cuuube 10.02.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dlaczego 3-fazowy? Bo nie mam instalacji w domu podzielonej tak, że całość jest podpięta pod jedną. montując 3F falownik, będziesz miał produkcję na fazie nie przekraczająca zwykle pewnie z 750-800W , czyli co byś nie włączył w domu oprócz tv i żarówek, ciągle będziesz notował pobór z sieci. Bez sensu. Montuj na jedną fazę, wtedy przy produkcji ok ~2,5kW (na wiele więcej nie masz co liczyć z3kW instalacji) opędzi pobór grzałek w pralce, czy zmywarce, a to one odpowiadają za większość pobranych kWh nie żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 montując 3F falownik, będziesz miał produkcję na fazie nie przekraczająca zwykle pewnie z 750-800W , czyli co byś nie włączył w domu oprócz tv i żarówek, ciągle będziesz notował pobór z sieci. Bez sensu. Montuj na jedną fazę, wtedy przy produkcji ok ~2,5kW (na wiele więcej nie masz co liczyć z3kW instalacji) opędzi pobór grzałek w pralce, czy zmywarce, a to one odpowiadają za większość pobranych kWh nie żarówki. Czy On nie ma bilansowania międzyfazowego? U mnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Nie jestem wróżką, nie napisał jakiego ma operatora. Masz to szczęście, że jesteś w PGE. Zresztą 3F falownik jest chyba droższy od 1F . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 3F Sofar 3,3 4400zł https://sklepsoltech.pl/pl/p/Inwerter-sieciowy-SMA-Sunny-Tripower-3.0/846?gclid=EAIaIQobChMI0ve-nsbH5wIVUflRCh2ApgxKEAYYASABEgL5ffD_BwE 1F 3,6 2750zł https://sklepsoltech.pl/pl/p/Inwerter-sieciowy-Sofar-Solar-3%2C6KTLM-G2/866 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 10.02.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 ? W tym "Potwierdzeniu..." jest takj zapis - maksymalna roxzna ilość energii elektrycznej dostarczonej do sieci. O to Ci chodzi? Tak. Dzięki. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Oświetlenia nie włączasz w trakcie produkcji z PV więc na tej fazie z produkowanej energii nie skorzystasz. Jaki problem jest przepiąć pralkę, zmywarkę, czajnik i np. ekspres do kawy na jedną fazę ? Poza tym przy 9-10 modułach i falowniku 3kW 3f będziesz jakieś 5% w plecy w porównaniu do 1F. Jedynym racjonalnym argumentem za 3f jest planowana rozbudowa powyżej 3,68kWp Sprawdziłem dokładnie co mam podłączone pod każdą fazę: 1 faza - światło, gniazdka w kuchni (lodówka, kuchnia elektryczna) 2 faza - gniazdka w pokojach (tv, kino domowe, konsola, komputer stacjonarny itd.), gniazdka w kuchni (mikrofalówka, ekspres do kawy, zmywarka) 3 faza - gniazdka w łazience (pralka) i gniazdka w kotłowni (trzy pompki wody - razem ok. 250W, dodatkowo sterownik do pieca). Tak wychodzi, że 1 i 2 faza jest najbardziej obciążona - 3 tylko jak jest pralka włączana (chodzi co drugi dzień praktycznie). Czy dalej jest sens brać falownik jednofazowy? Przecież i tak to co nie zużyje oddam do sieci a to wykorzystam w okresie jesienno-zimowym. Czy chodzi o coś innego? Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Masz rozliczanie miedzyfazowe? Jakiego masz operatora ?Jaki problem przypiąć pralkę i np płytę w kuchni na 2. fazę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Masz rozliczanie miedzyfazowe? Jakiego masz operatora ? Jaki problem przypiąć pralkę i np płytę w kuchni na 2. fazę ? Operator PGE. I raczej nie mam rozliczania międzyfazowego. Nawet nie wiem o co w tym chodzi. Co do przełączania - nie jestem elektrykiem. Raz tylko jeden bezpiecznik w skrzynce wymieniałem bo się spie..ł. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) O bilansowaniu międzyfazowym znalazłem coś takiego: "Bilansowanie międzyfazowe znajduje zastosowanie w przypadku instalacji trójfazowych, w sytuacji, kiedy obciążenie budynku nie koreluje z równomiernym zasilaniem 3 faz przez falownik. Przykład przedstawia 3 fazową instalację PV o mocy 3 kW oraz przyłączony odbiornik jednofazowy o mocy 3 kW." (Źródło: solaris18.blogspot.com) Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 10.02.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Masz rozliczanie miedzyfazowe? Jakiego masz operatora ? Jaki problem przypiąć pralkę i np płytę w kuchni na 2. fazę ? Nie wiadomo, jaki tam jest bezpiecznik. Po podłączeniu wszystkiego na jedną fazę może zacząć go wywalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Operator PGE. I raczej nie mam rozliczania międzyfazowego. Nawet nie wiem o co w tym chodzi. Co do przełączania - nie jestem elektrykiem. Raz tylko jeden bezpiecznik w skrzynce wymieniałem bo się spie..ł. PGE chyba ma bilansowanie miedzyfazowe ‐ nie wiem tylko czy we wszystkich rejonach. Jak nie potrafisz przełączyć obwodów między fazami, to zaproś elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Nie wiadomo, jaki tam jest bezpiecznik. Po podłączeniu wszystkiego na jedną fazę może zacząć go wywalać. No, wszystko trzeba robić z głową. Dlatego - jeśli ktoś się nie zna, niech zaprosi elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) PGE chyba ma bilansowanie miedzyfazowe ‐ nie wiem tylko czy we wszystkich rejonach PGE bilansuje wektorowo, czyli poprawnie , na całym swoim obszarze. Pozostali nie bilansują międzyfazowo poprawnie. Edytowane 10 Lutego 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Operator PGE. I raczej nie mam rozliczania międzyfazowego. Nawet nie wiem o co w tym chodzi. tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html masz lekturę na zimowe wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 PGE bilansuje wektorowo, czyli poprawnie , na całym swoim obszarze. Pozostali nie bilansują międzyfazowo poprawnie. Pytam u[przejmie i bez złośliwości bo dla mnie wektor to taka strzałka na czym to polega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html masz lekturę na zimowe wieczory Lektura może i okej ale z reguły są to sądy poszczególnych użytkowników. Przejrzę to ale czytając kilka pierwszych postów mam wrażenie, że każdy chce mieć rację w tym co pisze. Co do moich bezpieczników w skrzynce: do B16 podłączone są gniazdka w całym domu - pokoje, kuchnia, kotłownia, łazienka itd. Oprócz tego jest jeden bezpiecznik B10 - do niego zmontowane jest światło. Co by było najlepsze: podłączyć pod jedną fazę wszystkie gniazdka z całego domu? Czy wtedy ten bezpiecznik wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Pytam u[przejmie i bez złośliwości bo dla mnie wektor to taka strzałka na czym to polega ? Przeczytaj wątek z linka ...z grubsza bilansowanie wektorowe to jest bilansowanie pobór/ zużycie w liczniku w czasie rzeczywistym. Algebraiczne stosowane przez pozostałych operatorów to jest zliczanie poboru/ zużycia w biurach operatora , w czasie ...hmmm nikt tego nie wie do końca. Wektorowe dokładniej pisząc, polega na tym , że jak włączysz urządzenie 3kW, a z Pv 3 fazowego , na każdej leci produkcja po 1 kilowacie, to takie PGE zsumuje produkcję 3kW i nie naliczy poboru zza licznika. U innych włączając coś 3kW, przy produkcji po kilowacie na fazę zanotujesz pobór 2kW bo oni nie zsumują w czasie 4z3czywistym produkowanej przez Pv energii. Na dwóch fazach będziesz wysyłać 1kW, a z tej obciązonej urządzeniem 3kW tyle będziesz pobierał. Edytowane 10 Lutego 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 ok dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Lektura może i okej ale z reguły są to sądy poszczególnych użytkowników. Przejrzę to ale czytając kilka pierwszych postów mam wrażenie, że każdy chce mieć rację w tym co pisze. Początek tematu może rzeczywiście dawać takie wrażenie, ponieważ wiele osób nie miało/ nie ma pojęcia o co w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Witam,mam pytanko-mamy taki układ :dwa stringi po 16 szt paneli (na dachu: 4 poziome rzędy po 8 szt paneli w każdym) Czy rzeczywiście jest niedopuszczalne podłączenie połowy jednego stringu na innym kącie (różnica ok 5-10st "na oko") , ale na tej samej połaci dachu ?Pytam , bo ten mój kuzyn (któremu nie chcę zaszkodzić , a wręcz przeciwnie) trochę mnie zrobił w "bambuko" i podał nieprawidłowe wymiary dachu i żeby się zmieścić z panelami trzeba wejść na "złamany daszek"...Inwerter z dwoma stringami -do 18szt max w jednym (więc nie przejdzie numer string 24szt + string 8szt...)Co Wy na to ? Edytowane 10 Lutego 2020 przez bobrow korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts