Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do 4kWp.

Czyli - 2 panele mniej z pierwszej oferty, falownik może zostać

bez sensu . Falownik musi być juz 3F(droższy) i produkcja rozłoży się na 3F , czyli po kilowacie na fazę i zawsze będzie coś dobierał . Jeśli zamontuje instalację do 3,68 kW to wtedy cała produkcja ok 3kW pójdzie na jedna fazę co daje inne możliwości .

zgadłem :sick:

Nie musiałeś zgadywać ok 3MWh/rok to standard na prąd bytowy, dziwię się ludziom że zakładają powyżej 4kWp, kasę mają firmy instalacyjne bo każdy kWp na dachu kosztuje. Sąsiadowi wcisnęli 8kwp (żużycie na poziomie 4,5MWh tyle że tam 7 osób mieszka).

cuuube ma rację 1f do 3,68 3f powyżej i inne możliwośći. falownik 3kWp 1f ok 1900 zł a 3f już 3500zł mowa o nowych bo używane to dużo mniej.

Edytowane przez tkaczor123

To co byś zaproponował? O ile zmniejszyć moc instalacji?

To zależy od sytuacji obecnej i planowanej. I od założenia wstępnego. Mozesz założyć zbilansowanie 100% zużycia co jest na chwilę obecna jeszcze nieopąłcalne czas zwrotu powyzej 5 lat blizej 10 . Ja założyłem że moja instalacja ma obecnie zabezpieczyć 100 % Istrefy i 25% strefy II , ma mi obniżyć zużycie prądu o 60% czyli z ok 4000 zł do może 1500 zło na rok. Planuję modernizację ogzrewania i cąłkowite zużycie spadnie mi z 7 Mwh do ok 5,5 rocznie. 2 dodatkowe kwp kosztowąłyby mnie ok 9 tys a klima do gzrania tylko 2 tys . Ale to jest moja sytuacja. zwrot u mnie powinien nastapić po max 4 latach w obecnej wersji

bez sensu . Falownik musi być juz 3F(droższy) i produkcja rozłoży się na 3F , czyli po kilowacie na fazę i zawsze będzie coś dobierał . Jeśli zamontuje instalację do 3,68 kW to wtedy cała produkcja ok 3kW pójdzie na jedna fazę co daje inne możliwości .

Tak ale podział na fazy ma chyba znaczenie w tylko w Tauronie w pge nine ma problemu jest bilansowanie międzyfazowe. Jaka jest rożnica w cenie falownika?

Nie musiałeś zgadywać ok 3MWh/rok to standard na prąd bytowy, dziwię się ludziom że zakładają powyżej 4kWp, kasę mają firmy instalacyjne bo każdy kWp na dachu kosztuje. Sąsiadowi wcisnęli 8kwp (żużycie na poziomie 4,5MWh tyle że tam 7 osób mieszka).

cuuube ma rację 1f do 3,68 3f powyżej i inne możliwośći. falownik 3kWp 1f ok 1900 zł a 3f już 3500zł mowa o nowych bo używane to dużo mniej.

czyj standard ?

Pytanie tylko, co oznacza " tendencja wzrostowa" o której pisał @shatebo.

Może klima z przeznaczeniem także do grzania ?

czyj standard ?

to dane statystyczne , jednak to nie jest do końca miarodajne , np ja i mój pies mamy statystycznie po 3 nogi :p

Moje zużycie na bytowy to 5233kWh za 2019r , niespełna 4900 za 2017r . Nie ogrzewam prądem , tylko bytowy i trochę klimy oraz CWU latem 983kWh . Gdyby to odjąć to pewnie by się otarło o 3MWh .

Nie mam gazu (w ulicy jest , nawet przechodzi przez moją działkę do sąsiada) i nie zamierzam się podpinać by płacić kolejne opłaty stałe tylko za grzanie CWU , a o podłączeniu kuchenki gazowej zamiast indukcji to nawet nie myślę , bo to jakiś koszmar

Edytowane przez cuuube

dla 90% indywidualnych odbiorców posiadających g11 i nie grzejacych prądem.

Nie ma co wybiegać w przyszłość ze stwierdzeniem że i tak kiedyś wszyscy będą grzali w Polsce prądem a raczej chłodzili bo zim od 10 lat już nie ma. Natomisat pod względem opłacalności to w tej chwili opłaca się mieć instalację o koszcie 10 tys zł bo największe jest dofinansowanie. Ile to wyjdzie Kwp rożnie od 2 do 3

to dane statystyczne , jednak to nie jest do końca miarodajne , np ja i mój pies mamy statystycznie po 3 nogi :p

Moje zużycie na bytowy to 5233kWh za 2019r , niespełna 4900 za 2017r . Nie ogrzewam prądem , tylko bytowy i trochę klimy oraz CWU latem 983kWh . Gdyby to odjąć to pewnie by się otarło o 3MWh .

Pisałeś że masz duże zużycie bytowe :yes:

Grzanie wody bojlerem elektrycznym w okresach nie grzewczych + dodatkowe oświetlenie przed domem i wokół

No to każdy miesiąc grzania CWU poza okresem grzewczym dolicz 150-250kWh, oświetlenie kolejnych kilkanaście kWh ,więc do 4MWh dobijesz.

Trzeba doliczyć jakieś 15% na stratę w postaci daniny dla ZE