Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

a ja mam pytanie o montaż paneli (stelaż w gruncie)

z tego co widzę są 2 opcje montażu paneli do kratownicy:

- używając dedykowanych "łapek" (elementy końcowe oraz elementy pomiędzy 2-ma panelami)

- przykręcając bezpośrednio panele do kratownicy (od spodu panelu mam 4-ry otwory montażowe)

Jakie są zalety obydwóch podejść ?

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam pytanie o montaż paneli (stelaż w gruncie)

z tego co widzę są 2 opcje montażu paneli do kratownicy:

- używając dedykowanych "łapek" (elementy końcowe oraz elementy pomiędzy 2-ma panelami)

- przykręcając bezpośrednio panele do kratownicy (od spodu panelu mam 4-ry otwory montażowe)

Jakie są zalety obydwóch podejść ?

Na otwory montażowe możesz "ścieśnić" panele, nie ma takiej szpary pomiędzy nimi, dodatkowo łatwiej jest zapewnić galwaniczne połączenie pomiędzy nimi (ramką) a konstrukcją wsporczą(montażową) paneli.

Mam pytanko co do optymalizatorów

Przedstawiciel wkreca mi takie info (niewiem moze slusznie) abym nie kupowal paneli bez optymalizatorów chociaz teoretycznie ich nie potrzebuje wszystko od poludnia bez cieni bo będę mial w przyszlosci klopot jesli np.po gwarancj siadzie mi jeden panel to jak sie ma te optymalizatory to zakladam dowolny inny panel w zamian a jak bez optymalizatorów to bede musial szukac panela o takich samych parametrach jak te na dachu z czym moze byc klopot np.za 15lat

:confused:

Przedstawiciel wkreca mi takie info (niewiem moze slusznie) abym nie kupowal paneli bez optymalizatorów chociaz teoretycznie ich nie potrzebuje wszystko od poludnia bez cieni bo będę mial w przyszlosci klopot jesli np.po gwarancj siadzie mi jeden panel to jak sie ma te optymalizatory to zakladam dowolny inny panel w zamian a jak bez optymalizatorów to bede musial szukac panela o takich samych parametrach jak te na dachu z czym moze byc klopot np.za 15lat

Jeżeli jakiś ci się zapasuje za x lat to dokupisz ten jeden z optymalizatorem

Trzeba go było pociągnąć za język i zapytać dlaczego nie można podmienić panel starszy (połączenie szeregowe) na nowy o wyższej sprawności. Sam jestem ciekaw jaką bajkę by wytworzył na poczekaniu.

Reasumując - da się podmienić i nic złego się stać nie powinno.

No ale kazdy inwerter obsłuży taki opymalizator?

Czy mowisz tu o opcji kupienia inwertera solar edge tylko poprostu nie kupowac tych optymalizerów ale w razie czego miec mozliwosc

Niech się jakiś forumowy expert wypowie nie chce mieszać i wprowadzać w błąd. Zresztą PV pracują na orbicie od 40 lat i jakoś serwis do nich nie lata a warunki pracy są raczej ekstremalne.

Niech się jakiś forumowy expert wypowie nie chce mieszać i wprowadzać w błąd. Zresztą PV pracują na orbicie od 40 lat i jakoś serwis do nich nie lata a warunki pracy są raczej ekstremalne.

Nie porównuj chińszczyzny kładzonej na dachy z tą, wysyłana na orbitę.

Poza tym - to na dachu pada deszcz, grad, wilgotność względna może wynosić 100%, a amplituda temperatury ponad 50K, więc nie wiem, gdzie panujà gorsze warunki

Edytowane przez fotohobby

Nie porównój chińszczyzna kładzonej na dachy z tą, wysyłana na orbitę.

Poza tym - to na dachu pada deszcz, grad, wilgotność względna może wynosić 100%, a amplituda temperatury ponad 50K, więc nie wiem, gdzie panujà gorsze warunki

No temperatury są chyba bardziej ekstremalne ja normalnie wychodzę na zewnątrz bez kombinezonu

Czyli wniosek ze jak solaredge to bez optymalizatorow wogole nie mozna tylko albo na wszystkie albo jeden na dwa panele.

Wyczytalem ze niby jak fronius lub jakis inny to mozna calkowicie bez optymalizatorów lub mozna na dowolny panel zalozyc optymalizer firmy Tigo.

Mi nie chodzi czy za 15lat podlacze panel 350w do paneli 300watowych i ze ten 350w straci moc do 300w (a niech se traci)tylko o to czy wogole podlacze dowolny panel jaki bedzie w produkcji za 15lat czy bede musial gdies szukac jakis uzywek o podobnuych jakis napieciach itp.

A jak jest z wylaczeniem paneli bo solar edge sie szczyci ze mozna awaryjnie wylaczyc panele np.w razie pozaru czy innych sytuacji a co z innymi firmami ??

Nie wylacza sie tego ?

Jak podlacza to juz nie dotykac co np.jak mi przyjdzie cos naprawic na dachu pod panelami?

Co sie robi w takich sytuacjach ?

I co sie dzieje z panelami jak produkuja prad a elektrownia wylaczy prad bo cos tam robia na sieci?

Witajcie,

proszę o Waszą opinię,

które panele są lepsze mono czy polikrystaliczne,

jakie są różnice między panelami 300W, 305W, 310W a 315W oprócz tego,że napięcie obwodu otwartego jest trochę większe, oraz wydajność jest większa o parę dziesiątych procent.

Co sądzicie o panelach BIFACIAL (HJT) , gdzie według producenta "światło odbite od powierzchni i padające na tylną część modułu umożliwia dodatkowy uzysk energetyczny"

:smile:

Witajcie,

proszę o Waszą opinię,

które panele są lepsze mono czy polikrystaliczne,

jakie są różnice między panelami 300W, 305W, 310W a 315W oprócz tego,że napięcie obwodu otwartego jest trochę większe, oraz wydajność jest większa o parę dziesiątych procent.

Co sądzicie o panelach BIFACIAL (HJT) , gdzie według producenta "światło odbite od powierzchni i padające na tylną część modułu umożliwia dodatkowy uzysk energetyczny"

:smile:

Poli - Tańsze, nieco mniej wydajne, dobrze znoszą pochmurne dni. Jak mamy dużo miejsca to powinniśmy inwestować właśnie w polikrystaliczne panele.

Mono - Droższe ale bardziej wydajne. Jak mamy mało miejsca to właśnie takie instalujemy.

Bifacial wykorzystuje odbicie światła i to bardzo fajny bajer ale... niestety za drogi aby miał ekonomiczne uzasadnienie. Po za tym stosowanie tego na dachach nie ma sensu bo może nie być efektu odbicia.

PS. Chciałbym takie mieć i potestować;)

Edytowane przez enermos

Enermos

dzięki za wyjaśnienie. Zastanawiało mnie to, że większość poleca mono, teraz wiem dlaczego.

Jakich producentów panele macie u siebie zamontowane, kogo polecacie?

Znalazłam, polskiego producenta z Bydgoszczy, ale w wątku na muratorze nie widziałam, żeby ktoś o nich wspominał.