CityMatic 25.10.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Panowie, jaką jest dobra cena za 1kWp czy też za 1kW? Jakies firmy przystępne cenowo robiące instalacje na czymś lepszym niz "hisunage" mogę prości na priv? Szukam instalacji 4-5kW. Ale gdzie? Gdzieś w Polsce? https://allegro.pl/oferta/zestaw-fotowoltaiczny-7-kwp-7880991861 Edytowane 25 Października 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Też uruchomiono u mnie instalację - ale po grubo po 16, więc wyprodukowala całe 350Wh. Nie mam jeszcze wymienionego licznika, ale jutro zostawię jeszcze włączony falownik. Chce sprawdzić, czy kazdy panel działa poprawnie. Konsumpcja powinna być na tyle wysoka, że nie powinienem zbankrutowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.10.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 To nic nie da licznik jednokierunkowy skasuje zużycie+produkcję z PV. Sprawdziłem to u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.10.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Też uruchomiono u mnie instalację - ale po grubo po 16, więc wyprodukowala całe 350Wh. Nie mam jeszcze wymienionego licznika, ale jutro zostawię jeszcze włączony falownik. Chce sprawdzić, czy kazdy panel działa poprawnie. Konsumpcja powinna być na tyle wysoka, że nie powinienem zbankrutowac Nie słuchaj innych tylko sprawdź. Jeśli "konsumujesz" więcej na danej fazie, niż produkuje PV to ta energia nie idzie do sieci. Jeśli tak jest na każdej to licznik odnotuje tylko niedobór energii. Dobrze myślisz - na pewno nie zbankrutujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 26.10.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Chce sprawdzić, czy kazdy panel działa poprawnie. Jest jakiś prosty sposób na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.10.2019 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Jest jakiś prosty sposób na to? Tak nic nie robić sa połączone szeregowo więc jeżeli co najmiej jeden będzie szwankował to cała instalacja też. Co oznacza prawidłowo a co nie? Jesteś ekspertem w tej branży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 (edytowane) Tak nic nie robić sa połączone szeregowo więc jeżeli co najmiej jeden będzie szwankował to cała instalacja też. Co oznacza prawidłowo a co nie? Jesteś ekspertem w tej branży? Ale ja mam SolarEdge. Aplikacja falownika pokazuje produkcję dla każdego panela oddzielnie. Ale nawet, jeśli jeden szwankuje, pozostałe działają normalnie. Tutaj produkcja panelj na połaci wschodzniej po 1h od startu. Jak widać jeden odstaje. Ale może jeszcze nadrobić https://photos.app.goo.gl/4thcxDMFyXG96sVC9 Ale jeśli w okresie tygodnia, miesiąca produkcja będzie nadal o 10% mniejsza bedzie mozna panel reklamowac. Edytowane 26 Października 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 26.10.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Ale ja mam SolarEdge. Aplikacja falownika pokazuje produkcję dla każdego panela oddzielnie. Ale nawet, jeśli jeden szwankuje, pozostałe działają normalnie. Tutaj produkcja panelj na połaci wschodzniej po 1h od startu. Jak widać jeden odstaje. Ale może jeszcze nadrobić https://photos.app.goo.gl/4thcxDMFyXG96sVC9 Ale jeśli w okresie tygodnia, miesiąca produkcja będzie nadal o 10% mniejsza bedzie mozna panel reklamowac. To jakie panele u Ciebie zagościły ? Kierunek południe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Longi LR6-60PB ALL BLACK 305M, osiem na polaci wschodniej, z odchyleniem 25st na południe, sześć na gruncie prostu na południe,Przez większość roku te sześć będzie niezacienione, teraz jakiś cień latarni i kalenicy mojego domu się w ciągu dnia po nich przesunie. Ale prognozy uzyskow są dla nich nieco wyższe. https://photos.app.goo.gl/JtGHJcTqvPBWZHfz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 26.10.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Longi LR6-60PB ALL BLACK 305M, osiem na polaci wschodniej, z odchyleniem 25st na południe, sześć na gruncie prostu na południe, Przez większość roku te sześć będzie niezacienione, teraz jakiś cień latarni i kalenicy mojego domu się w ciągu dnia po nich przesunie. Ale prognozy uzyskow są dla nich nieco wyższe. https://photos.app.goo.gl/JtGHJcTqvPBWZHfz9 Panele wizualnie bardzo ładne. Jaki czas zwrotu przewidujesz(z wszystkimi dotacjami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.10.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Longi LR6-60PB ALL BLACK 305M, osiem na polaci wschodniej, z odchyleniem 25st na południe, sześć na gruncie prostu na południe, Przez większość roku te sześć będzie niezacienione, teraz jakiś cień latarni i kalenicy mojego domu się w ciągu dnia po nich przesunie. Ale prognozy uzyskow są dla nich nieco wyższe. https://photos.app.goo.gl/JtGHJcTqvPBWZHfz9 Ładnie to wyglada ale zacienione jest na zdjęciu. Czy masz optymalizatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 No przecież pisałem, że mam Solar Edge. Tam się nie da bez optymalizatorów Panele wizualnie bardzo ładne. Jaki czas zwrotu przewidujesz(z wszystkimi dotacjami)? Wg tego, co obecnie placilem za prąd - 6-7 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 28.10.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Czy jest może osoba z okolic Wrocławia która ma panele i może polecić jakąś firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Szanowni Panowie!Mam pytanie, i z góry przepraszam jeżeli retoryczne, ale nie wiem. Czy jeżeli mam PV i nie mam licznika 2 biegunowego bo czekam na wymianę i mam produkcję na poziomie do około 1 kwh i mam takie zużycie bo mam ogrzewanie elektryczne, to jeżeli zużyję to co wyprodukuję to czy to przejdzie przez licznik i to będzie płatne? Czy tylko zapłaciłbym za różnice oddana do sieci jeżeli nie zużyję wszystkiego prądu na potrzeby własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Tylko to co przejdzie przez licznik. Tylko pamiętaj że inwerter dzieli moc i produkcję równo na 3, więc i obciążenie powinno być na 3 fazach odpowiednio, by nic nie trafiło poza licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 OK dzięki za konkretna odpowiedź. W moim przypadku ta moc nie jest wielka w tej chwili i spokojnie to zużyję. Po prostu zastanawiałem się czy czekać jak łoś 2 tygodnie na zmianę licznika czy już po korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Ja w sobote miałem uruchomioną instalacje bez licznika 2kierunkowego.Inwenter 1-fazowy, pod fazę podpięte zmywarka, pralka i ekspres ciśnieniowy.Inwenter wyprodukował 9kWh, a cztery cykle prania , jedno mycie zmywarką i pol godziny na rozgrzewaie ekspresu wzieło jakieś 5-6kWh.Generalnie dzień zamknął się w 9kWh nabitych na licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Ja w sobote miałem uruchomioną instalacje bez licznika 2kierunkowego. Inwenter 1-fazowy, pod fazę podpięte zmywarka, pralka i ekspres ciśnieniowy. Inwenter wyprodukował 9kWh, a cztery cykle prania , jedno mycie zmywarką i pol godziny na rozgrzewaie ekspresu wzieło jakieś 5-6kWh. Generalnie dzień zamknął się w 9kWh nabitych na licznik Co oznacza "nabite na licznik "? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.10.2019 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Szanowni Panowie! Mam pytanie, i z góry przepraszam jeżeli retoryczne, ale nie wiem. Czy jeżeli mam PV i nie mam licznika 2 biegunowego bo czekam na wymianę i mam produkcję na poziomie do około 1 kwh i mam takie zużycie bo mam ogrzewanie elektryczne, to jeżeli zużyję to co wyprodukuję to czy to przejdzie przez licznik i to będzie płatne? Czy tylko zapłaciłbym za różnice oddana do sieci jeżeli nie zużyję wszystkiego prądu na potrzeby własne. Specem nie jestem, ale mnie straszyli że licznik elektroniczny potrafi jakby naliczyć tą wyprodukowana energię, słyszałem taka opinie od kilku osób w tym od gościa który odpalił panele i mu pokazało więcej niż miał bez. Podobno bezpiecznie można włączać panele pod te stare talerzykowe liczniki. Ile prawdy jest w tym nabijaniu elektronicznego nie wiem , ale wolałem czekać na wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.10.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts