Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ile w pewnym stopniu instalacja takich ogniw w pionie na dachu wsch-zach jakoś do mnie przemawia, pytanie jak wygląda konstrukcja montażowa. I jakie tam grube elementy są, powiedzmy 14 paneli 400W (rozumiem że 200W z jednej i 200W z drugiej strony) na 5kW to potężny żagiel będzie przy większym wietrze może zlecieć z dachu. 14 paneli po 1,6m2 daje nam żagiel wielkości 24m2 pomijam estetykę takiego rozwiązania.

Witam czy to prawda a jeśli tak to kto wykonuje takie przeglądy?

Z chioinki spadłeś? Nie Q cell tylko niektóre firmy które je onstalują i nie tylko q celle ale i panele firmy krzak też. Wszystko zależy od wykonawcy w PL a nie Chińczyka.

Z chioinki spadłeś? Nie Q cell tylko niektóre firmy które je onstalują i nie tylko q celle ale i panele firmy krzak też. Wszystko zależy od wykonawcy w PL a nie Chińczyka.

Info poniżej foto

8.jpg

Ale na stronie Q Cell nie znalazłem takiego info

Edytowane przez Kenvelo

Info poniżej foto

Moim zdaniem pic na wodę to jest ze stronki jakiegoś sprzedawczyka, a nie oficjalne stanowisko firmy Qcell.

Zresztą zobacz poniżej w Twoim załączniku Zgłoszenie: Niemcy w sensie montowane są w Niemczech czy zgłaszają do niemieckiego ZE.

Cesja też jest możliwa w przypadku innego panela - ahahaha

O ile w pewnym stopniu instalacja takich ogniw w pionie na dachu wsch-zach jakoś do mnie przemawia, pytanie jak wygląda konstrukcja montażowa..

Widziałeś takie rozwiązanie ?

Moim zdaniem pic na wodę to jest ze stronki jakiegoś sprzedawczyka,

Czyli coś, jak z tymi ustawianymi pionowo modułami bifacial :)

Edytowane przez fotohobby

Ktokolwiek z nas widział i "macał" bifacial? Więc o czym my tu mówimy o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.

Powiedz nam fotohobby kiedy te panele stały się dostępne dla Kowalskiego czy może 5 lat temu? Czy może nadal nie są dostępne?

Przechwalałeś to się Ty solaredge nawet w stopce to zaznaczasz jakby to było jakie CUDO! Tylko te 4,27kW słabo wygląda.

Ktokolwiek z nas widział i "macał" bifacial? Więc o czym my tu mówimy o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.

Powiedz nam fotohobby kiedy te panele stały się dostępne dla Kowalskiego czy może 5 lat temu? Czy może nadal nie są dostępne?

Przechwalałeś to się Ty solaredge nawet w stopce to zaznaczasz jakby to było jakie CUDO! Tylko te 4,27kW słabo wygląda.

Po pierwsze - użytkownik zapytał takie moduły. Zamiast dać mu rzeczową odpowiedź, na jak większe uzyski można liczyć versus cena, Ty cytujesz jakies banialuki o stawianiu na sztorc paneli w kierunku W-Z i o jakimś "żaglu" na dachu. WTF ? Kto coś takiego robi ?

Po drugie - tak samo, jak zaznaczam producenta mojego kotła gazowego, rekuperatora, tak samo zaznaczyłem (nie ja jedyny zresztą) producenta mojego falownika. To nie przechwałki, tylko informacja dla kogoś, kto chciałby o taki system zapytać. Na PW o Kinetica pytało mnie multum osób, o SE już też ktoś się znalazł

Po trzecie - 4,27kWp w 100% pokrywa moje zapotrzebowanie na energię elektryczną. Póki grzeję gazem po co mi więcej ?

Reasumując - jak zauważyła Elfir - staż nie bardzo koreluje z merytoryką...

EDIT:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3563883-60.html

tu takie panele ktoś "macał" i nawet sobie zainstalował.

Z tym, że też nie "na sztorc" :lol:

Przepraszam nie wiedziałem że użytkownik Kenvelo też potrzebuje rzecznika prasowego. Aby "rozwiać" jego problemy.

Ty myślisz że twój gaz mnie interesuje... tak jak zeszłoroczny śnieg. Weź se chłopię klimę załóż spalisz mniej gazu. rekuperator tego nie zrobi szczególnie taki za 4k PLN.

Ale nadal nie wiemy od kiedy te panele są dostępne czy może od 5 lat jak sugerujesz, czy może nadal nie są dostępne - bo "ktosie mnie nie interesują"

Faktycznie swojego gazu nigdy nieć nie będziesz choćby był dostępny pod twoją działką, a prąd jakoś możesz mieć swój... Ale nadal jedziesz na gazie.

Edytowane przez marcinbbb

To nie jest dyskusja o wybranym przeze mnie sposobie ogrzewania, czy użytkowanym rekuperatorze.

Tylko o tym :

Te panele po to są 2 stronne aby ustawiać je na dachach wsch-zach w orientacji pionowej wtedy prąd leci rano i po południu.

byś nie pisał takich bzdur, jeszcze wczoraj podkreślając swoje 5-letnie doradzanie tu w sprawie PV

I nie wiem, dlaczego mieszasz w to użytkownika "Kenvelo", skoro o bifacial pytał @niezabitowski. Coś nieogarniasz...

Chciałeś chłopie źródło DOSTAŁEŚ! Od nich domagaj się tłumaczenia a nie ode mnie, ja tam nie pracuję ja tego nie wymyślam. Byzdry to piszesz o swoim 4,27 które zainstalowałeś - proszę przypomnij nam KIEDY? Jakoś za rzecznika prasowego robić możesz a faktów nie podajesz.

Chcesz grzać gazem grzej tylko po co mając swój prąd.

Chciałeś chłopie źródło DOSTAŁEŚ! Od nich domagaj się tłumaczenia a nie ode mnie, ja tam nie pracuję ja tego nie wymyślam. Byzdry to piszesz o swoim 4,27

Ale ja nic nie o moim 4,27 nie piszę. :) Masz zwidy ?

Nie cytuję tu też pierwszych, lepszych bredni, jakie wyczytam w necie...

Po 5 latach w obracania się w PV powinieneś potrafić ocenić takie teksty, a nie obliczać powierzchnię żagla na dachu...

:lol:

Nie jestem ekspertem, ale pomimo swojego niewielkiego stażu w temacie potrafię wyłapać ewidentną bzdurę.

Jeśli Ty wolisz jechać na stażu, a nie ma merytoryce - nie ograniczaj się.

Wypowiedziałeś się ekspercie??? Pytałeś o źródło skąd te herezje biorę, podałem.

Nadal twojego stażu nie znamy... podasz go? PROSIMY!!!