Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. W kilku miejscach FM spotkałem się z informacją, że panele i konstrukcja powinna być uziemiona osobnym przewodem prowadzonym na zewnątrz budynku. Ale znalazłem taki artykuł https://powietrze.malopolska.pl/baza/wymogi-techniczne-dla-instalacji-fotowoltaicznych/ z wymogami sieci PV gdzie jest napisane, że :

Ochrona przeciwprzepięciowa dla obiektu bez urządzenia piorunochronnego

Dla obiektu bez urządzenia piorunochronnego:

należy dokonać ekwipotencjalizacji systemu PV, poprzez połączenie przewodem wyrównawczym konstrukcji wsporczej generatora PV z główną szyną wyrównania potencjału budynku. W takim przypadku po stronie stałoprądowej inwerter należy zabezpieczyć ogranicznikami przeciwprzepięciowymi typu 2. Jako minimalny poziom ochrony zaleca się stosowanie ograniczników typu 1+2. Dodatkowo po stronie zmiennoprądowej, w każdym przypadku należy zastosować ochronę przeciwprzepięciową typu 2 zabezpieczającą inwerter przed przepięciami w sieci elektroenergetycznej.

To w końcu można łączyć uzieminie czy nie?

To w końcu można łączyć uzieminie czy nie?

Można.

W takim przypadku po stronie stałoprądowej inwerter należy zabezpieczyć ogranicznikami przeciwprzepięciowymi typu 2. Jako minimalny poziom ochrony zaleca się stosowanie ograniczników typu 1+2. Dodatkowo po stronie zmiennoprądowej, w każdym przypadku należy zastosować ochronę przeciwprzepięciową typu 2 zabezpieczającą inwerter przed przepięciami w sieci elektroenergetycznej.

To jakieś masło maślane ale postaram się wyprostować.

Typ 2 montujemy po stronie DC kiedy mamy poszycie dachu niepalne lub mamy piorunochron i mamy zachowaną odległość konstrukcji od niego, typ 1+2 w pozostałych przypadkach.

Po stronie AC można stosować typ 1+2 w każdym wypadku bo jest lepszym (szybszym) zabezpieczeniem i chroni nie tylko falownik ale i resztę odbiorników w domu.

Edytowane przez enermos

A to musisz wpinać inwerter oddzielnym kablem do licznika? Nie wystarczy gdziekolwiek inwerter wpiąć w jakikolwiek siłowy kabel w domu? Jak rozumiem to prąd jak woda popłynie na dom, w tym do licznika?

Waldek niektórzy lubią cygańską muzykę a .. niektórzy lubią jak im skarpety śmierdzą [ATTACH=CONFIG]440189[/ATTACH]

Czy na kablu łączącym inwerter z licznikiem mogą być podłączone urządzenia elektryczne (kuchnia z płytami i piekarnikiem elektr, lub pompa ciepła)?

Mogą, aczkolwiek powinny być poprzedzone różnicówkami i nadprądowymi. Jak nie wiesz o czym piszę to lepiej sam się za to nie zabieraj.

Gaweł -rozbawiłeś mnie tymi skarpetami...

To wrzucam jeszcze taki dżoułk

[ATTACH=CONFIG]440195[/ATTACH]

Taki mam dzisiaj słono karmelowy nastrój, z jednej strony się cieszę a z drugiej całe życie mi tak przelatuje przed oczami od tygodnia co najmniej a okazja jest fajna dziś byłem ostatni dzień w pracy.:rolleyes: