fotohobby 09.03.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) Nie jestem ekspertem, ale powtórze: - modułów bifacial nie stawia sie na sztorc w formie żagla w orientacji W-Z - ich mocy nie liczy się 200W + 200W, dla panelu 400W jak napisałeś: powiedzmy 14 paneli 400W (rozumiem że 200W z jednej i 200W z drugiej strony) Żle rozumiesz, bo panel o mocy znamionowej 400W ma te 400W (STC) uzysku z jednej strony (jak klasyczny), druga dokłada do 80-100W (głównie w zależności od albedo podłoża) Nie rozumiesz tematu, piszesz bajki spod mchu i paproci - a najgorsze, że owo: Nadal twojego stażu nie znamy... podasz go? PROSIMY!!! świadczy o możliwej schizofreni - wypowiadasz się w liczbie mnogiej... Cieszę się, że ja - drobny żuczek - mogłem coś nowego przedstawić uznanemu fachowcowi z bezdyskusyjnie imponującym stażem... Edytowane 9 Marca 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.03.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 świadczy o możliwej schizofreni - wypowiadasz się w liczbie mnogiej... Brawo mamy (na forum) doktora niezwyczajnego... tak od psychologii. Telepatycznie zdradza (pomimo tajemnicy lekarskiej) diagnozę a to przecie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezabitowski 09.03.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dziękuję bardzo za wiele odpowiedzi, na spokojnie przeczytam podlinkowany artykuł naukowy.LG bifacial nie zainstaluję na pewno - pomimo własnego montażu i tak przekraczają budżet... Myślałem o Longi Solar serii LR4-72HBD i jeśli uda mi się je kupić to na pewno pokażę porównanie z panelami zainstalowanymi powyżej. Dodam może kilka słów wyjaśnienia skąd pomysł bifaciali - planując wymianę starego kotła olejowego na PC chcę też rozbudować fotowoltaikę aby pokryć zwiększone zapotrzebowanie na energie el.. Jednocześnie muszę pilnować aby nie przekroczyć 10kW łącznej mocy PV - dlatego pomyślałem o panelach dwustronnych dających dodatkowy "bonus" nie wliczany przez OSD do mocy zainstalowanej. 10% z 5kw to 500 kWh a większe panele to dodatkowo w moim przypadku o połowę mniej profili alu do ich montażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.03.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Nie jestem ekspertem, ale powtórze: Nie rozumiesz tematu, piszesz bajki spod mchu i paproci - a najgorsze, że owo: Wybacz mu... Każdy popełnia błędy, a sam widzisz jak ta technologia gna do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.03.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Brawo mamy (na forum) doktora niezwyczajnego... Z ciekawości zapytam: Jakiej mocy panele były na topie jak zakładałeś instalacje 5 lat temu? Wchodziły już mono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.03.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) No mam 275W najlepsze to Suntech Mono (i dostępne, 5 bus bary -kosmos kuźwa) a teraz popatrz na qcell i half cell . Technologia poszła do przodu. Ale jak sobie przypomnę walkę ZE z prosumentem 6 lat temu to bym... W tamtym czasie panel to PANEL identyczny jak każdy inny czy to Qcell czy Polskie Bruk-Deth Edytowane 9 Marca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 09.03.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 No mam 275W najlepsze to Suntech Mono (i dostępne, 5 bus bary -kosmos kuźwa) a teraz popatrz na qcell i half cell . Technologia poszła do przodu. Ale jak sobie przypomnę walkę ZE z prosumentem 6 lat temu to bym... Faktycznie są takie na alle tylko poli i cena kosmiczna. Ja jak zakładałem swoje pierwsze 305W mono to była max moc w tym rozmiarze, a teraz... dwa lata i już 350-370... WHT, HTW, HC i ch.. wie co zaraz będzie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.03.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Mały reaktor atomowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.03.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 W tamtym czasie panel to PANEL identyczny jak każdy inny czy to Qcell czy Polskie Bruk-Deth Ale te bruk bet to chińskie składne w Polsce niedaleko mnie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.03.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Pod nazwą "składane w Polsce" rozumiem przyklejają polskie nalepki na chińskie panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 10.03.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 A nie, poszukaj "BRUK-BET Solar - Proces produkcji modułów fotowoltaicznych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 10.03.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Panowie miał ktoś może problem z połączeniem froniusa z netem? U mnie to działa jakoś niewyraźnie: z wifi inwertera łączę się bezproblemowo, wchodzę na 192.168.250.181 i zaczynają się problemy- czasem w ogóle nie wczyta strony, czasem załaduje ale jest problem przełączyć na kolejną itd. Po długiej walce udało mi się wpisać wszystkie dane, wyszukać sieć domową i połączyć się z domowym routerem ale cały czas widnieje status brak dostępu do internetu- tak jakby router miał jakąś zaporę. Kojarzycie co może być nie tak, internet mam lte z playa z routerem huawei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.03.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Panowie miał ktoś może problem z połączeniem froniusa z netem? U mnie to działa jakoś niewyraźnie: z wifi inwertera łączę się bezproblemowo, wchodzę na 192.168.250.181 i zaczynają się problemy- czasem w ogóle nie wczyta strony, czasem załaduje ale jest problem przełączyć na kolejną itd. Po długiej walce udało mi się wpisać wszystkie dane, wyszukać sieć domową i połączyć się z domowym routerem ale cały czas widnieje status brak dostępu do internetu- tak jakby router miał jakąś zaporę. Kojarzycie co może być nie tak, internet mam lte z playa z routerem huawei Fronek ma kiepskie wifi. Do konfiguracji musi mieć max zasięg więc najlepiej umieść router w jego pobliżu. Sprawdź ustawienia sieci froniusa po wejściu przez IP routera. Możesz ustawić dane jako instalator - potrzebny dzień fronius musi być on i hasło że strony producenta. Zazwyczaj przesyłają następnego dnia ok 10:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 10.03.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Dzięki za podpowiedz, będę próbował jutro chociaż dodam że próbowałem to dziadostwo skonfigurować stojąc bezpośrednio przed nim więc chyba mogę wykluczyć problem z zasięgiem. Gdzie mam o to hasło poprosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.03.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) Jak wejdziesz w soft froniusa przez router, będziesz miał adres i dalej Cię pokieruje. Utrudnieniem jest to, że falownik musi działać czyli produkować prąd. Kolejne kroki są w instrukcji instalatora. Tylko nie zmieniaj napięć i częstotliwości bo możesz coś "spaprać" Edytowane 10 Marca 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 11.03.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Chodzi Ci o połączenie się z falownikiem poprzez jego WiFi, przez adres 192.168.250.181? Czy o coś innego? To mi na ogół dział chociaż bardzo niestabilnie, bywają nieaktywne guziki lub nie chce przejść na kolejną stronę. Ale w końcu udało mi się to zrobić, połączyłem froniusa z domowym routerem ale dupa, ciągle ma status brak dostępu do internetu, z WiFi domowym się połączył ale z netem już nie. Zjem obiad i pójdę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Tak to jest to(u mnie jest inny adres) przypisane na stałe po to, aby się nie zmieniał gdy dochodzą inne urządzenia wifi.Potem wpisujesz w konfigurację stronę na który Twój falownik przesyła dane i po zalogowaniu się do programu powinien wyświetlać ci wszystko to co zapisałeś na solarweb.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Postarałem się i szybko zalogowałem do fronka u siebie abyś wiedział o czym piszę: Jak widzisz jak to u mnie jest zaznaczone. Na routerze jest stałe, we froniusie adres ip wpisany ten co w routerze zaznaczone dynamicznie i poprzez wlan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.03.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 I jeszcze takie wskazówki: asystent poprowadzi krok po kroku jak się połączyć ze stroną a jak widzisz u dołu jest nawet info, że by ustawić lub zapytać z kim się skontaktować. ps - cześć danych zamazałem w celu ochrony przed "informatykami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 11.03.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Dzięki citymatic, będę z tym walczył do skutku, udało mi się dziś połączyć za pośrednictwem punkty dostępowego ale to mnie nie uszczęśliwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts