vr5 10.02.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html masz lekturę na zimowe wieczory To widzę, że @Andrzej5101 został "oskubany" na różnicy w cenie między T1/T2 na 586 x (różnica w cenie taryf). Mnie na dwóch pierwszych fakturach też "skubnęli", ale przy obecnej produkcji z PV da się żyć bezstresowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 A ktoś Ci w ogóle proponował 3f dla takiej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dopisałem w poprzednim swoim poście parę zdań żeby było wiadomo o co chodzi. Zużycie roczne na poziomie 2-2,2 kWh. To co ma na celu takie przewymiarowanie? Całkiem to bez sensu i takie na siłę szukanie problemu i co gorsza marnowanie pieniędzy ale to twoje pieniądze więc rób jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 A ktoś Ci w ogóle proponował 3f dla takiej instalacji ? Z tego co pamiętam to wszyscy oferowali 3f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.02.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Tego nie wiem czy 1f. Ale zgadza się, że były panele bruk bet 370W bodajże i falownik Spirvent, który zachwalał, że super bo polski. Nie twierdzę, że gadał głupoty bo gadał rzeczowo ale jak może nie gadać rzeczowo skoro ja nie jestem za bardzo w temacie. Drążę codziennie i codziennie się czegoś nowego dowiaduję. Od kilku dni mam problem czy wybrać falownik 1-no czy 3-fazowy. Za jednofazowym przemawiają małe instalacje (u mnie ma być ok. 3 kW). Za trójfazowym to, że pobór prądu jest w miarę równo podzielony między fazami ale kolejny minus jest taki, że jest mało paneli jak na taki falownik, bo taki musi mieć podawane wyższe napięcie z paneli niż falownik 1-fazowy. Dlatego bardziej się przekonywać zaczynam na falownik 1f i pomyśleć czy i jak przerobić rozdzielnie na to by wszystko było pod jedną fazą ale nie wiem czy się tak da zrobić. Przeróbka nie jest zbyt trudna. Co najwyżej zostawisz 2 fazy pod płytę indukcyjną, a młockarni pewnie nie używasz. Większość PC jest 1-fazowych - dasz radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 To co ma na celu takie przewymiarowanie? Całkiem to bez sensu i takie na siłę szukanie problemu i co gorsza marnowanie pieniędzy ale to twoje pieniądze więc rób jak chcesz. Na równo chyba się nie robi tylko instalację zawsze robi się większą - czyli 3kW to za dużo? Teraz może i nie zużywam dużo prądu ale dzieciaki dorosną to zużycie nie wzrośnie? Wiem, że przewymiarowywanie jest niekorzystne ale 3 kW przy zużyciu "teraz" to przewymiarowywanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Przeróbka nie jest zbyt trudna. Co najwyżej zostawisz 2 fazy pod płytę indukcyjną, a młockarni pewnie nie używasz. Większość PC jest 1-fazowych - dasz radę... Nie mam dziadkowych urządzeń. Czasem chodzi "trajzyga" i tylko to jest sprzęt 3f. Indukcję pewnie bym chciał założyć jak już PV założę bo teraz mam gaz (butlę), którą wymieniam raz na trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Na równo chyba się nie robi tylko instalację zawsze robi się większą - czyli 3kW to za dużo? Teraz może i nie zużywam dużo prądu ale dzieciaki dorosną to zużycie nie wzrośnie? Wiem, że przewymiarowywanie jest niekorzystne ale 3 kW przy zużyciu "teraz" to przewymiarowywanie? Co dla ciebie oznacza "robi się" bo dla mnie to gówno , ja podejmuje decyzję i ja ją finansuję o ponoszę za to odpowiedzialność. Mam 7 MWh zużycia rocznie a instalację 4 kwp i to zwórci się p 3 latch i zacznie zarabiać , gdybym robił jak mi doradzali wciskacze kitu bo robi się to zwrot byłby po 10 latach czyli była by to inwestycja dla debila. Trzeba być świadomym i elastycznym jak wprowadza opłaty stałe od kwp ? nie ma problemu bo instalacja mała przy dużej to będzie bzykanie kogoś w ucho lub nos ale jak lubisz to nad gustami się nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Co dla ciebie oznacza "robi się" bo dla mnie to gówno , ja podejmuje decyzję i ja ją finansuję o ponoszę za to odpowiedzialność. Mam 7 MWh zużycia rocznie a instalację 4 kwp i to zwórci się p 3 latch i zacznie zarabiać , gdybym robił jak mi doradzali wciskacze kitu bo robi się to zwrot byłby po 10 latach czyli była by to inwestycja dla debila. Trzeba być świadomym i elastycznym jak wprowadza opłaty stałe od kwp ? nie ma problemu bo instalacja mała przy dużej to będzie bzykanie kogoś w ucho lub nos ale jak lubisz to nad gustami się nie dyskutuje. Co się robi a co nie to rzecz mało ważna w kontekście, który ty wybrałeś, dla mnie i myślę, że dla ciebie ważne jest czy rozumiesz co oznaczają te dwa słowa w tym znaczeniu, o którym ja piszę. Może i niefortunnie napisałem ale chodziło mi o niewielkie przewymiarowywanie instalacji względem zużycia. To że masz instalację, nie wiem, niedowymiarowaną, coś oznacza? Masz dużo większe zużycie niż ja a instalację mniejszą niż zużycie co na chłopski myślę mój rozum znaczy, że prawie wszystko co wyprodukuje Twoja instalacja, sam zużyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.02.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Co się robi a co nie to rzecz mało ważna w kontekście, który ty wybrałeś, dla mnie i myślę, że dla ciebie ważne jest czy rozumiesz co oznaczają te dwa słowa w tym znaczeniu, o którym ja piszę. Może i niefortunnie napisałem ale chodziło mi o niewielkie przewymiarowywanie instalacji względem zużycia. To że masz instalację, nie wiem, niedowymiarowaną, coś oznacza? Masz dużo większe zużycie niż ja a instalację mniejszą niż zużycie co na chłopski myślę mój rozum znaczy, że prawie wszystko co wyprodukuje Twoja instalacja, sam zużyjesz. Mnie dobija uzasadnianie decyzji bo inni tak robią, I co z tego ? Większośc na świcie jest biedna i głupia bo robią to samo 1% robi inaczej pomimo że ich doba ma tyle samo godzin i ma 90 % zasobów w swoim władaniu. To o czymś świadczy. To prawda zuzyję wszystko co co wyprodukuję i trochę dokupię w taniej taryfie planuje ogrzewanie parteru PC powietrzną w tym roku więc zuzycie powinno spaśc do 5,5 mwh na rok. Przewymiarowanie instalacji przy obecnych cenach jeszcze sie nie opłąca. Trzeba przeliczyć co ma sens teraz i w przyszłosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 10.02.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Przy Sofarze 11ktl-x powinno styknąć (max moc 1 stringu 6200W :310W panela=20 szt) Max ilość paneli w stringu Umpptmax/Vmppmax=ok 22szt Skąd bierzesz specyfikację Sofarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Przez skórę też podobnie czuję-ale w knigach piszą,że tak nie nada... w knigach faktycznie tak piszą. Rozwiązanie 12+20 wydaje przyzwoite, aczkolwiek 12 paneli na jeden string dla tego falownika to szału nie ma Zakres napięcia zasilania tego falownika jest od 480V Sofar 8.8 ma zakres od 380 Lepiej więc byś upchnął 14+18, lub pomyślał nad falownikiem 8.8 - spokojnie powinien wystarczyć Edytowane 10 Lutego 2020 przez mpalys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Skąd bierzesz specyfikację Sofarów? Ze stronki Coraba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Mnie dobija uzasadnianie decyzji bo inni tak robią, I co z tego ? Większośc na świcie jest biedna i głupia bo robią to samo 1% robi inaczej pomimo że ich doba ma tyle samo godzin i ma 90 % zasobów w swoim władaniu. To o czymś świadczy. To prawda zuzyję wszystko co co wyprodukuję i trochę dokupię w taniej taryfie planuje ogrzewanie parteru PC powietrzną w tym roku więc zuzycie powinno spaśc do 5,5 mwh na rok. Przewymiarowanie instalacji przy obecnych cenach jeszcze sie nie opłąca. Trzeba przeliczyć co ma sens teraz i w przyszłosci. Ja nie siedzę w tym tyle co ty. Ale dla mnie jesteś pierwszą osobą, którą ma instalację niedowymiarowaną do zużycia. I dlaczego z góry zarzucasz mi, innym, że robią jak większość. A skąd to niby mają wiedzieć. Wątków o Twoim systemie nie znalazłem w internecie wcale. Ale skoro ktos stworzył forum, gdzie ciemna masa (ja) chce się czegoś dowiedzieć zanim coś kupi/zamontuje żeby na doświadczeniach innych uczyć się i robić podobnie. Co do twej instalacji - jak wspomniałem masz dość spore zużycie w porównaniu do instalacji. Dobrze rozumiem, że przewymiarowywanie nie ma sensu według Ciebie? Rozumiem, że niewykorzystany prąd zużyjesz w zimie (o ile takowy jest u ciebie), kiedy instalacja nie wyprodukuje prądu żeby zbilansować wtedy zużycie ale odbierzesz to z sieci (minus 20 procent). Czy małą instalację jest sens montować na równo ze zużyciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 10.02.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ze stronki Coraba Polecam jednak stronę producenta. Nie wiem jak corab ale sprzedawcy u nas mają nieco inne specyfikacje tych falowników. Może europejska dystrybucja? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 w knigach faktycznie tak piszą. Rozwiązanie 12+20 wydaje przyzwoite, aczkolwiek 12 paneli na jeden string dla tego falownika to szału nie ma Zakres napięcia zasilania tego falownika jest od 480V Sofar 8.8 ma zakres od 380 Lepiej więc byś upchnął 14+18, lub pomyślał nad falownikiem 8.8 - spokojnie powinien wystarczyć Wg specyfikacji pełna moc na jeden mppt jest od 300 do 840V, więc 12 szt jak najbardziej (ok 400V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 10.02.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ja nie siedzę w tym tyle co ty. Ale dla mnie jesteś pierwszą osobą, którą ma instalację niedowymiarowaną do zużycia. Spora część osób, które instalowały z gminnych dotacji ma takie właśnie instalacje. Mieli widełki co do mocy i albo rybki albo akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.02.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Polecam jednak stronę producenta. Nie wiem jak corab ale sprzedawcy u nas mają nieco inne specyfikacje tych falowników. Może europejska dystrybucja? Nie wiem. Rzeczywiście-u Chinoli jest od 480V... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.02.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Wg specyfikacji pełna moc na jeden mppt jest od 300 do 840V, więc 12 szt jak najbardziej (ok 400V) w corabie jest chyba jakaś stara wersja na stronie sofara jest inaczej: http://www.sofarsolar.com/ueditor/net/upload/file/20190723/SOFARSOLAR%203.3-12kW%20data.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 10.02.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Ja zacząłem się tym interesować dwa tygodnie temu. Miałem 5 oferentów (rzeczoznawców). Przedstawiali to co napisałem wcześniej. Na forum też się oczytałem co kto ma (Longi, Froniusy itd.). Ok. Każdy robi co chce, kupuje co chce i instaluje co chce. Gdyby nie było takich forów jak to, każdy taki laik jak ja brałby w ciemno pierwszą lepszą ofertę jak leci (co śmieszne niestety nadal tak jest - dalsza sąsiadka wzięła pierwsze lepszego i jedynego instalatora). Mój sąsiad miał 3 oferentów. Ja jeszcze wysłałem zapytanie do szóstego. Teraz już mniej interesuje mnie co mi chcą wcisnąć bo już sam coś więcej wiem niż wczoraj. Po części bardziej interesuje mnie to jakich systemów używają (paneli, falowników) no i najważniejsze dla mnie to opinie innych odnośnie firm, co to instalują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts