vr5 28.11.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Dlaczego? Przecież na rozliczenie nadprodukcji masz 365 dni https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7861610&viewfull=1#post7861610 Bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 W Tauronie mając PV i taryfę z serii G12 xx trzeba pamiętać, że rozliczenie energii jest metodą proporcjonalną (proporcja zużycia wg wskazań licznika). Jeśli produkcja jest zbliżona do zużycia to warto wybrać 6, lub 12 miesięczny okres rozliczeniowy (niższy abonament przy rzadszych odczytach). Jeśli produkcja z PV mniejsza, to lepiej wybrać częstsze odczyty. Przy taryfie G11 - częstotliwość odczytów nie ma znaczenia. Asa.. OK Mam G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7861610&viewfull=1#post7861610 Bez komentarza Jak nie chcesz odpowiadać lub nie wiesz to nie odpowiadaj i daruj sobie prywatne jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 A jak ktoś ma zasilanie domu jednofazowe to jak to zrobi? Kurde ale pytanie za 100 punktów. nie spotkałem domu bez 400 V , chyba że jakaś kurna chata kołkiem podparta ale nawet na wsiach takie domy jedno gniazdo 400 mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.11.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Napisać skargę do URE. Żeby była całkowita jasność - pisać można równie dobrze na Berdyczów. Rezultat będzie podobny - zgodnie z obowiązującymi przepisami ZE odrzuci wniosek i instalacja nie zostanie podłączona. Wie to każdy, prócz Ciebie. Gdzie sens, gdzie logika? Pozostało już tylko się śmiać, płakać nie warto (no chyba, że ktoś Ciebie posłucha i wtopi kasę na falownik, z którego nie skorzysta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 29.11.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Która instalacja wyprodukuje więcej energii: moc paneli 3.52kW i inwerter 3.68kW, czy ta sama moc paneli (3.52kW) i inwerter 3kW. Skłaniam się ku tej drugiej opcji, choć firma wykonująca instalacje próbuje namówić mnie na ten mocniejszy inwerter. Która instalacja będzie pracowała bardziej efektywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Żeby była całkowita jasność - pisać można równie dobrze na Berdyczów. Rezultat będzie podobny - zgodnie z obowiązującymi przepisami ZE odrzuci wniosek i instalacja nie zostanie podłączona. Wie to każdy, prócz Ciebie. Gdzie sens, gdzie logika? Pozostało już tylko się śmiać, płakać nie warto (no chyba, że ktoś Ciebie posłucha i wtopi kasę na falownik, z którego nie skorzysta). Też tak uważam. Zresztą - jak dla mnie większym absurdem jest nie sama wartość 3.68, czy 10kW (w przypadku opustu) tylko liczenie jej po panelach, co np przy orientacji WZ powoduje, że instalacja nigdy takiej mocy nie osiągnie. Dla mnie generatorem prądu ZMIENNEGO wprowadzonego do sieci jest falownik, a to urządzenia ma ścićle określoną moc maksymalną, której nie przekroczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Która instalacja wyprodukuje więcej energii: moc paneli 3.52kW i inwerter 3.68kW, czy ta sama moc paneli (3.52kW) i inwerter 3kW. Skłaniam się ku tej drugiej opcji, choć firma wykonująca instalacje próbuje namówić mnie na ten mocniejszy inwerter. Która instalacja będzie pracowała bardziej efektywnie? Różnicę w produkcji będą zapewne kosmetyczne. Jeśli jednak kiedyś zmieni się interpretacja i Tauron zacznje określac moc instalacji po mocy falownika, a wówczas rozbudowa będzie utrudnienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.11.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Ty to zapewne pracujesz w ZE, bo nikt z tą instytucją niezwiązany takich tekstów by nie pisał. Nie. Charakter mojej pracy wymaga umiejętności korzystania z tekstów ustaw oraz rozporządzeń. A z urzędnikami można walczyć, ale wtedy, gdy ma się jakąś podstawę. Ty jej nie masz. Za to masz "genialne" pomysły, przez które ktoś może stracić pieniądze. To mi się nie podoba i dlatego reaguję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 No tak, świat się tylko wokoło ciebie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Nie. Charakter mojej pracy wymaga umiejętności korzystania z tekstów ustaw oraz rozporządzeń. A z urzędnikami można walczyć, ale wtedy, gdy ma się jakąś podstawę. Ty jej nie masz. Za to masz "genialne" pomysły, przez które ktoś może stracić pieniądze. To mi się nie podoba i dlatego reaguję. Witam na pokładzie mam identyczną pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 04.12.2019 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 SPAM ALERT Sprzedam swoje 16 paneli Talesun 305Wp - podrzucam tutaj, żeby komuś nie umknęło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss 23.12.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No u mnie jest ta "stara chata"bo nie mam 3f.tylko 1.Przydział 4,20kw ząb.25 A i mam pytanie.Zakładając wniosek o przydział en.na 7,2 kw i 3 F.że względu na planowaną inst.fotowolt.Pani mi powiedziała ze wg.niej to jest za mało bo będę miał zabezpieczenie wg.tabeli 16a???przewidywana instalacja 5,8/6,2 Co Wy na to powiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 23.12.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No u mnie jest ta "stara chata"bo nie mam 3f.tylko 1.Przydział 4,20kw ząb.25 A i mam pytanie.Zakładając wniosek o przydział en.na 7,2 kw i 3 F.że względu na planowaną inst.fotowolt.Pani mi powiedziała ze wg.niej to jest za mało bo będę miał zabezpieczenie wg.tabeli 16a???przewidywana instalacja 5,8/6,2 Co Wy na to powiecie? Złóż wniosek na większą, np. 15 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.12.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No u mnie jest ta "stara chata"bo nie mam 3f.tylko 1.Przydział 4,20kw ząb.25 A i mam pytanie.Zakładając wniosek o przydział en.na 7,2 kw i 3 F.że względu na planowaną inst.fotowolt.Pani mi powiedziała ze wg.niej to jest za mało bo będę miał zabezpieczenie wg.tabeli 16a???przewidywana instalacja 5,8/6,2 Co Wy na to powiecie? ja mam przydział mocy 11kW z zbaezpieczeniem 25A ,mam na tym przyłączu pv 6kWp , indukcję 7,2kW , grzałki CWU 4,5kW + piekarnik + pralka + mikrofala + reszta drobnych sprzętów . na wykresach widzee moc nie przekraczającą 7-8Kw poboru i produkcji z 5kW . Ktoś tutaj na FM niedawno pisałl ,że w PGE ma przy 12kW , 25A także tabele sobie a życie sobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss 23.12.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No dobra przydzial 11kw ale to niby po co?pytając fachowca od PV usłyszałem że 7 kw to we świat wystarczy tylko nie mówiliśmy o zabezpieczeniu jakie jest minimalne albo przynajmniej potrzebne do PV mocy 6,2kw.Więc nie wiem co teraz robić. Podnoszenie przydziału we świat to tylko nabijanie kasy energetyce.A jak u Was jest z zabezp.przy około 6 kw na PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.12.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 To zależy od konkretnego urządzenia , niedawno widziałem pytę indukcyjna 10,8 kW podłączaną na 1F ,ale zabezpieczenie wymagane było 40A odpuściłem... Mam indukcję 3F ( w sumie podłącza sie na 2F) i moje zabezpieczenie ani razu nie wybiło przy wspomnianych sprzetach . Nie pamietam jakie zabezpieczenie wymagane minimum do mojej PV ,w praniu wyszło tylko ,że mam wystarczające . Według tabeli wychodzi nawet słabsze zabezpieczenie na te 7kW, niż podała ci pani w ZE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.12.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) No dobra przydzial 11kw ale to niby po co?pytając fachowca od PV usłyszałem że 7 kw to we świat wystarczy tylko nie mówiliśmy o zabezpieczeniu jakie jest minimalne albo przynajmniej potrzebne do PV mocy 6,2kw.Więc nie wiem co teraz robić. Podnoszenie przydziału we świat to tylko nabijanie kasy energetyce.A jak u Was jest z zabezp.przy około 6 kw na PV? Dla takiej mocy PV te 16A to i z zapasem spokojnie wystarczy, problemem może być pobieranie mocy z poszczególnych faz przez odbiorniki jednofazowe o mocy pow. 2 kW jakie najczęściej użytkujemy w gospodarstwie domowym, o ile byśmy używali jednocześnie trzy takie sprzęty to problemu nie będzie o ile będzie zachowana symetria obciążenia ale już czwarte takie urządzenie podniesie prąd na którejś z faz do wartości większej niż to zabezpieczenie przedlicznikowe które po pewnym czasie zadziała. Urządzenia o takiej mocy potrzebują z reguły prądu powyżej 10A więc zabezpieczenie takiego obwodu to 13 lub 16 A nie mówiąc już o jakimś stopniowaniu zabezpieczeń. I tu by trzeba wziąć pod uwagę liczbę takich przewidywanych urządzeń i jednak zakupić tej mocy tyle aby przynajmniej zabezpieczenie przedlicznikowe wyniosło 20A Dobrać też odpowiedni wlz aby spadek (wzrost) napięcia był poniżej 1% co uchroni falownik przed awaryjnymi wyłączeniami Edytowane 23 Grudnia 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatebo 05.01.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam poproszę o Waszą poradę: Mam 3 oferty instalacji:1) 13 paneli Longi Solar o mocy 360W + inwerter Huawei SUN2000 4KW Moc instalacji 4,68 KW cena: 18600 2) 15 paneli Longi Solar o mocy 315W + inwerter Fronius 4,5 KW Moc instalacji 4,72 KW cena: 195003) 16 paneli Selfa o mocy 320W + inwerter Fronius 5KW Moc instalacji 5,12 KW cena: 23800 Dach pokryty blachodachówką z pełnym deskowaniem. Panele skierowane na południe bez zacienienia. Co sądzicie o tych instalacjach i szacunkowych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Witam poproszę o Waszą poradę: Mam 3 oferty instalacji: 1) 13 paneli Longi Solar o mocy 360W + inwerter Huawei SUN2000 4KW Moc instalacji 4,68 KW cena: 18600 2) 15 paneli Longi Solar o mocy 315W + inwerter Fronius 4,5 KW Moc instalacji 4,72 KW cena: 19500 3) 16 paneli Selfa o mocy 320W + inwerter Fronius 5KW Moc instalacji 5,12 KW cena: 23800 Dach pokryty blachodachówką z pełnym deskowaniem. Panele skierowane na południe bez zacienienia. Co sądzicie o tych instalacjach i szacunkowych cenach? Wszystkie warianty wyglądają super ja bym chyba wziął najtańszy. Jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts