Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Dlaczego 3-fazowy? Bo nie mam instalacji w domu podzielonej tak, że całość jest podpięta pod jedną.
montując 3F falownik, będziesz miał produkcję na fazie nie przekraczająca zwykle pewnie z 750-800W , czyli co byś nie włączył w domu oprócz tv i żarówek, ciągle będziesz notował pobór z sieci. Bez sensu.

Montuj na jedną fazę, wtedy przy produkcji ok ~2,5kW (na wiele więcej nie masz co liczyć z3kW instalacji) opędzi pobór grzałek w pralce, czy zmywarce, a to one odpowiadają za większość pobranych kWh nie żarówki.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

montując 3F falownik, będziesz miał produkcję na fazie nie przekraczająca zwykle pewnie z 750-800W , czyli co byś nie włączył w domu oprócz tv i żarówek, ciągle będziesz notował pobór z sieci. Bez sensu.

Montuj na jedną fazę, wtedy przy produkcji ok ~2,5kW (na wiele więcej nie masz co liczyć z3kW instalacji) opędzi pobór grzałek w pralce, czy zmywarce, a to one odpowiadają za większość pobranych kWh nie żarówki.

Czy On nie ma bilansowania międzyfazowego? U mnie jest

Oświetlenia nie włączasz w trakcie produkcji z PV więc na tej fazie z produkowanej energii nie skorzystasz.

Jaki problem jest przepiąć pralkę, zmywarkę, czajnik i np. ekspres do kawy na jedną fazę ?

Poza tym przy 9-10 modułach i falowniku 3kW 3f będziesz jakieś 5% w plecy w porównaniu do 1F.

Jedynym racjonalnym argumentem za 3f jest planowana rozbudowa powyżej 3,68kWp

Sprawdziłem dokładnie co mam podłączone pod każdą fazę:

1 faza - światło, gniazdka w kuchni (lodówka, kuchnia elektryczna)

2 faza - gniazdka w pokojach (tv, kino domowe, konsola, komputer stacjonarny itd.), gniazdka w kuchni (mikrofalówka, ekspres do kawy, zmywarka)

3 faza - gniazdka w łazience (pralka) i gniazdka w kotłowni (trzy pompki wody - razem ok. 250W, dodatkowo sterownik do pieca).

Tak wychodzi, że 1 i 2 faza jest najbardziej obciążona - 3 tylko jak jest pralka włączana (chodzi co drugi dzień praktycznie).

Czy dalej jest sens brać falownik jednofazowy? Przecież i tak to co nie zużyje oddam do sieci a to wykorzystam w okresie jesienno-zimowym. Czy chodzi o coś innego?

Edytowane przez Stealth

Masz rozliczanie miedzyfazowe? Jakiego masz operatora ?

Jaki problem przypiąć pralkę i np płytę w kuchni na 2. fazę ?

Operator PGE. I raczej nie mam rozliczania międzyfazowego. Nawet nie wiem o co w tym chodzi.

Co do przełączania - nie jestem elektrykiem. Raz tylko jeden bezpiecznik w skrzynce wymieniałem bo się spie..ł.

Edytowane przez Stealth

O bilansowaniu międzyfazowym znalazłem coś takiego:

"Bilansowanie międzyfazowe znajduje zastosowanie w przypadku instalacji trójfazowych, w sytuacji, kiedy obciążenie budynku nie koreluje z równomiernym zasilaniem 3 faz przez falownik. Przykład przedstawia 3 fazową instalację PV o mocy 3 kW oraz przyłączony odbiornik jednofazowy o mocy 3 kW." (Źródło: solaris18.blogspot.com)

Bilansowanie międzyfazowe.jpg

Edytowane przez Stealth

Operator PGE. I raczej nie mam rozliczania międzyfazowego. Nawet nie wiem o co w tym chodzi.

Co do przełączania - nie jestem elektrykiem. Raz tylko jeden bezpiecznik w skrzynce wymieniałem bo się spie..ł.

PGE chyba ma bilansowanie miedzyfazowe ‐ nie wiem tylko czy we wszystkich rejonach.

Jak nie potrafisz przełączyć obwodów między fazami, to zaproś elektryka :)

tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html masz lekturę na zimowe wieczory

Lektura może i okej ale z reguły są to sądy poszczególnych użytkowników. Przejrzę to ale czytając kilka pierwszych postów mam wrażenie, że każdy chce mieć rację w tym co pisze.

Co do moich bezpieczników w skrzynce: do B16 podłączone są gniazdka w całym domu - pokoje, kuchnia, kotłownia, łazienka itd. Oprócz tego jest jeden bezpiecznik B10 - do niego zmontowane jest światło.

Co by było najlepsze: podłączyć pod jedną fazę wszystkie gniazdka z całego domu? Czy wtedy ten bezpiecznik wystarczy?

Pytam u[przejmie i bez złośliwości bo dla mnie wektor to taka strzałka na czym to polega ?:bash:

Przeczytaj wątek z linka ...z grubsza bilansowanie wektorowe to jest bilansowanie pobór/ zużycie w liczniku w czasie rzeczywistym.

Algebraiczne stosowane przez pozostałych operatorów to jest zliczanie poboru/ zużycia w biurach operatora , w czasie ...hmmm nikt tego nie wie do końca.

Wektorowe dokładniej pisząc, polega na tym , że jak włączysz urządzenie 3kW, a z Pv 3 fazowego , na każdej leci produkcja po 1 kilowacie, to takie PGE zsumuje produkcję 3kW i nie naliczy poboru zza licznika.

U innych włączając coś 3kW, przy produkcji po kilowacie na fazę zanotujesz pobór 2kW bo oni nie zsumują w czasie 4z3czywistym produkowanej przez Pv energii. Na dwóch fazach będziesz wysyłać 1kW, a z tej obciązonej urządzeniem 3kW tyle będziesz pobierał.

Edytowane przez cuuube

Lektura może i okej ale z reguły są to sądy poszczególnych użytkowników. Przejrzę to ale czytając kilka pierwszych postów mam wrażenie, że każdy chce mieć rację w tym co pisze.

Początek tematu może rzeczywiście dawać takie wrażenie, ponieważ wiele osób nie miało/ nie ma pojęcia o co w tym chodzi.

Witam,

mam pytanko-mamy taki układ :

dwa stringi po 16 szt paneli (na dachu: 4 poziome rzędy po 8 szt paneli w każdym)

Czy rzeczywiście jest niedopuszczalne podłączenie połowy jednego stringu na innym kącie (różnica ok 5-10st "na oko") , ale na tej samej połaci dachu ?

Pytam , bo ten mój kuzyn (któremu nie chcę zaszkodzić , a wręcz przeciwnie) trochę mnie zrobił w "bambuko" i podał nieprawidłowe wymiary dachu i żeby się zmieścić z panelami trzeba wejść na "złamany daszek"...

Inwerter z dwoma stringami -do 18szt max w jednym (więc nie przejdzie numer string 24szt + string 8szt...)

Co Wy na to ?

Edytowane przez bobrow
korekta