

2. Czy alternatywą dla half cut-ów jest technologia SmartWire? jak to wygląda wg Was?

z góry dzięki

Przy takich warunkach nie zwracaj uwagi czy to halfcut czy nie. Kieruj się pozostałymi kryteriami.

Smart wire? Ktoś to już stosuje w modułach za ludzkie pieniądze?

Dziękuję za odpowiedź,

Jest firma z Bydgoszczy, która to stosuje i co ciekawe produkuje u nas (nazwy chyba nie można tu podać?), ale czy ludzkie pieniądze, to nie wiem. Mam wycenę na powyższe parametry na 48.000 zl z falownikiem Goodwe. Chyba rozsądnie, ale tylko u nich znalazłem tę technologię i nie mam porównania.

Dziękuję za odpowiedź,

Jest firma z Bydgoszczy, która to stosuje i co ciekawe produkuje u nas (nazwy chyba nie można tu podać?), ale czy ludzkie pieniądze, to nie wiem. Mam wycenę na powyższe parametry na 48.000 zl z falownikiem Goodwe. Chyba rozsądnie, ale tylko u nich znalazłem tę technologię i nie mam porównania.

48000 złotych za instalację 10 kW to raczej dość drogo zwłaszcza na dachu z blachodachówki. Chyba znajdziesz też tańsze oferty na dobrych komponentach.

Witam,

zastanawiam się na instalacją PV (zapotrzebowanie 2,5000kWh/rok), ale mam następujące ograniczenia:

1. ustawienie połaci dachu wschód-zachód, ale z 2 jaskółkami

2. mało miejsca na dachu aby uniknąć cieni rzucanych od kominów (obserwacje z ostatnich dni, w lecie pewnie bedzie mniejszy problem)

Zaproponowany system to SolarEdge 3,0kW 1 fazowy + 11 paneli Longi 310W z optymalizatorami (3szt na wschód, 4 szt na zachód oraz po 2 szt na południe na każdej z jaskółek) wraz z montazem na dachówce za 14000zł.

W teorii wygląda fajnie, ale spotkałem się w internecie z opinią, że : Przy zasłonięciu 3 szt z 12szt działa prawidłowo przy zasłonięciu 4 szt falownik wyłącza się a reszta paneli nie podaje nic . Przy częściowym zacienieniu 6 paneli instalacja zachowuje się jak tradycyjna instalacja czyli wszystkie panele podają tyle ile najsłabsze ogniwo . )

Link :

2 komentarze adam lisinski

U mnie rano 5 paneli bedzie wystawionych na słońce, 6 zasłonietych/zacienionych, po południu na odwrót. Ktoś ma podobny system i może coś powiedzieć jak to działa w takim przypadku.

Wiem, że optymalizatory P300 wymagają min.8szt w stringu oraz P400 min. 6szt w stringu.

pzdr

Marcin

Witam,

od kilku dni mała instalacja fotowoltaiczna jest już podłączona i wytwarza energię. Licznik dwukierunkowy powinien być dopiero podłączony niebawem. Czy w takim stanie energia wytwarzana zmniejsza energię pobraną w danej chwili a nadmiar energii wytworzonej po prostu przepada?

Witam,

od kilku dni mała instalacja fotowoltaiczna jest już podłączona i wytwarza energię. Licznik dwukierunkowy powinien być dopiero podłączony niebawem. Czy w takim stanie energia wytwarzana zmniejsza energię pobraną w danej chwili a nadmiar energii wytworzonej po prostu przepada?

Musisz zwrócić uwagę jaki masz licznik.

Te zwykłe elektroniczne są "wredne". Jeśli wytwarzasz i w danym momencie nie konsumujesz to z reguły zaliczają jak byś zużywał z sieci ZE. Jeśli w danej chwili PV produkuje np 2000 W, a Ty grzejesz wodę grzałką 2 kW, to tak jakbyś nic nie pobierał (przy liczniku jednofazowym).

Przy liczniku analogowym ( jeszcze czasem takie bywają) to te z zapadką przeciw cofaniu tarczy nadwyżki nie doliczają do zużycia. Zyskujesz to co "zjadasz".

Mój znajomy w PGE miał analogowy licznik 3-fazowy, który po podłączeniu PV przy produkcji i braku konsumpcji kręcił się podobno do tyłu. Wymienili mu na właściwy chyba po 5 tygodniach od zgłoszenia PV.

Te zwykłe elektroniczne są "wredne". Jeśli wytwarzasz i w danym momencie nie konsumujesz to z reguły zaliczają jak byś zużywał z sieci ZE. Jeśli w danej chwili PV produkuje np 2000 W, a Ty grzejesz wodę grzałką 2 kW, to tak jakbyś nic nie pobierał (przy liczniku jednofazowym).

Licznik elektroniczny 3f ISKRA. To coś zmienia?

Licznik elektroniczny 3f ISKRA MT-174. To coś zmienia?

EDIT:

Przy okazji po wymianie wielu emaili z różnymi osobami w BOKu Enei, w końcu dostałem sensowną odpowiedź na moje pytanie:

"Dzień dobry,

dziękujemy za kontakt z Eneą.

Pod uwagę bierzemy moc znamionową paneli a nie inwentera.

Z poważaniem"

Edytowane przez Maciej Loret

Licznik elektroniczny 3f ISKRA MT-174. To coś zmienia?

Zrób odczyty wskazań licznika i jeśli przy braku poboru z sieci przybywa kWh to znaczy, że nie wskazane jest korzystanie z PV do czasu wymiany na dukierunkawy.

Jedynym wyjątkiem może być kontrolowane załączenie PV, gdy jest odbiór energii trochę większy od możliwości produkcji przez Twoją instalację.

Jeśli mają na stanie liczniki to wymienią lad dzień.

Zrób odczyty wskazań licznika i jeśli przy braku poboru z sieci przybywa kWh to znaczy, że nie wskazane jest korzystanie z PV do czasu wymiany na dukierunkawy.

Jedynym wyjątkiem może być kontrolowane załączenie PV, gdy jest odbiór energii trochę większy od możliwości produkcji przez Twoją instalację.

Spróbowałem i wynik nie napawa optymizmem.

W ciągu 17min. przybyło 0,3kWh. Oprócz lodówki, alarmu i sprzętów w stanie czuwania nic nie było włączane.

W tym samym czasie PV produkowało około 1-1,5kW, czyli przez 17 minut około 0,35kWh...

Co jest grane?

Średnio miesięcznie wyszłoby około 0,75MWh. Ja tyle normalnie powinienem zużywać a przecież nic energochłonnego nie było włączone ???

Czyżbym jednak musiał zapłacić za wytwarzaną energię?

I jeszcze coś. Co oznaczają minusy przy znaczkach energii czynnej i biernej? Wydaje mi się, że zawsze były z plusami...

Co jest grane?

Wygląda na to, że licznik nie lubi jak mu się podnosi napięcie na wyjściu i elektronika "zafałszowuje" rzeczywiste zużycie.

Kolega vr5 dał Ci odpowiedz " Te zwykłe elektroniczne są "wredne". Jeśli wytwarzasz i w danym momencie nie konsumujesz to z reguły zaliczają jak byś zużywał z sieci ZE"

Co by wyjaśniało Twoje wątpliwości.

Można jakoś bezpiecznie wyłączyć wytwarzanie energii? Nakryć dach plandekami? Modlić się?

Wyłącz falownik przełącznikiem w falowniku oraz bezpiecznik po stronie AC i po sprawie. Po co w ogóle włączasz te instalację jak nie masz jeszcze wymienionego licznika bo nie bardzo rozumiem.

Wyłącz falownik przełącznikiem w falowniku oraz bezpiecznik po stronie AC i po sprawie. Po co w ogóle włączasz te instalację jak nie masz jeszcze wymienionego licznika bo nie bardzo rozumiem.

Wyłączone.

Są rzeczy, które filozofom się nie śniły.

EDIT: Po odłączeniu instalacji PV, w ciągu 17min wyszło 0,06kWh (ale w tym dodatkowo włączony komp biurowy, więc wstępnie zgadzałoby się).

Edytowane przez Maciej Loret