Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Panowie, jaką jest dobra cena za 1kWp czy też za 1kW?

Jakies firmy przystępne cenowo robiące instalacje na czymś lepszym niz "hisunage" mogę prości na priv? Szukam instalacji 4-5kW.

Ale gdzie? Gdzieś w Polsce?

https://allegro.pl/oferta/zestaw-fotowoltaiczny-7-kwp-7880991861

Edytowane przez CityMatic

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też uruchomiono u mnie instalację - ale po grubo po 16, więc wyprodukowala całe 350Wh. ;)

Nie mam jeszcze wymienionego licznika, ale jutro zostawię jeszcze włączony falownik.

Chce sprawdzić, czy kazdy panel działa poprawnie.

Konsumpcja powinna być na tyle wysoka, że nie powinienem zbankrutowac ;)

Też uruchomiono u mnie instalację - ale po grubo po 16, więc wyprodukowala całe 350Wh. ;)

Nie mam jeszcze wymienionego licznika, ale jutro zostawię jeszcze włączony falownik.

Chce sprawdzić, czy kazdy panel działa poprawnie.

Konsumpcja powinna być na tyle wysoka, że nie powinienem zbankrutowac ;)

Nie słuchaj innych tylko sprawdź.

Jeśli "konsumujesz" więcej na danej fazie, niż produkuje PV to ta energia nie idzie do sieci. Jeśli tak jest na każdej to licznik odnotuje tylko niedobór energii.

Dobrze myślisz - na pewno nie zbankrutujesz.

Tak nic nie robić sa połączone szeregowo więc jeżeli co najmiej jeden będzie szwankował to cała instalacja też. Co oznacza prawidłowo a co nie? Jesteś ekspertem w tej branży?

Ale ja mam SolarEdge. Aplikacja falownika pokazuje produkcję dla każdego panela oddzielnie.

Ale nawet, jeśli jeden szwankuje, pozostałe działają normalnie.

Tutaj produkcja panelj na połaci wschodzniej po 1h od startu. Jak widać jeden odstaje. Ale może jeszcze nadrobić

https://photos.app.goo.gl/4thcxDMFyXG96sVC9

Ale jeśli w okresie tygodnia, miesiąca produkcja będzie nadal o 10% mniejsza bedzie mozna panel reklamowac.

Edytowane przez fotohobby

Ale ja mam SolarEdge. Aplikacja falownika pokazuje produkcję dla każdego panela oddzielnie.

Ale nawet, jeśli jeden szwankuje, pozostałe działają normalnie.

Tutaj produkcja panelj na połaci wschodzniej po 1h od startu. Jak widać jeden odstaje. Ale może jeszcze nadrobić

https://photos.app.goo.gl/4thcxDMFyXG96sVC9

Ale jeśli w okresie tygodnia, miesiąca produkcja będzie nadal o 10% mniejsza bedzie mozna panel reklamowac.

To jakie panele u Ciebie zagościły ? Kierunek południe?

Longi LR6-60PB ALL BLACK 305M, osiem na polaci wschodniej, z odchyleniem 25st na południe, sześć na gruncie prostu na południe,

Przez większość roku te sześć będzie niezacienione, teraz jakiś cień latarni i kalenicy mojego domu się w ciągu dnia po nich przesunie.

Ale prognozy uzyskow są dla nich nieco wyższe.

https://photos.app.goo.gl/JtGHJcTqvPBWZHfz9

Longi LR6-60PB ALL BLACK 305M, osiem na polaci wschodniej, z odchyleniem 25st na południe, sześć na gruncie prostu na południe,

Przez większość roku te sześć będzie niezacienione, teraz jakiś cień latarni i kalenicy mojego domu się w ciągu dnia po nich przesunie.

Panele wizualnie bardzo ładne. Jaki czas zwrotu przewidujesz(z wszystkimi dotacjami)?

Ładnie to wyglada ale zacienione jest na zdjęciu. Czy masz optymalizatory?

Szanowni Panowie!

Mam pytanie, i z góry przepraszam jeżeli retoryczne, ale nie wiem. Czy jeżeli mam PV i nie mam licznika 2 biegunowego bo czekam na wymianę i mam produkcję na poziomie do około 1 kwh i mam takie zużycie bo mam ogrzewanie elektryczne, to jeżeli zużyję to co wyprodukuję to czy to przejdzie przez licznik i to będzie płatne? Czy tylko zapłaciłbym za różnice oddana do sieci jeżeli nie zużyję wszystkiego prądu na potrzeby własne.

Ja w sobote miałem uruchomioną instalacje bez licznika 2kierunkowego.

Inwenter 1-fazowy, pod fazę podpięte zmywarka, pralka i ekspres ciśnieniowy.

Inwenter wyprodukował 9kWh, a cztery cykle prania , jedno mycie zmywarką i pol godziny na rozgrzewaie ekspresu wzieło jakieś 5-6kWh.

Generalnie dzień zamknął się w 9kWh nabitych na licznik

Ja w sobote miałem uruchomioną instalacje bez licznika 2kierunkowego.

Inwenter 1-fazowy, pod fazę podpięte zmywarka, pralka i ekspres ciśnieniowy.

Inwenter wyprodukował 9kWh, a cztery cykle prania , jedno mycie zmywarką i pol godziny na rozgrzewaie ekspresu wzieło jakieś 5-6kWh.

Generalnie dzień zamknął się w 9kWh nabitych na licznik

Co oznacza "nabite na licznik "?

Szanowni Panowie!

Mam pytanie, i z góry przepraszam jeżeli retoryczne, ale nie wiem. Czy jeżeli mam PV i nie mam licznika 2 biegunowego bo czekam na wymianę i mam produkcję na poziomie do około 1 kwh i mam takie zużycie bo mam ogrzewanie elektryczne, to jeżeli zużyję to co wyprodukuję to czy to przejdzie przez licznik i to będzie płatne? Czy tylko zapłaciłbym za różnice oddana do sieci jeżeli nie zużyję wszystkiego prądu na potrzeby własne.

Specem nie jestem, ale mnie straszyli że licznik elektroniczny potrafi jakby naliczyć tą wyprodukowana energię, słyszałem taka opinie od kilku osób w tym od gościa który odpalił panele i mu pokazało więcej niż miał bez. Podobno bezpiecznie można włączać panele pod te stare talerzykowe liczniki. Ile prawdy jest w tym nabijaniu elektronicznego nie wiem , ale wolałem czekać na wymianę.