Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

W sumie rozmawiałem z instalatorem i doszliśmy do wniosku że PV nie jest odbiornikiem prądu, ale może tak się zachowywać jeżeli nie będzie on zużywany. Jeżeli mam zużycie 2kwh i w tym czasie PV wyprodukują 2kwh to przecież przez licznik nie przejdzie 4 KWh bo niby jak? Może ktoś się wypowie?

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie operuj energią, tylko mocą w Watach. Jak w denej chwili, na danej fazie zużycie jest większe niż produkcja to licznik policzy odpowiednio pomniejszone zużycie. Jak większą to produkcję doda do zużycia i dopisze do rejestru 1.8.0.

Kurde trochę rozumiem a troche nie . Tzn mam małą ta produkcję póki co tzn 500-1000 wat rozłozone na 3 fazy i zużycie spokojnie będzie wieksze w dzień bo grzejniki działają. nie rozumiem tego nie operuj energia :jawdrop: i co to ten rejestr 1.8.0?

Wh - jednostka energii

W - jednostka mocy

1.8.0 energia czynna pobrana

Jako, że jeszcze nie masz rejestru 2.8.0, to cokolwiek "wpłynie w sieć" będzie zaliczone do 1.8.0. Przykładowo, na 3 fazie grzejnik osiągnął zadaną i się wyłączył. Pobór innych urządzeń na tej fazie 50W, produkcja 300W, więc licznik będzie rejestrować zużycie o mocy 250W. W ciągu godziny wyjdzie Ci 0,25kWh

try try i dupa z tego ;(

Robiłem dziś praktyczny test i tak pozostawiłem tylko PC która pobiera 440 wat resztę odbiorników wyłączyłem, uruchomiłem PV uzysk był 400 wat i sprawdziłem chwilowe zużycie na liczniku (jednobiegunowym) i wyszedł mi pobór chwilowy 440 bez względu na to czy PV były uruchomione czy też nie. Logicznie rozumując zużycie powinno być około 0-40 wat gdyby licznik wskazywał pobraną różnicę. Tak ze trzeba czekać cierpliwie na licznik :(

Ja w sobote miałem uruchomioną instalacje bez licznika 2kierunkowego.

Inwenter 1-fazowy, pod fazę podpięte zmywarka, pralka i ekspres ciśnieniowy.

Inwenter wyprodukował 9kWh, a cztery cykle prania , jedno mycie zmywarką i pol godziny na rozgrzewaie ekspresu wzieło jakieś 5-6kWh.

Generalnie dzień zamknął się w 9kWh nabitych na licznik

Czyli trochę energii wrzuciłeś do sieci. Raczej nie zbankrutujesz. Wiesz przynajmniej jak pracuje PV, więc główny cel osiągnięty...

Pralka i zmywarka to nie są najlepsze urządzenia do wykorzystania PV przy liczniku 1-kierunkowym. Prąd pobierają "porcjami". Najlepiej sprawdziła by się grzałka w bojlerze, lub jakiś inny odbiornik o ciągłym poborze prądu (wyższym od możliwości produkcyjnych PV). Oczywiście na tej samej fazie, gdzie pracuje Twoja instalacja. W przypadku bojlera PV trzeba wyłączyć jak zagrzeje się woda.

Nauka jednak lubi las.

400W produkcji, to tylko 133W na fazę.

440W zużycia - 133W produkcji na fazie raz

+ 133W prod/zużycia na fazie dwa

+ 133W prod/zużycia na fazie trzy

Daje na liczniku 573W zużycia. W ciągu godziny 0,573 kWh w rejestr 1.8.0

Rozumiem że takie wskazanie na liczniku jednokierunkowym i nieuruchomionych panelach. Dla licznika 2 kierunkowego wskazania będą inne.