vvvv 03.02.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Widzę, że nadal nie rozumiesz sedna sprawy - ale najwyraźniej trzeba machnąć na to ręką Masz rację. Machnij ręką. Nie ma co się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 03.02.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Daj spokój znów się trafił jakiś nowy t.... znawca A kolega to jakim jest znawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 03.02.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A kolega to jakim jest znawcą? Niestety nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 05.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Znalazłem na pewnej grupie dyskusję na temat paneli QCells Duo G6. Gość tam pisze, że w przypadku zacienienia połowy panela to nie zmniejsza sprawności całego stringa bo napięcie idzie drugą połową niezacienionego modułu. Ktoś coś wie na ten temat lub ma jakiś link do opisu tej technologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 05.02.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 znalazłem na pewnej grupie dyskusję na temat paneli qcells duo g6. Gość tam pisze, że w przypadku zacienienia połowy panela to nie zmniejsza sprawności całego stringa bo napięcie idzie drugą połową niezacienionego modułu. Ktoś coś wie na ten temat lub ma jakiś link do opisu tej technologii? perc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Mozę chodzi o Half-Cut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 06.02.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Witam wszystkich, jako nowy członek tego forum chciałbym się przywitać i prosić o radę przy doborze instalacji a szczególnie falownika 3F.Mam kilka ofert na panele PV mono w większości half cut z PERC + falownik Fronius, Huawei lub Solax.Obecnie najlepszą ofertę mam na panele REC N-peak 330Wp za 5000/1kWp + Fronius lub inny podobnej klasy i tu pojawia się problem.Wg. aktualnych warunków gwarancji Froniusa z dnia 01.01.20 wykluczenia sią następujące:"Produkty objęte gwarancjąNiniejsza gwarancja obowiązuje wyłącznie dla falowników firmy Fronius, urządzeń Fronius Datamanager, Fronius Smart Meter,Fronius Ohmpilot oraz Fronius AC Combiner i tylko w przypadku pierwszej instalacji tych produktów na terenie Polski, o ile są onemożliwe do jednoznacznej identyfikacji na podstawie ich numeru seryjnego. Z zakresu gwarancji są wyłączone bezpieczniki i pozostałeelementy ulegające zużyciu oraz pozostałe podzespoły instalacji fotowoltaicznej i rozszerzenia systemu, podzespoły służące domonitorowania instalacji i transmisji danych, akcesoria i urządzenia przedseryjne. Z tego względu Fronius jest wg. mnie mega słabym wyborem i tu Huawei jest wg mnie lepszą opcją. Panele RECa mają 25 letnia gwarancję uzysku jak wszystkie inne ale przy certyfikowanym montażu mają również 25 lat gwarancji produktowej czyli to samo co LG czy Panas (czyli drożyzna) a te są zdecydowanie tańsze (cenowo Longi, Qcells). Moc instalacji jaką planuję to 7,5kW.Mam jeszcze kilka dylematów typu:1. okablowanie 4mm2 czy 6mm2 bo co instalator to inna teoria2. przewymiarowanie paneli względem inwertera o 20-30% - jedni jak najbardziej (szczególnie na falowniku Froniusa) inni nie bo inwerter się szybciej zużyje i padnie zapewne tuż po gwarancji i wtedy całe oszczędności/uzyski na nim pójdą w peezdu. Dodam że ma dach skośny 2-spadowy od południa i nic go nie zasłania więc może jakieś inne panele/inwertery wchodzą w grę? Za wszystkie sugestie i rady z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 06.02.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Z tego względu Fronius jest wg. mnie mega słabym wyborem i tu Huawei jest wg mnie lepszą opcją. Bo jak rozumiem to huaweia będzie łatwo serwisować i dokonać naprawy pogwarancyjnej?. Skąd takie wnioski? To co fronius wyklucza to owszem dupochron ale nie skreślałbym go tak szybko z tego powodu. Mam jeszcze kilka dylematów typu: 1. okablowanie 4mm2 czy 6mm2 bo co instalator to inna teoria 2. przewymiarowanie paneli względem inwertera o 20-30% - jedni jak najbardziej (szczególnie na falowniku Froniusa) inni nie bo inwerter się szybciej zużyje i padnie zapewne tuż po gwarancji i wtedy całe oszczędności/uzyski na nim pójdą w peezdu. Dodam że ma dach skośny 2-spadowy od południa i nic go nie zasłania więc może jakieś inne panele/inwertery wchodzą w grę? Za wszystkie sugestie i rady z góry dziękuję. To czy kabelek ma być 4 czy 6mm2 zależy od odległości paneli do falownika. Odnośnie przewymiarowania paneli względem falownika to mam zdanie, że nie zaszkodzi. Trzeba się*jedynie upewnić ile falownik max kWp przyjmie i gotowe. U nas instalacje pracują większość czasu z mocą dużo mniejszą niż*to co falownik może wypluć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 07.02.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Dzięki za wypowiedź. Co do Froniusa to nie będę testował czy w razie naprawy gwarancyjnej wymienią mi falownik na nowy czy każą płacić za wymianę komponentów falownika. Sorry ale może niech ktoś inny sprawdza na swoim przypadku. Nie znalazłem takich obostrzeń np w Huawei co nie oznacza że takowy falownik polecam. Co do długości kabli od paneli do falownika to będzie blisko lub nieznacznie przekroczy 20m a to ponoć granica dla zastosowania kabli 6mm2. Ale to już ustalę z instalatorem. Mam też jeszcze 1 ciekawą ofertę od dość dużej firmy na H która ma dział fotowoltaiki. Nie podaję nazwy aby nie być posądzonym o reklamę. Wycena online za 7,5kWp to 32200zł na panelach JA SOLAR JAM60S10-340/MR 22szt + falownik Solis 8kWp. Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny zapewnia ta właśnie firma na H. Gwarancja produktowa na panele to 12 lat (uzysk standard 25 lat) + 10 lat na falownik. Przedłużenie gwarancji na falownik powyżej 10 lat odbywa się co roku i kosztuje 30 Euro (dziwne).Reasumując mam dylemat czy postawić na ofertę:1. RECa z panelami N-peak 330 i gwarancją 25 lat (falownik najprawdopodobniej Huawei) - mała firma instalatorska działa od 5 lat i zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Pytanie czy za 20 lat też będzie działać? Cena kompletnej instalacji z uziomem to 37k zł za 7,5kWp więc prawie 5k za 1kWpczy może na ofertę:2. Firmy na H z panelami JA SOLAR JAM60S10 340Wp gwarancja 12 + 25 lat. Duża firma i zapewniają serwis gwarancyjny i pogwarancyjny za 32200zł czyli 4300zł za 1kWp. Inne oferty np od Columbus, Foton Technik, HSG Sun, Stilo Energy wahały się w przedziałach średnio 6-7k zł za 1kWp więc ceny kosmos. Co byście wybrali będąc na moim miejscu? Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 07.02.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Witam, Panowie, może ktoś coś podpowie w moim problemie. Rok temu kupiłem używane panele 250w 10szt, które chce w końcu założyć. Pytanko czy jeżeli kupię nowy inwerter np. 6kW i nowe panele np. 320w x10szt, można to wszystko spiąć razem do jednego inwertera jako dwa stringi? czy mija się to z logiką i spinać to na dwa oddzielne inwertery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Co do długości kabli od paneli do falownika to będzie blisko lub nieznacznie przekroczy 20m a to ponoć granica dla zastosowania kabli 6mm2. Ale to już ustalę z instalatorem. To łatwo policzyć - w twoim przypadku 4mm2 wystarczy. U ciebie różnica miedzy 4mm2 a 6mm2 to 0,25% (20W) strat mocy przy pełnym obciążeniu (realnie mniej). Pozostaje kwestia filozoficzna - czy jak dołożysz do instalacji 100 zł więcej za kabel to cie to zaboli. 1. RECa z panelami N-peak 330 i gwarancją 25 lat (falownik najprawdopodobniej Huawei) - mała firma instalatorska działa od 5 lat i zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Pytanie czy za 20 lat też będzie działać? Cena kompletnej instalacji z uziomem to 37k zł za 7,5kWp więc prawie 5k za 1kWp czy może na ofertę: 2. Firmy na H z panelami JA SOLAR JAM60S10 340Wp gwarancja 12 + 25 lat. Duża firma i zapewniają serwis gwarancyjny i pogwarancyjny za 32200zł czyli 4300zł za 1kWp. Inne oferty np od Columbus, Foton Technik, HSG Sun, Stilo Energy wahały się w przedziałach średnio 6-7k zł za 1kWp więc ceny kosmos. Co byście wybrali będąc na moim miejscu? Z góry dziękuję za sugestie. Ja bym nic nie wybrał tylko poszukał oferty (najlepiej poniżej) 4000zł/kWp. Ten komponenty, które podałeś to nie premium...a instalacja do najmniejszych nie należy. Zauważyłem, że w tamtych okolicach nie ma zbytnio konkurencji i ceny są wysokie. Próbowałeś ogłosić jakiś przetarg na np oferia czy jakimś oferteo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.02.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Witam, Panowie, może ktoś coś podpowie w moim problemie. Rok temu kupiłem używane panele 250w 10szt, które chce w końcu założyć. Pytanko czy jeżeli kupię nowy inwerter np. 6kW i nowe panele np. 320w x10szt, można to wszystko spiąć razem do jednego inwertera jako dwa stringi? czy mija się to z logiką i spinać to na dwa oddzielne inwertery? Abstrahując od aspektów estetycznych (bedą wyglądać inaczej) i zakłądając że falownik ma 2 MPPT, to będzie działać. Dwa mniejsze falowniki będą raczej droższe niż 1 większy. Falownik nie wie czy różnica z napięcia na obu stringach wynika z tego że stringi są róznej wielkości czy z tego że są rózne panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 07.02.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) To łatwo policzyć - w twoim przypadku 4mm2 wystarczy. U ciebie różnica miedzy 4mm2 a 6mm2 to 0,25% (20W) strat mocy przy pełnym obciążeniu (realnie mniej). Pozostaje kwestia filozoficzna - czy jak dołożysz do instalacji 100 zł więcej za kabel to cie to zaboli. Ja bym nic nie wybrał tylko poszukał oferty (najlepiej poniżej) 4000zł/kWp. Ten komponenty, które podałeś to nie premium...a instalacja do najmniejszych nie należy. Zauważyłem, że w tamtych okolicach nie ma zbytnio konkurencji i ceny są wysokie. Próbowałeś ogłosić jakiś przetarg na np oferia czy jakimś oferteo? 100zł więcej za kabel to absolutnie żadne pieniądze przy wartości inwestycji rzędu ponad 30k zł. Jeśli ma to służyć przez 30 lat to myślę że oszczędność rzędu 100zł mija się z celem - lub inaczej - jest bez sensu. Nie ogłaszałem nigdzie oferty na instalację bo mam złe doświadczenia z ofertami od firm które się zgłaszały. Innymi słowy firmy z oferteo lub podobnych portali niestety nie są wg mnie godne uwagi bo najczęściej poszykują zleceń. Uważam że dobra firma nie musi się ogłaszać a "partacze" jak najbardziej bo "roboty" nie mają. Nie mówię tu o wszystkich firmach ale na pewno o sporej części. Mając złe doświadczenia z pseudo fachowcami z oferteo nie zamieściłem ogłoszenia na panele PV. Może ktoś polecić rzetelną firmę która stosuje "dobre" panele dając rozsądne warunki gwarancji i co najważniejsze mająca doświadczenie w montażu paneli PV i całej instalacji łącznie z uziomem? Może być na pw żeby reklamy nie robić. Decyzji jeszcze nie podjąłem ale skłaniam się ku dużej firmie na H czyli 4300 za 1kWp. Edytowane 7 Lutego 2020 przez pvrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Nie ogłaszałem nigdzie oferty na instalację bo mam złe doświadczenia z ofertami od firm które się zgłaszały. Innymi słowy firmy z oferteo lub podobnych portali niestety nie są wg mnie godne uwagi bo najczęściej poszykują zleceń. Uważam że dobra firma nie musi się ogłaszać a "partacze" jak najbardziej bo "roboty" nie mają. Nie mówię tu o wszystkich firmach ale na pewno o sporej części. Mając złe doświadczenia z pseudo fachowcami z oferteo nie zamieściłem ogłoszenia na panele PV. A co powiesz o firmach, których przedstawiciele chodzą po domach wciskając PV jak garnki? Wszystkie "renomowane" firmy takich mają. Trzeba umieć oddzielić ziarno od plew - innymi słowy trzeba prześwietlić firmę przed podpisaniem umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 07.02.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Dokładnie - domokrążcy mają ceny x2. Tak jak wspomniałem maiłem pecha z oferteo i dziękuję bardzo ale nie skorzystam więcej. Żeby było lepiej znajomy który ma instalację PV nie poleca swojej ekipy. Poszukiwania trwają Jeśli ktoś chętny na przesłanie oferty lub polecenie firmy to zapraszam na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karllo 07.02.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Inne oferty .......... wahały się w przedziałach średnio 6-7k zł za 1kWp więc ceny kosmos. coraz lepsze te ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.02.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A co powiesz na 32.000 zł za 4,68 kWp ? lub 32.850 za 4,76 kWp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 07.02.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ja powiem omijać szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Coś mi się wydaje, że na wiosnę znaleźć oferty poniżej 5k za 1kW przy mniejszych instalacjach będzie nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Coś mi się wydaje, że na wiosnę znaleźć oferty poniżej 5k za 1kW przy mniejszych instalacjach będzie nierealne. Wtedy wkroczymy do akcji ja załatwię towar a ty będziesz zakładał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts