michalx88 05.03.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 A co sądzicie o tym Bruk-Bet? Czy ktoś ma te panele? Niby 12lat gwarancji i gwarantuja 83% po 25latach. Bo jak filip z konopii wyskoczyła mi propozycja na polikrysztaly 275W, moc 4,12kWp za 16800 co daje 4078zł/kWp. W tym falownik huawei 3kW 3fazowy. W sumie to jedyna oferta na poli. Czy mając dużo miejsca na dachu warto montować poli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 A co sądzicie o tym Bruk-Bet? Czy ktoś ma te panele? Niby 12lat gwarancji i gwarantuja 83% po 25latach. Bo jak filip z konopii wyskoczyła mi propozycja na polikrysztaly 275W, moc 4,12kWp za 16800 co daje 4078zł/kWp. W tym falownik huawei 3kW 3fazowy. W sumie to jedyna oferta na poli. Czy mając dużo miejsca na dachu warto montować poli? warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.03.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Wyliczyli, że strata z tytułu braku bilansowania to około 50 zł rocznie i nikomu dla takich kokosów nie chce się kopać z koniem, poprzełączali na fazach, poprzepinali na jedną i co tam komu jeszcze przyszli do głowy i jadą dalej, też nie mam ochoty, ale ponarzekać zawsze można Ja mam instalacje jednofazowe i mnie ten problem ominął. Uczciwy pracownik ZE podpowiedział co robić przy rozliczeniu proporcjonalnym. Wybrałem rozwiązanie najbardziej dla mnie optymalne i od 2 lat płacę tylko opłaty stałe. Ale przypomniała mi się sprawa opłaty klimatycznej, której nie chciał zapłacić prawnik z Krakowa i ją wygrał z Zakopanem. Też poszło o jakieś śmiesznie małe pieniądze.... Zrobił to dla zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.03.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 warto Serio... mam jeden dach w poli robią robotę ale w porównaniu do mono są kiepskie, pomimo że mają lepszy kąt dachu. Na Poli bym się nie decydował niezależnie od ceny. Dopłacić do mono OK, ale później żałować że 500 PLN zostało w kieszeni kosztem uzysków - nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Serio... mam jeden dach w poli robią robotę ale w porównaniu do mono są kiepskie, pomimo że mają lepszy kąt dachu. Na Poli bym się nie decydował niezależnie od ceny. Dopłacić do mono OK, ale później żałować że 500 PLN zostało w kieszeni kosztem uzysków - nigdy. U mnie na średniej instalacji to wyszło ponad 2,5 tys wię ca to będę miał klimę do grzania parteru i zmniejszę zużycie prądu o co najmniej 1,5 MWh rocznie. Zeby mieć te najmniej 1,5 kwp to potrzeba co najmniej 6 tysiecy i to mi sie nie opłacało. Pomijając ilość miejsca na dachu od południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.03.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Klima do grzania dobrze wybierz bo moja klima do "grzania" tyłka dałą na salon z kuchnią około 40m2 bierz przynajmniej 5kW klimę w wersji zimowej. Mam zwykłą Midea Blank 3,5kW przy mrozach -5*C nie wyrabia i temperatura w domu spada z zadanych 23*C do 21*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Klima do grzania dobrze wybierz bo moja klima do "grzania" tyłka dałą na salon z kuchnią około 40m2 bierz przynajmniej 5kW klimę w wersji zimowej. Mam zwykłą Midea Blank 3,5kW przy mrozach -5*C nie wyrabia i temperatura w domu spada z zadanych 23*C do 21*C. Przepraszam ale Midea to przereklamowana padaka nie warta tych pieniędzy. Salon ogarnia z powodzeniem grzejnik 1 kw więc klima o mocy 2,8 kw będzie jak najbardziej ok. Ale dziekuję za opinie. A co cię skłoniło do wyboru midea? BTW masz temperaturę której ja nie znosze ani w lecie ani w zimie może stąd zbyt mała moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.03.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) Oj fakt Midea Blank to padaka i nie daje rady, Ale jak Ci salon ogarnia grzejnik 1kW SUPER u mnie salon ma 7 m WYSOKOŚCI i to sie liczy to jakoś inaczej bo 40m x7m wysokości wychodzi prawie 300m3 kubatury na salon Jak mam wieszać jemiołę na żyrandolu to boję się wleźć na drabinę bo mam lęk wysokości, a weź wymieniaj żarówki. \edittemperatura w domi to 23,1*C w dzień i 22,8*C w nocy za ciepło Ci to gadaj z moją żoną i córą im jest zimno. Więc masz szansę być moim adwokatem i przekonać je że w 22*C będzie im ciepło. Edytowane 5 Marca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Oj fakt Midea Blank to padaka i nie daje rady, Ale jak Ci salon ogarnia grzejnik 1kW SUPER u mnie salon ma 7 m WYSOKOŚCI i to sie liczy to jakoś inaczej bo 40m x7m wysokości wychodzi prawie 300m3 kubatury na salon O to żadna klima nic nie da i nie dziwie sie teraz tej temperaturze ale przy salonach z antresolą niestety są takie przeciągi u uczucie że ciągnie po nogach plecach i łysinie ewentualnej. Ale można temu zaradzić instalując fajny i ekonomiczny promiennik np atlatica na dole bezpośrednio w sferze przebywania lub promienniki po całości na suficie. kklima nic nie winna zostanie do chłodzenia może to nie az taka padaka tyle że zadanie przed nią syzyfowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.03.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 (edytowane) Se instaluj promienniki, za darmo tego nie wezmę. Wyobraź sobie środek lata leżysz na słońcu UPAŁ, a czemu w zimę na tej samej plaży chodzisz w kurtce (przecie to promiennik Cię ogrzeje. A nie ogrzeje... to co zrobi? Jak widać to grzeje a jak nie widać to zimno? Jak w zimę stojąc na słońcu? Klima daje ciepło wszędzie nawet nad promiennikiem np. w sypialni na którą się wchodzi 4m nad ziemie po schodach aby tam spać. Edytowane 5 Marca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.03.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Se instaluj promienniki, za darmo tego nie wezmę. Wyobraź sobie środek lata leżysz na słońcu UPAŁ, a czemu w zimę na tej samej plaży chodzisz w kurtce (przecie to promiennik Cię ogrzeje. A nie ogrzeje... to co zrobi? Jak widać to grzeje a jak nie widać to zimno? Jak w zimę stojąc na słońcu? Klima daje ciepło wszędzie nawet nad promiennikiem np. w sypialni na którą się wchodzi 4m nad ziemie po schodach aby tam spać. Jak nie za ciepło na górze to OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Ja mam instalacje jednofazowe i mnie ten problem ominął. Uczciwy pracownik ZE podpowiedział co robić przy rozliczeniu proporcjonalnym. Wybrałem rozwiązanie najbardziej dla mnie optymalne i od 2 lat płacę tylko opłaty stałe. . ja mam 3F , nie mam bilansowania i też płacę tylko opłaty stałe. To co leci z dachu na fazę przy maksymalnej produkcji wystarcza na urządzenia by nie dobierać zza licznika, lub dobieram na tyle mało ,że to jest w zasadzie nieistotne dla całości rocznego poboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexlukasz 06.03.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Witam czy ktoś może mi odpowiedzieć odnośnie paneli Q peak Duo G8 345 w porównaniu do Risen?Z góry dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 06.03.2020 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Witam czy ktoś może mi odpowiedzieć odnośnie paneli Q peak Duo G8 345 w porównaniu do Risen? Z góry dziekuje za odpowiedz Tylko jakie chcesz mieć to porównanie? Tego tu nie znajdziesz. Zobacz karty katalogowe, ceny paneli i sam coś wybierz. Ważne że nie są noname. Panele aż tak się od siebie nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 08.03.2020 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Swoją drogą mam 7kW na fazę B32 w granicy a mogę zapiąć pod 1F max 3,6kW PV gdzie tu logika? . Też mam 7KW na fazę ale inwerter chciałem 1F. Pytanie czy na 1F mogę założyć więcej niż 3,6KW PV? Chyba,że niewłaściwie zrozumiałem ten wywód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 08.03.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Jeżeli falownik 1 fazowy to max 3,68kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 08.03.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) No to mam dylemat.A co przemawia za inwerterem 3F?Maksymalnie mogę wrzucić 13 paneli w dwóch stringach.Nie wiem czy jest sens kupować droższy inwerter jak prądożerne urządzenia mogę obciążyć na jednej fazie? Edytowane 8 Marca 2020 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 08.03.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Jak Ci wystarczy taka moc to 11 paneli 330w i inwerter 3kw 1f będzie taniej.A czy możesz połączyc w 1 string? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.03.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Jak Ci wystarczy taka moc to 11 paneli 330w i inwerter 3kw 1f będzie taniej.A czy możesz połączyc w 1 string? a co liczba stringów ma tutaj za znaczenie:confused: Na jednym springu może być chyba do 1000 V(?) u mnie jest 14 paneli x 280 W 3f i na razie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 08.03.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Np.zacienienie,różne połacie dachu.Ja mam 14 na jednym stringu,dlatego zadałem takie pytanie.Korzystniej jest jeżeli można na jednym stringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts