enermos 08.02.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Raczej zaplanuj tak: [ATTACH=CONFIG]440565[/ATTACH] A dlaczego tak? Bo masz wizję? Jesteś wróżbitą? Wypadałoby uzasadnić. Co mógłbym już zmienić w istniejącej instalacji ? Dojdziemy do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 08.02.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Chciałbym wykorzystać istniejący kabel do piwnic . Może jakbym połączył bez różnicówki i zabezpieczenia a na indukcję i PC osobne różnicówki w piwnicy.https://images92.fotosik.pl/315/c97a43a7884b46be.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 08.02.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Firma krzak? Aż 10 miesięcy doświadczenia na rynku i inne takie "kfiatki"? Hmmmmmm - nie wiem czy Hewalex jest 10 miesięcy na rynku i czy jest firmą krzak ale może dla niektórych tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 08.02.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Hmmmmmm - nie wiem czy Hewalex jest 10 miesięcy na rynku i czy jest firmą krzak ale może dla niektórych tak być. Jak czytam o nich to doświadczenie mają w kolektorach słonecznych. Na fali strzyżenia chętnych PV ruszyli w fotowoltaikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.02.2020 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Chciałbym wykorzystać istniejący kabel do piwnic . Może jakbym połączył bez różnicówki i zabezpieczenia a na indukcję i PC osobne różnicówki w piwnicy. https://images92.fotosik.pl/315/c97a43a7884b46be.jpg Tak będzie bardziej poprawnie. Pamiętaj, że musisz przewidzieć w piwnicy również skrzynkę na zabezpieczenie samej instalacji zarówno po stronie DC jak i AC. Jak również przewidzieć fakt, że do tego miejsca będą sprowadzone przewody z dachu(jeśli tam będzie instalacja FV) lub z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvrulez 08.02.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Od 5 lat zajmują się strzyżeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 09.02.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Tak będzie bardziej poprawnie. Pamiętaj, że musisz przewidzieć w piwnicy również skrzynkę na zabezpieczenie samej instalacji zarówno po stronie DC jak i AC. Jak również przewidzieć fakt, że do tego miejsca będą sprowadzone przewody z dachu(jeśli tam będzie instalacja FV) lub z zewnątrz. Miejsca w piwnicy jest pod dostatkiem przewody z dachu chciałbym aby mi puścili kanałem ( niby wentylacyjnym ) który zaczyna się w piwnicy i kończy na strychu. Od paneli do falownika będzie około 10-12 m kabla. Czy jest sens montować wyłącznik w skrzynce w przedpokoju ( tak na wszelki wypadek aby można szybko wyłączyć indukcję, pompę ciepła i falownik podczas burzy ) ? Instalatorzy pewnie powinni zamontować na AC i DC wyłączniki i zabezpieczenia ale to się dopiero okaże w czasie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Kanał wentylacyjny( jeśli odpowiedni przekrój) jest bardzo często wykorzystywany do tego celu , przez sprowadzenie nim przewodów instalacji FV czy solarnych. Ważne jest natomiast to, aby zrobić to w osłonie z dobrej jakości peszla.Co do wyłącznika - jak mniemam głównego będącego w domu na głównej linii zasilającej - to warto jest go mieć - bardzo często zwanym wyłącznikiem przeciwpożarowym "odcinającym napięcie zasilania na cały dom. Stosuje się najczęściej FR (wyłącznik/rozłącznik instalacyjny) jak również zamiennie rozłącznik izolacyjny bezpiecznikowy R w którym są np bezpiecznik topikowe.Wyłączanie - "na wszelki wypadek" w czasie burzy - to takie zajęcie jak nie z tej epoki:p, ale jeśli chcesz to możesz to robić. Stosuje się zabezpieczenia przepięciowe które spełniają , lub powinny spełniać zadanie ochrony instalacji i urządzeń do niej podłączonych przed wyładowaniem atmosferycznym. Tak , instalatorzy powinni zamontować ochronniki przepięć zarówno po stronie napięcia stałego - z paneli FV, jak również po stronie napięcia zmiennego po stronie zasilania (wyjścia z falownika/inwertera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 09.02.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Kanał wentylacyjny( jeśli odpowiedni przekrój) jest bardzo często wykorzystywany do tego celu , przez sprowadzenie nim przewodów instalacji FV czy solarnych. Ważne jest natomiast to, aby zrobić to w osłonie z dobrej jakości peszla. Co do wyłącznika - jak mniemam głównego będącego w domu na głównej linii zasilającej - to warto jest go mieć - bardzo często zwanym wyłącznikiem przeciwpożarowym "odcinającym napięcie zasilania na cały dom. Stosuje się najczęściej FR (wyłącznik/rozłącznik instalacyjny) jak również zamiennie rozłącznik izolacyjny bezpiecznikowy R w którym są np bezpiecznik topikowe. Wyłączanie - "na wszelki wypadek" w czasie burzy - to takie zajęcie jak nie z tej epoki:p, ale jeśli chcesz to możesz to robić. Stosuje się zabezpieczenia przepięciowe które spełniają , lub powinny spełniać zadanie ochrony instalacji i urządzeń do niej podłączonych przed wyładowaniem atmosferycznym. Tak , instalatorzy powinni zamontować ochronniki przepięć zarówno po stronie napięcia stałego - z paneli FV, jak również po stronie napięcia zmiennego po stronie zasilania (wyjścia z falownika/inwertera). W skrzynce licznikowej jest zabezpieczenie przedlicznikowe które w każdej chwili można wyłączyć a piorun już z 15 lat temu wypalił mi połowę urządzeń i wyłączył wszystkie zabezpieczenia. Wiadomo, nie zawsze można wyłączyć ale jak się zbliża potężna burza to lepiej chyba wyłączyć na te pół godzinki i może uda się coś uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Czekam na umowę z PGE i wymianę licznika. Wczoraj była konfiguracja i próbne "odpalenie" instalacji przez wykonawcę. Przy ładnym słońcu przy inwerterze na przewodach AC było 381V więc całkiem sporo "zeszło" z dachu. Aplikacja w telefonie ustawiona, inwerter ładnie się łączy z nią łączy, tylko czekać aż PGE się ogarnie - może w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Sorki, DC. Wg karty katalogowej paneli napięcie jałowe jednego panela to 38.1V.Napięcie w punkcie MPP 31,97 V. Edytowane 9 Lutego 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.02.2020 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Czekam na umowę z PGE To sobie poczekasz.... Przy ładnym słońcu przy inwerterze na przewodach AC było 381V więc całkiem sporo "zeszło" z dachu. Aplikacja w telefonie ustawiona, inwerter ładnie się łączy z nią łączy, tylko czekać aż PGE się ogarnie - może w tym tygodniu. instalacja 3kWp na 3F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Stos, ok ale ja już jestem po rozmowie telefonicznej i nie ma problemu i czekania do 30 dni. Jakoś w moich stronach PGE jest "ogarnięta" w tych sprawach. Jutro będzie 2 tygodnie jak zaniosłem do biura obsługi wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Stos, ok ale ja już jestem po rozmowie telefonicznej i nie ma problemu i czekania do 30 dni. Jakoś w moich stronach PGE jest "ogarnięta" w tych sprawach. Jutro będzie 2 tygodnie jak zaniosłem do biura obsługi wniosek. Ja odebrałem wniosek po 7 dniach od złożenia i osobiście od razu podpisałem umowę, na licznik czekałem 9 dni bo było wszystkich świętych w międzyczasie. Duże opóźnienia są przez pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Mogę jutro zadzwonić do Mińska Mazowieckiego czy już wysłali. Jeśli nie to mogę podjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.02.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Ja odebrałem wniosek po 7 dniach od złożenia i osobiście od razu podpisałem umowę, na licznik czekałem 9 dni bo było wszystkich świętych w międzyczasie. Duże opóźnienia są przez pocztę. A na wymianę licznika też bez zapowiedzi przyjechał elektryk? U mnie totalna niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Widzę że jesteś z Garwolina więc podlegasz pod ten sam posterunek na Stacyjnej co ja. Ja z Mińskiem Mazowieckim się nie kontaktowałem. Może mój instalator się kontaktował, tego nie wiem. Wszystko załatwiłem na Stacyjnej. I tak Twój wniosek musiał trafić do Mińska Mazowieckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 A na wymianę licznika też bez zapowiedzi przyjechał elektryk? U mnie totalna niespodzianka. zapowiedz była telefoniczna a termin wykłócony przeze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.02.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Wniosek może i tak. Nie wiem bo instalator go składał razem z "papierologią". Umowę podpisałem w Garwolinie. Oczywiście, że tak. Tylko to biuro obsługi to jakaś masakra rodem z PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.02.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 zapowiedz była telefoniczna a termin wykłócony przeze mnie To już wiem do kogo się zgłosić jak będę miał problem z PGE .Takie plecy to ja szanuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts