gawel 05.01.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Korzystam z aplikacji firmowej soalaredge. Dziwne jeszcze jest to że na stronie publicznej, na której udostępniłem swoją instalację odświeżanie jest OK, pomijając tylko fakt podawania danych sprzed kilku dni. Na stronie własnej użytkownika o odświeżaniu już nie ma mowy, Instalator twierdzi, że na jego komputerze wszystko działa prawidłowo. U mnie zaś nie działa prawidłowo ani na komputerze ani na smartphonie. A ponieważ tymczasem jestem poza krajem więc nie mogę zerknąć na komputer instalatora czy mówi prawdę. Nie sądzę aby to był problem sprzętowy z mojej strony ponieważ wchodziłem na profile publiczne innych instalacji i wszystko działało jak trzeba. Pozdrawiam Powodem może być usterka w założeniu profilu, u mnie tak było ze instalatora wywaliło i nic nie widział a teraz po resecie i zmianie ustawień jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 05.01.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Przed chwilą instalacja wywiesiła żółtą flagę. W raportach pojawił się następujący wpis cyt. "Wyłączenie optymalizatora mocy, od Paneli nie otrzymano żadnych pomiarów w ciągu ostatnich 2 dni". Jak coś się ma spierdzielić, to ja mam największą szansę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 06.01.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Korzystam z aplikacji firmowej soalaredge. Dziwne jeszcze jest to że na stronie publicznej, na której udostępniłem swoją instalację odświeżanie jest OK, pomijając tylko fakt podawania danych sprzed kilku dni. Na stronie własnej użytkownika o odświeżaniu już nie ma mowy, Instalator twierdzi, że na jego komputerze wszystko działa prawidłowo. U mnie zaś nie działa prawidłowo ani na komputerze ani na smartphonie. A ponieważ tymczasem jestem poza krajem więc nie mogę zerknąć na komputer instalatora czy mówi prawdę. Nie sądzę aby to był problem sprzętowy z mojej strony ponieważ wchodziłem na profile publiczne innych instalacji i wszystko działało jak trzeba. Pozdrawiam Jeśli na stronie publicznej wszystko jest ok, to z instalacją powinno być wszystko w porządku. Jedynie może kuleć strona producenta, lub jest coś pokićkane w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Jeśli na stronie publicznej wszystko jest ok,. No raczej nie jest OK, skoro podaje dane z 2-dniowym opóźnieniem. @NOMIS może pomóc znajdziesz na FB, na grupie PV - jest tam więcej instalatorów, niż tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss 06.01.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Witam poproszę o Waszą poradę: Mam 3 oferty instalacji: 1) 13 paneli Longi Solar o mocy 360W + inwerter Huawei SUN2000 4KW Moc instalacji 4,68 KW cena: 18600 2) 15 paneli Longi Solar o mocy 315W + inwerter Fronius 4,5 KW Moc instalacji 4,72 KW cena: 19500 3) 16 paneli Selfa o mocy 320W + inwerter Fronius 5KW Moc instalacji 5,12 KW cena: 23800 Dach pokryty blachodachówką z pełnym deskowaniem. Panele skierowane na południe bez zacienienia. Co sądzicie o tych instalacjach i szacunkowych cenach? Nie wiem jaki to rejon ale lepiej trochę przewymiarowac zapotrzebowanie na energię.Czyli wziąść nawet 5,7w tych pieniądzach.Jak troche poszukać to 18longi 320 i Fronius 5 za 23 K.znajdzie i to brac.Choc sa tez inne mozliwosci.Bo im wiecej to coraz taniej wyxhodzi kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss 06.01.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Nie wiem jaki to rejon ale lepiej trochę przewymiarowac zapotrzebowanie na energię.Czyli wziąść nawet 5,7w tych pieniądzach.Jak troche poszukać to 18longi 320 i Fronius 5 za 23 K.znajdzie i to brac.Choc sa tez inne mozliwosci.Bo im wiecej to coraz taniej wyxhodzi kwp No odczytalem cały temat i fakt aż tyle nie będzie potrzebne ale jak się ma zamiar coś dołożyć choć grzałki do bojlera i mieć C.wodę z przodu to już dodać trzeba min.1500kwr i będzie ok.Jak ino tyle kasy się ma na inwestycje.Czasem prąd jest jedynym rozwiązaniem np.Brak komina dla pieca gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.01.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Bardziej brak przyłącza gazu komina nie potrzeba można za ścianę pod pewnymi warunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fot 10.01.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Witam,mam dach z blachy falistej pod kątem 21 kier poł/zach szyny chcę zamontować na szpilkach dwa stringi po 8 paneli w pionie i pytania1. jaka jest min i max wys mocowania szyny nad blachą / gdybym chciał-musiał zwiększyć kąt np do 30st samymi szpilkami bez konstrukcji typu trójkąt2 czy licowanie górnych i dolnych paneli to tylko estetyka czy konieczność, czy można zrobić między nimi odstęp i jak duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.01.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Witam,mam dach z blachy falistej pod kątem 21 kier poł/zach szyny chcę zamontować na szpilkach dwa stringi po 8 paneli w pionie i pytania 1. jaka jest min i max wys mocowania szyny nad blachą / gdybym chciał-musiał zwiększyć kąt np do 30st samymi szpilkami bez konstrukcji typu trójkąt 2 czy licowanie górnych i dolnych paneli to tylko estetyka czy konieczność, czy można zrobić między nimi odstęp i jak duży Ja mam chyba z 3 stopnie poniesione na szpilkach bo mój daszek ma 9 stopni a po podniesieniu o 3 juz 12. Przy takim kącie nachylenia uzysk jest 95% więc na twoim miejscu bym nie cudował bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.01.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Będzie wycięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.01.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Co to będzie jak ta brzuska za kilka lat podrośnie tak o 5 metrów. Spokojnie jej tam nie ma to zdjęcie było robione z odległości 70m i zoom był dokecony na max bo inaczej nie widać PV bo lezą prawie płasko. Z resztą tuje z 5m skróciłem do 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.01.2020 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Tuje nie podlegają ochronie. Ja średnica brzuski na wysokości 5cm osiągnie średnicę graniczną to może być kłopot z jej wycięciem. Serio ? Dla dobrej piłki żaden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.01.2020 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Tuje nie podlegają ochronie. Ja średnica brzuski na wysokości 5cm osiągnie średnicę graniczną to może być kłopot z jej wycięciem. Zapis dotyczy okazów, których obwód na wysokości 5 cm jest większy niż: 80 cm – w odniesieniu do topoli, wierzb, klonu jesionolistnego oraz klonu srebrzystego, 65 cm – w odniesieniu do kasztanowca zwyczajnego, robinii akacjowej oraz platanu klonolistnego, 50 cm – w przypadku pozostałych gatunków drzew oraz krzewów, których skupiska zajmują ponad 25 mkw. powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 13.01.2020 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 cześćprosiłbym o odpowiedź na 2 pytania mądrzejszych ode mnie:- panele ustawione na południe (z lekką ochyłką na zachód), dolna krawędź tak 60cm od gruntu, przed panelami stoi płot z siatki zgrzewanej (wysokość 1.6m). Czy danie paneli 1m od płotu nie spowoduje za dużego zacienienia ? (w sumie to siatka nie powinna zacieniać - bardziej martwię się o słupki płotu które są co 2.5m)- instalacja 6kW. Odległość od paneli do instalacji elektrycznej 70-80m. Gdzie lepiej postawić inwerter: przy samych panelach, czy przy wpięciu się do instalacji elektrycznej ? jaki przekrój kabla byłby OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 13.01.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Jutro ekipa kończy montaż instalacji na dachu. 20 paneli longi 315 w 2 stringach, inverter SMA Stp5. 0.. W jaki sposób mam sprawdzić czy instalacja działa i jest podlączona prawidłowo. Czy można to sprawdzić na liczniku (licznik mam już wymieniony) albo poprzez aplikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.01.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Wykonawca powinien zapewnić takie sprawdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Jutro ekipa kończy montaż instalacji na dachu. 20 paneli longi 315 w 2 stringach, inverter SMA Stp5. 0.. W jaki sposób mam sprawdzić czy instalacja działa i jest podlączona prawidłowo. Czy można to sprawdzić na liczniku (licznik mam już wymieniony) albo poprzez aplikację. Zainstalują Ci apkę, sam zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 15.01.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Powitać. Please help. Dostałem taką ofertę inwerter ZCS Azzurro 3.3 i 9 paneli Leapton 330 mono HC. Cena 15500,-1) Czy ten falownik to coś warty bo nie mogę nic w necie znaleźć?2) Czy cena dobra bo niby 5k/1kw to sporo ale mała instalacja podobno tak wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 15.01.2020 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Działa Wam app Solar.web live do Fronka? Od kilku tyg nic nie wyświetla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.01.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Powitać. Please help. Dostałem taką ofertę inwerter ZCS Azzurro 3.3 i 9 paneli Leapton 330 mono HC. Cena 15500,- 1) Czy ten falownik to coś warty bo nie mogę nic w necie znaleźć? 2) Czy cena dobra bo niby 5k/1kw to sporo ale mała instalacja podobno tak wychodzi? 10 paneli brukbet polskich daje 2,9 kwp za 14 487,33 zł to oferta IKA mają gwarancję i niechiński sprzęt Poza tym u nich gwarancja jest prawdziwa bo wątpię czy znikną z rynku jak większość firm szczycących się 10 letnią gwarancją. Cena twojej oferty jest droga nawet jak na Warszawę z całym szacunkiem Pionki to zadupie 4 tys za 1 kwp to by była cana adekwatna. Sprzęt noname ja bym na twoim miejscu nie ryzykował. Ktoś chce cię oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts