gawel 10.02.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Racja jest jak dupa każdy ma swoją jak to ktoś powiedział,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) No dobra. Tylko jeśli PGE bilansuje to problemu chyba nie ma. Czyli wracamy do źródła - czy falownik 3 fazowy że tak powiem nie będzie "wyrabiał" tak dobrze jak 1-fazowy przy instalacji ok. 3kW? Rozumiem, że takiego się podłącza pod fazę najbardziej obciążoną. 3-fazowy natomiast jak dobrze kminię musi mieć "podane" wysokie (większe) napięcie z paneli (niż 1 fazowy), żeby następnie je przerobić na prąd zmienny (dla 3f optymalne jest 580V a dla 1f - 360V). Pokręcone to. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) ok dziękuję. Wracając jeszcze do strzałek... Mnie sie na początku wydawało , że mam wektorowe( ferrais) bo patrząc na strzałki licznika tak wynikało. Jednak po analizach sprowadzili mnie na ziemię. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17787465#17787465 Edytowane 10 Lutego 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) No dobra. Tylko jeśli PGE bilansuje to problemu chyba nie ma. Czyli wracamy do źródła - czy falownik 3 fazowy że tak powiem nie będzie "wyrabiał" tak dobrze jak 1-fazowy przy instalacji ok. 3kW? Rozumiem, że takiego się podłącza pod fazę najbardziej obciążoną. 3-fazowy natomiast jak dobrze kminię musi mieć "podane" wysokie (większe) napięcie z paneli (niż 1 fazowy), żeby następnie je przerobić na prąd zmienny (dla 3f optymalne jest 580V a dla 1f - 360V). Pokręcone to. Nie wiem, jak jest w przypadku innych falowników, ale w dokumentacji systemu SE jest wyrażenie podane, ile paneli (optymalizatorów) musi być w stringu dla poprawnej pracy falownika. Dla 1f 8 , dla 3f 16 Dlatego korzystniej, przy tej samej mocy instalacji wybrać 10 słabszych paneli, niż 9 mocniejszych. Wiem, że wielu instalatorów robiło poważne błędy montujący za mało paneli, i jeszcze dzieląc je na dwie różne połacie, będąc przekonaniami, że optymalizatory załatwią sprawę. A póżniej trzeba było dokładać panele, lub wymieniać falownik na 1f. Jeśli Twój instalator wie co robi i gwarantuje poprawną pracę w godzinach porannych, lub przy świetle rozproszonym, to OK. Edytowane 10 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Mam małą powierzchnię dachu (zmieszczę chyba maksymalnie 10 szt.) więc zamierzam zamontować panele monokrystaliczne o mocy min. 330W każdy. Jeśli Twój instalator wie co robi i gwarantuje poprawną pracę w godzinach porannych, lub przy świetle rozproszonym, to OK. Tego nie wiem bo jeszcze nie wybrałem instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 10.02.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Witam, mam pytanko-mamy taki układ : dwa stringi po 16 szt paneli (na dachu: 4 poziome rzędy po 8 szt paneli w każdym) Czy rzeczywiście jest niedopuszczalne podłączenie połowy jednego stringu na innym kącie (różnica ok 5-10st "na oko") , ale na tej samej połaci dachu ? Pytam , bo ten mój kuzyn (któremu nie chcę zaszkodzić , a wręcz przeciwnie) trochę mnie zrobił w "bambuko" i podał nieprawidłowe wymiary dachu i żeby się zmieścić z panelami trzeba wejść na "złamany daszek"... Inwerter z dwoma stringami -do 18szt max w jednym (więc nie przejdzie numer string 24szt + string 8szt...) Co Wy na to ? Jak widzę to sam uważasz że powinny być pod tym samym, z 24 to na pewno w obwodzie otwartym będzie ponad 1000V, ale 21 pewnie by chwyciło, trzeba to przeliczyć już do konkretnego modelu mając na uwadze temperaturę minus 25 i to nie tylko na Kasprowym, albo też zaryzykować i połączyć część pod tym innym kątem. Jak dla siebie to bym sprowadził kabelki z tych po 8 i przy rozdzielni łączył tak aby pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jak widzę to sam uważasz że powinny być pod tym samym, z 24 to na pewno w obwodzie otwartym będzie ponad 1000V, ale 21 pewnie by chwyciło, trzeba to przeliczyć już do konkretnego modelu mając na uwadze temperaturę minus 25 i to nie tylko na Kasprowym, albo też zaryzykować i połączyć część pod tym innym kątem. Jak dla siebie to bym sprowadził kabelki z tych po 8 i przy rozdzielni łączył tak aby pasowało Chyba mamy tylko dwie opcje : 1.16 szt w stringu o kącie ok 15st +16 szt o kącie ok 45st (nie pasuje mi to ze względu na komin, ale najbardziej pasuje do prawidłowej instalacji PV... ) 2.dach ok 15 st 2stringi po 12szt 8kW inwerter + 8 szt paneli z microinwerterami na daszku ok 10st Echh, zawsze coś pod górkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Może zrób wersję 2 - będzie od kogo się uczyć na temat mikroinwerterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Może zrób wersję 2 - będzie od kogo się uczyć na temat mikroinwerterów Dzięki... To raczej teoretyczny wariant... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Mam małą powierzchnię dachu (zmieszczę chyba maksymalnie 10 szt.) więc zamierzam zamontować panele monokrystaliczne o mocy min. 330W każdy. Tego nie wiem bo jeszcze nie wybrałem instalatora. Ale ktoś Ci ten zestaw (10szt paneli 330 i falownik SMA Tripower) zaproponował, czy to Twój wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Chyba mamy tylko dwie opcje : 1.16 szt w stringu o kącie ok 15st +16 szt o kącie ok 45st (nie pasuje mi to ze względu na komin, ale najbardziej pasuje do prawidłowej instalacji PV... ) 2.dach ok 15 st 2stringi po 12szt 8kW inwerter + 8 szt paneli z microinwerterami na daszku ok 10st Echh, zawsze coś pod górkę... Albo 8 sztuk optymalizatorów Tigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) 5 oferentów oferowało mi różne panele (ale zawsze monokrystaliczne właśnie z uwagi na małą powierzchnię dachu). Same panele (firma) to już większy wybór: MP Solar, Bruk Bet Solar, Selfa, Q Cells, Exe Solar. Falowniki: z reguły Growatt (3 fazowe). Dziś wykminiłem sobie przewalając tony internetów, że odpowiednie będą Qcells i SMA. Ale nic nie jest przesądzone.Z drugiej strony czy oferenci to są specjaliści od montażu. Chyba normalne jest że będą wciskać trzyfazowe inwertery bo droższe. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ale co konkretnie "wykminiłeś", co przemówiło za SMA 3f ? ?W tych ofertach były falowniki 3f ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Mam małą powierzchnię dachu (zmieszczę chyba maksymalnie 10 szt.) więc zamierzam zamontować panele monokrystaliczne o mocy min. 330W każdy. Tego nie wiem bo jeszcze nie wybrałem instalatora. A jakie masz obecne zużycie roczne i planowane w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dopisałem w poprzednim swoim poście parę zdań żeby było wiadomo o co chodzi. Zużycie roczne na poziomie 2-2,2 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dobra ,chyba wymyśliłem... 20szt na jeden string +12 szt na drugi. Przy Sofarze 11ktl-x powinno styknąć (max moc 1 stringu 6200W :310W panela=20 szt) Max ilość paneli w stringu Umpptmax/Vmppmax=ok 22szt Przyjmuję więc 20szt A taki jest układ dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) . Z drugiej strony czy oferenci to są specjaliści od montażu. Chyba normalne jest że będą wciskać trzyfazowe inwertery bo droższe. Oferenci powinni znać się przede wszystkim na projektowaniu instalacji PV, żeby wiedzieć, co wycenić - żeby poprawnie pracowało. Wyceniano Tobie Spirvent Volta 3kW z 9 panelami BrukBet. To chyba falownik 1f ? Edytowane 10 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.02.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Witam, mam pytanko-mamy taki układ : dwa stringi po 16 szt paneli (na dachu: 4 poziome rzędy po 8 szt paneli w każdym) Czy rzeczywiście jest niedopuszczalne podłączenie połowy jednego stringu na innym kącie (różnica ok 5-10st "na oko") , ale na tej samej połaci dachu ? Co Wy na to ? Ja bym zostawił. Strata jakaś zapewne jakaś będzie będzie, ale przy takiej różnicy to pewnie nie więcej jak 2-3%. Jak będziesz miał na tym samym azymucie 2 stringi - jeden "równy" a drugi "łamany" to zobaczysz jaka jest faktycznie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ja bym zostawił. Strata jakaś zapewne jakaś będzie będzie, ale przy takiej różnicy to pewnie nie więcej jak 2-3%. Jak będziesz miał na tym samym azymucie 2 stringi - jeden "równy" a drugi "łamany" to zobaczysz jaka jest faktycznie różnica Przez skórę też podobnie czuję-ale w knigach piszą,że tak nie nada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Oferenci powinni znać się przede wszystkim na projektowaniu instalacji PV, żeby wiedzieć, co wycenić - żeby poprawnie pracowało. Wyceniano Tobie Spirytvent Volta 3kW z 9 panelami BrukBet. To chyba falownik 1f ? Tego nie wiem czy 1f. Ale zgadza się, że były panele bruk bet 370W bodajże i falownik Spirvent, który zachwalał, że super bo polski. Nie twierdzę, że gadał głupoty bo gadał rzeczowo ale jak może nie gadać rzeczowo skoro ja nie jestem za bardzo w temacie. Drążę codziennie i codziennie się czegoś nowego dowiaduję. Od kilku dni mam problem czy wybrać falownik 1-no czy 3-fazowy. Za jednofazowym przemawiają małe instalacje (u mnie ma być ok. 3 kW). Za trójfazowym to, że pobór prądu jest w miarę równo podzielony między fazami ale kolejny minus jest taki, że jest mało paneli jak na taki falownik, bo taki musi mieć podawane wyższe napięcie z paneli niż falownik 1-fazowy. Dlatego bardziej się przekonywać zaczynam na falownik 1f i pomyśleć czy i jak przerobić rozdzielnie na to by wszystko było pod jedną fazą ale nie wiem czy się tak da zrobić. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Stealth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts