kedlaw0 20.02.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 I jak tak samo myślę, do tego programator w gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.02.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Ja na lato wrzucam wentylator od komputera na mojego Goodwe bo bez wiatraka często miał 55*C z wiatrakiem nie przekracza 37*C. Zauważalna różnica w wydajności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 21.02.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Mam takie nietechniczne pytanie, ale szkoda śmiecić nowym wątkiem.Umowa podpisana, zaliczka wpłacona. Kiedy zapłacić resztę pieniędzy? Po montażu, czy po podłączeniu instalacji przez zakład energetyczny? Nie mam tego określonego w zapisie umowy, więc wole zapytać.Wg mnie dopiero po podłączeniu. Jak było u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 U mnie był montaż, testowe uruchomienie, od tego momentu faktura z 14dnioeym terminem płatnośći.Wymiana licznika i podpisanie aneksu do umowy może trwać i 4-6 tygodni - dlaczego wykonawca ma czekać tak długo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Miałem 7 dni na zapłacenie pozostałej kwoty po wykonaniu i uruchomieniu instalacji. Podpisałem również protokół odbioru robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 21.02.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 (edytowane) Wymiana licznika i podpisanie aneksu do umowy może trwać i 4-6 tygodni - dlaczego wykonawca ma czekać tak długo ? Nie wiem. Może ci z PGE stwierdzą, że coś jest nie tak zrobione i wymaga poprawy? Albo że w moim rejonie nie ma jakiegoś transformatora i nie mogę założyć PV? Takie głupie myśli chodzą mi po głowie, bo w sumie nawet nie wysłałam zapytania do zakładu energetycznego, czy mogę zainstalować panele. Do tego jeszcze dzisiaj w nocy myślałam, ze moja skrzynka licznikowa jest ostatnia w ulicy i za mną nie ma już żadnego odbiorcy prądu - więc może prąd nie poleci?? hahaha, no takie mam jazdy Pewnie dlatego, że kiedyś wtopiliśmy 5 tys, zł. na "nieuczciwym" (eufemistycznie pisząc) wykonawcy przy budowie ogrodzenia. Tak mi od tamtej pory zostało, taka trauma. Edytowane 21 Lutego 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Teraz to tak trochę dziwnie z terminem te zapłaty, jeżeli nie został określony w umowie to będzie miał zastosowanie kodeks cywilny, jeżeli przedmiot umowy zostanie zrealizowany to zapłata powinna nastąpić bez zbędnej zwłoki. Inna kwestia to podłączenie zdarzyło się że stacja trafo była wadliwa i falownik nie stratował , albo że przyłącze fazowe było lipne wszystkie fazy na 1 i falownik 3 f nie miał prawa działać tylko co to obchodzi wykonawce ? To kwestia użytkownika i OSD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Nie wiem. Może ci z PGE stwierdzą, że coś jest nie tak zrobione i wymaga poprawy? Albo że w moim rejonie nie ma jakiegoś transformatora i nie mogę założyć PV? . Ale to Twój problem, czy wykonawcy ? On wywiązał się z umowy, włożył w Twój dach kilkanaście tysięcy montując instalację, po tym fakcie Ty musisz wywiązać się w czasie, jaki okreśłi. To chyba sprawiedliwe, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.02.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 I jak tak samo myślę, do tego programator w gniazdko. Aj tam programator podłączyłem pod stary panel 20W wstaje słońce to i wiatrak się odpala Czy zauważalna różnica w wydajności trochę w upał leciało 2,5kW po zainstalowaniu wiatraka trochę więcej 2,7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 22.02.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Aj(...) w upał leciało 2,5kW po zainstalowaniu wiatraka trochę więcej 2,7kW. Fronius ma wiatrak standardowo. Włącza się, kiedy go falownik potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 22.02.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Panowie jakie macie zabezpieczenia po stronie DC?A jakie po stronie AC?Gdzie zrobić wpięcie do instalacji?U mnie główne zasilanie idące od licznika wpięte pod rozłącznik izolacyjny.Z nad rozłącznika rozchodzi się na RCD 4P i RCD 2P i dalej bezpieczniki na obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.02.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Fronius ma wiatrak standardowo. Włącza się, kiedy go falownik potrzebuje. A czy ja pisałem o Fronku czy może o GoodWe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.02.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Panowie jakie macie zabezpieczenia po stronie DC? A jakie po stronie AC? Gdzie zrobić wpięcie do instalacji? U mnie główne zasilanie idące od licznika wpięte pod rozłącznik izolacyjny.Z nad rozłącznika rozchodzi się na RCD 4P i RCD 2P i dalej bezpieczniki na obwody. Wpięcie dokładnie w to miejsce: "Z nad rozłącznika rozchodzi się na RCD 4P i RCD 2P" z tego rozłącznika ma się rozchodzić jeszcze na zabezpieczenie odpowiednio dobrane do obwodu z którego bedzie zasilany falownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasny3_5 22.02.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Witam ,Dostałem ofertę na panele:Q.PEAK DUO-G8 345 i inwenter:SOLIS-3P10K-4G-DC czy ktoś z Was spotkał się już takim inwenterem lub panelami.Na inwenter 10 lat gwarancji, na panele 12/25 lat Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.02.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) Witam, czy przy poniższym układzie jest sens dokładać panele w ilości 3szt. jak na załączonym obrazku: Czyli mniej więcej wschód, południe i zachód? Nigdy nie ocienione (poza konstrukcją lukarny). Jeśli ma to sens, to jak to podłączyć (inwerter SMA z 2 MPPT)? Edytowane 22 Lutego 2020 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.02.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Co najwyżej to ten południowy do obecnego SMA mógłbyś dołączyć zakładając że kąt porównywalny bo z fotki nie do końca widać.W innym przypadku solaredge ale dla 2 paneli całkowicie nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Co najwyżej to ten południowy do obecnego SMA mógłbyś dołączyć zakładając że kąt porównywalny bo z fotki nie do końca widać. A dołożenie tylko 2szt. po lewej stronie? Byłoby 10+6... Albo 2szt. po lewej stronie i ewentualnie 1szt. (tę od południa) na środku i podłączyć do prawej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.02.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) O te dwa po lewej nie pytałeś. Więc te trzy jak najbardziej, są od południa i byłoby wszystkich razem 16 i w zależności jakie napięcia tego SMA ale chyba i na jednym wejściu by chodziło, ale aby kąt tego trójkątnego daszku był podobny Edytowane 22 Lutego 2020 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.02.2020 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 O te dwa po lewej nie pytałeś. Więc te trzy jak najbardziej, są od południa i byłoby wszystkich razem 16 i w zależności jakie napięcia tego SMA ale chyba i na jednym wejściu by chodziło, ale aby kąt tego trójkątnego daszku był podobny A nie lepiej podzielić na 2 MPPT lewą i prawą stronę? W okolicach wschodu i zachodu słońca obie strony są na zmianę nieco zacienione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.02.2020 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) Masz rację bo faktycznie trochę cienia będzie, po 8 na wejście to ok. 270V też może być zwłaszcza że wcześniej pewnie też było na dwóchNie chyba źle, po lewej byłoby 9 a po prawej 7, tak chyba planujesz? Edytowane 22 Lutego 2020 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts