manix76 03.04.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Jeżeli byś chciał dać optymalizery SE to musisz również mieć falownik SE z innym falownikiem nie będą one działać. Alternatywą są optymalizery Tigo , działają one ze wszystkimi falownikami i możesz je dać tylko tam gdzie będzie padał cień. Co do mocy tego froniusa to dopuszcza on przewymiarowanie o 100% więc będziesz mógł dołożyć te panele ale wtedy może ucinać moc szczytową ale nie ma się czym martwić bo taka sytuacja może pojawić się tylko kilka razy w roku a zazwyczaj na wiosnę a u ciebie po dołożeniu tylko tych dwóch paneli może i w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 03.04.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Instalacja będzie oparta na 10 panelach LONGi LR6-60HPH-320M, jednak mam do wyboru kilka możliwości jeżeli chodzi o falowniki. Prawdopodobnie może się zdarzyć, że komin nieco zaciemni 1-2 panele, czy inwerter wyposażony w trackery MPPT poradzi sobie z tym problemem czy może pójść w optimizery SE? Przy wyposażeniu wszystkich paneli w optimizer koszt niestety znacznie wzrośnie, a chciałbym tego uniknąć. Czy falowniki podane przez mnie poradzą sobie z mocą 3,2kWp oraz czy bez przeszkód mógłbym w przyszłości dołożyć 2panele FV czy może lepiej pokusić się o kupno falownika 3,6-7kWp? Tracker MPPT nie ma nic wspólnego z radzeniem sobie z częściowym zacienieniem. Przy jakimkolwiek zacienieniu choćby jednego panela wydajność całego stringu spadnie do wydajności tego zacienionego panela. Jeśli chodzi tylko o 1 czy 2 panele, nie musisz od razu kupować systemu SolarEdge, możesz kupić tylko dla tych 2 paneli optymalizatory (np. Tigo). Falowniki sobie pewnie poradzą z większą mocą DC, po prostu utną nadmiar. Trzeba byłoby spojrzeć w specyfikację, jak bardzo można przewymiarować DC. A czy potrzebujesz większego falownika, to zależy od usytuowania paneli. Jeśli masz południowy azymut z 30-40 stopniowym pochyleniem, to powinieneś kupić mocniejszy falownik, zwłaszcza jeśli będziesz chciał dołożyć panele. W innym przypadku trzeba sprawdzić, jakie będą maksymalne uzyski i czy można zostać przy słabszym falowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 03.04.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) W wypowiedzi mitch-a jest tylko jedna nieścisłość. Współczesne panele mają segmenty zabezpieczone diodami, zacieniony segment jest odcinany bez szkody dla wydajności reszty stringu. Z doświadczenia wiem że po założeniu optymazytora tigo (kolor żółty)spadek po zacienieniu panela wynosi około 220w. Bez tego było 380w, myślę że diody swoje brały. Optymalizator kosztuje 190 zł i pomimo fajnego efektu raczej się nigdy nie zwróci. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.04.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 o średnich cenach https://globenergia.pl/mikroinstalacje-fotowoltaiczne-na-dom-jednorodzinny-koszty-na-2019/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.04.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) W wypowiedzi mitch-a jest tylko jedna nieścisłość. Współczesne panele mają segmenty zabezpieczone diodami, zacieniony segment jest odcinany bez szkody dla wydajności reszty stringu. Z doświadczenia wiem że po założeniu optymazytora tigo (kolor żółty)spadek po zacienieniu panela wynosi około 220w. Bez tego było 380w, myślę że diody swoje brały. Optymalizator kosztuje 190 zł i pomimo fajnego efektu raczej się nigdy nie zwróci. Chyba podałeś złe wartości: - z optymalizatorem Tigo 220 W - bez optymalizatora Tigo 380 W ?? Zabezpieczeni diodami chyba problemu zacieniania nie załatwia - w sensie utraty części mocy danego panela. Chyba wyłącza cały panel mimo częściowego zacienienia?? Faktycznie, w kalkulacji opłacalności montowania optymalizatorów, istotne jest jaki będzie uzysk z panela (paneli) częściowo zacienionego z opty i bez opty. Koszt jednego opty to ok. 230-250 PLN co podnosi koszt jednego kWp o ok. 720-780 PLN/1kWp czyli bardzo dużo (ceny brutto 23% VAT). Dioda bypass w panelach fotowoltaicznych http://solaris18.blogspot.com/2012/01/dioda-bypass-w-panelach.html Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 03.04.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Nie ma pomyłki moje canadiany tak się zachowują, przy zacienionym w pełni panelu produkcja na stringu spada o 380 W a po zastosowaniu Tigo zdecydowanie mniej. Te same canadiany mają 3 diody dla 3 segmentów po 20 pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.04.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Jeżeli teraz dobrze zrozumiałem to spadek całej produkcji (a nie z jednego panela, wynosi bez optymalizatorów 380 W a z optymalizatorami Tigo spadek wynosi 220 W.Jaka jest całkowita moc instalacji i ile jest czasami zacienionych paneli?Opty Tigo masz na kilku panelach czy na wszystkich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.04.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Na dwóch najbardziej narażonych mam Tigo, a liczby dotyczyły jednego panela . Moc inwertera 3.5, paneli było 3.025kwp. Robiłem test przez zakrycie panela z opty i bez opty. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.04.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 CześćLiczyłem że instalator wapnia się z instalacją fotowoltaiczną w garażu do wolnego gniazda siłowego ale stwierdził że muszę pociągnąć do rozdzielni nowy kabel bo ten w siłowym za cienki. 2,5 kwadrat. Co o tym myślicie?Instalacja 8 kw michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajba1 10.04.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 jaka odległość od RG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 11.04.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 myślę że ok 10 m będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juchy 11.04.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Ciężko będziesz miał z tym poniżej 3k za KW . Ja jak liczę to mi wychodzi ok 3,4 k za KW . Fakt , że za robociznę zakładam 4k (nie mam dachu płaskiego to mi to musi ktoś tam zamontować) ale może uda się taniej. Jeśli chodzi o podłączenia itp to nie mam problemu ale na dachu montować paneli nie wejdę . Jak Ci się uda z tymi kosztami to napisz jak tego dokonałeś z chęcią powtórzył bym to u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 18.04.2019 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Nowe wieści w sprawie zmian w przyłączaniu mikroinstalacji od końca kwietnia:http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100560/przylaczanie-mikroinstalacji-w-trybie-na-zgloszenie-zmiany-w-formalnosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.04.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Nowe wieści w sprawie zmian w przyłączaniu mikroinstalacji od końca kwietnia: http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100560/przylaczanie-mikroinstalacji-w-trybie-na-zgloszenie-zmiany-w-formalnosciach Ja wczoraj zgłosiłem aktualizację danych do drugiego przyłącza. Przyjęto bez uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 25.04.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Ja zgłosiłem rozbudowę instalacji i nadal czekam na decyzję...Żaden z inwerterów nie spełnia nowych wymagań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.04.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Ja zgłosiłem rozbudowę instalacji i nadal czekam na decyzję... Żaden z inwerterów nie spełnia nowych wymagań... U mnie żaden problem. Jeśli będzie trzeba dać "kaganiec" to zostanę przy starej konfiguracji. Te kilka paneli pójdzie do małego off-grid`a. Inwerter po staremu zostanie SolarMax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 25.04.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 U mnie żaden problem. Jeśli będzie trzeba dać "kaganiec" to zostanę przy starej konfiguracji. Te kilka paneli pójdzie do małego off-grid`a. Inwerter po staremu zostanie SolarMax. Ja dokładnie tak samo - w PGE kierownik od OZE kręci nosem i kazał już uzupełniać wniosek o dokumenty, które składałem w 2018 roku a wtedy nie mieli zastrzeżeń. Jak się nie spodoba w PGE to te 12 paneli wrzucę jako off-grid - jeden z falowników jest hybrydowy - 6 na dach i 6 na tracker (będę miał motywację, żeby go zrobić he, he, he...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 24.05.2019 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Witam szukam instalatora do instalacji naziemnej w okolicy Starachowic jak jest ktoś to zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 27.05.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Witam, dostanę 10k dotacji i chciałbym zrobić instalację pokrywającą z lekkim naddatkiem moje zużycie prądu.Mam dach na południe, z nachyleniem 30 stopni.Co powiecie o takich cenach:OFERTA 1:1) Zestaw Fotowoltaiczny o mocy 4500 Wp z modułami monokrystalicznymi 300Wp : 15 szt. modułów monokrystalicznych Bauer Solartechnik 300W Falownik fotowoltaiczny trójfazowy SOFAR 4.4KTL-X 1 szt, ze zintegrowanym rozłącznikiem DC,+wszystkie dodatkowe akcesoria, uruchomienie, zgłoszenie itdCena brutto z podatkiem VAT 8% : 19.600 zł.OFERTA 2:moc 4,34kWp14szt. paneli CSUN 310-60m 310wInwerter SolaX X3 4.0T MIC+wszystkie dodatkowe akcesoria, uruchomienie, zgłoszenie itdCena brutto z podatkiem VAT 8% : 19 000 zł , Co o tym myślicie, bardzo drogo? ma sens taka instalacja w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.05.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Nie potrzebujesz większej instalacji ?Jakie masz roczne zużycie prądu?Bauer są tez mocniejsze, np. 320Wp.Ceny takie w miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts