enermos 29.01.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Wykupujesz Płatny Profil i polecasz swoje usługi. A jak chce polecić kolege?. To przecież nie będę płacił. Edit/ Odkryłem jak wysyłać PW Edytowane 29 Stycznia 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja221 29.01.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 poprosze na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ja221 29.01.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 poproszę na prywatną wiadomość, nie będzie dużej reklamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 29.01.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 poproszę na prywatną wiadomość, nie będzie dużej reklamy Doszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 30.01.2020 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 ja tez poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 30.01.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 I ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 30.01.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 I ja ������ Karzimierz Biskupi to już za dalego :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 30.01.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam. W kilku miejscach FM spotkałem się z informacją, że panele i konstrukcja powinna być uziemiona osobnym przewodem prowadzonym na zewnątrz budynku. Ale znalazłem taki artykuł https://powietrze.malopolska.pl/baza/wymogi-techniczne-dla-instalacji-fotowoltaicznych/ z wymogami sieci PV gdzie jest napisane, że :Ochrona przeciwprzepięciowa dla obiektu bez urządzenia piorunochronnegoDla obiektu bez urządzenia piorunochronnego: należy dokonać ekwipotencjalizacji systemu PV, poprzez połączenie przewodem wyrównawczym konstrukcji wsporczej generatora PV z główną szyną wyrównania potencjału budynku. W takim przypadku po stronie stałoprądowej inwerter należy zabezpieczyć ogranicznikami przeciwprzepięciowymi typu 2. Jako minimalny poziom ochrony zaleca się stosowanie ograniczników typu 1+2. Dodatkowo po stronie zmiennoprądowej, w każdym przypadku należy zastosować ochronę przeciwprzepięciową typu 2 zabezpieczającą inwerter przed przepięciami w sieci elektroenergetycznej. To w końcu można łączyć uzieminie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 30.01.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) To w końcu można łączyć uzieminie czy nie? Można. W takim przypadku po stronie stałoprądowej inwerter należy zabezpieczyć ogranicznikami przeciwprzepięciowymi typu 2. Jako minimalny poziom ochrony zaleca się stosowanie ograniczników typu 1+2. Dodatkowo po stronie zmiennoprądowej, w każdym przypadku należy zastosować ochronę przeciwprzepięciową typu 2 zabezpieczającą inwerter przed przepięciami w sieci elektroenergetycznej. To jakieś masło maślane ale postaram się wyprostować. Typ 2 montujemy po stronie DC kiedy mamy poszycie dachu niepalne lub mamy piorunochron i mamy zachowaną odległość konstrukcji od niego, typ 1+2 w pozostałych przypadkach. Po stronie AC można stosować typ 1+2 w każdym wypadku bo jest lepszym (szybszym) zabezpieczeniem i chroni nie tylko falownik ale i resztę odbiorników w domu. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.01.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Czy na kablu łączącym inwerter z licznikiem mogą być podłączone urządzenia elektryczne (kuchnia z płytami i piekarnikiem elektr, lub pompa ciepła)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.01.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Czy na kablu łączącym inwerter z licznikiem mogą być podłączone urządzenia elektryczne (kuchnia z płytami i piekarnikiem elektr, lub pompa ciepła)? Jaki masz przekrój kabla??? Że takie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.01.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 4 x 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 30.01.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 A to musisz wpinać inwerter oddzielnym kablem do licznika? Nie wystarczy gdziekolwiek inwerter wpiąć w jakikolwiek siłowy kabel w domu? Jak rozumiem to prąd jak woda popłynie na dom, w tym do licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 A to musisz wpinać inwerter oddzielnym kablem do licznika? Nie wystarczy gdziekolwiek inwerter wpiąć w jakikolwiek siłowy kabel w domu? Jak rozumiem to prąd jak woda popłynie na dom, w tym do licznika? Waldek niektórzy lubią cygańską muzykę a .. niektórzy lubią jak im skarpety śmierdzą [ATTACH=CONFIG]440189[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.01.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Waldek niektórzy lubią cygańską muzykę a .. niektórzy lubią jak im skarpety śmierdzą [ATTACH=CONFIG]440189[/ATTACH] aha. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 30.01.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Czy na kablu łączącym inwerter z licznikiem mogą być podłączone urządzenia elektryczne (kuchnia z płytami i piekarnikiem elektr, lub pompa ciepła)? Mogą, aczkolwiek powinny być poprzedzone różnicówkami i nadprądowymi. Jak nie wiesz o czym piszę to lepiej sam się za to nie zabieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Waldek niektórzy lubią cygańską muzykę a .. niektórzy lubią jak im skarpety śmierdzą [ATTACH=CONFIG]440189[/ATTACH] Gaweł -rozbawiłeś mnie tymi skarpetami... To wrzucam jeszcze taki dżoułk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.01.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Mogą, aczkolwiek powinny być poprzedzone różnicówkami i nadprądowymi. Jak nie wiesz o czym piszę to lepiej sam się za to nie zabieraj. Bardzo dziękuję. Wreszcie ktoś konkretnie . Na pewno się sam za to nie zabiorę, ale chcę się przygotować przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Gaweł -rozbawiłeś mnie tymi skarpetami... To wrzucam jeszcze taki dżoułk [ATTACH=CONFIG]440195[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]440197[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.01.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Gaweł -rozbawiłeś mnie tymi skarpetami... To wrzucam jeszcze taki dżoułk [ATTACH=CONFIG]440195[/ATTACH] Taki mam dzisiaj słono karmelowy nastrój, z jednej strony się cieszę a z drugiej całe życie mi tak przelatuje przed oczami od tygodnia co najmniej a okazja jest fajna dziś byłem ostatni dzień w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts