Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Mam nadzieję, że program zainstalowałeś, jak i konfigurację na solarweb. co najmniej Live ustawiłeś.

Hasła dostępu do internetu we froniusie również i parametry w programie czy pod win czy android również. Bo jak fronius zacznie przesyłać dane będą od razu widoczne w Twoim profilu zainstalowanej aplikacji. Będzie to potwierdzeniem dobrej konfiguracji.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Postarałem się i szybko zalogowałem do fronka u siebie abyś wiedział o czym piszę:

Jak widzisz jak to u mnie jest zaznaczone. Na routerze jest stałe, we froniusie adres ip wpisany ten co w routerze zaznaczone dynamicznie i poprzez wlan

[ATTACH=CONFIG]441696[/ATTACH]

Sprawdź czy adres DNS jest prawidłowy, widzę że jest taki sam jak bramy a chyba nie powinien.

Może ustaw wszystko na sztywno a nie po DHCP.

Sprawdź czy adres DNS jest prawidłowy, widzę że jest taki sam jak bramy a chyba nie powinien.

Może ustaw wszystko na sztywno a nie po DHCP.

Dziękuję koledze, może komuś kto przeczyta pomoże. To mój zrzut ekranu, a jak przeczytasz ją nie mam problemu. To ustawienie prawidłowo działa u mnie zarówno z Solarveb jak i PVmonitor.

Bracia forumowicze mam zapytanie. Wydaje mi się, że mam paranoję i moja żona mnie w tym utwierdza ale zapytam jeszcze Was. Załączam foto naszego domu (chyba 2013 rok z map google). Na żółto zaznaczyłem pi razy oko miejsce gdzie chciałbym wykonać stelaż pod panele ale oszpeci to trochę działkę wg mojej małżonki i w sumie się z nią trochę zgadzam. Na czerwono zaznaczyłem miejsce gdzie panele miały być pierwotnie jednak o tej porze roku słońce dociera tam około hmm 9-10? (wcześniej zacieniane jest to miejsce przez dom). No i tu zapytanie czy różnica w uzyskach tych dwóch koncepcji będzie na tyle duża że warto wykonać instalację bliżej ulicy? Czy mam paranoję i robić z tyłu dom? :)

Instalacja będzie bezpośrednio na południe, 35*, około 10kwp.

gdzie panbele.png

gdzie panbele.jpg

Edytowane przez sruba014

kolego jak zrobisz tam gdzie słońce dociera dopiero o 9 to stracisz dobre 3-4 godziny produkcji z rana, a to jest sporo.

Ja tam szczerze mówiąc nie widzę dylematu patrząc na to zdjęcie... co za różnica czy zrobisz z przodu czy z tyłu? I tak będzie widać i tak.

Jest jeszcze inna opcja. Jeśli ta działka ciągnie się tak jak widać zaorane to może przesuń instalację w lewo... uciekniesz od cienia z domu a z przodu posadzisz tuje i będzie cacy :>.

Mam pytanie jak u Was wygląda sytuacja z ilością wyprodukowanej energii a oddaną do sieci. U mnie w lutym zużyłem 374kWh, wyprodukowałem 250kWh a oddałem 189kWh. W marcu przez 22 dni zużyłem 221 kWh,wyprodukowałem 381kWh a oddałem 297. Czy czasem nie za mało idzie na bieżące zużycie?

Jak to za dużo zużywasz? Moim zdaniem za mało i masz mocno przewymiarowaną instalację bo już teraz jest nadwyżka to co będzie latem?

Chodzi mi o to że dużo oddaję do sieci a mało zużywam na bieżące.

Wiem że przewymiarowałem instalację ale sorry taki mamy klimat. Liczyłem zużycie roczne na poziomie 5200 kWh a zużyłem niewiele ponad 4000 kWh.

Napisałeś odwrotnie we wcześniejszym poście. Trochę szkoda pieniędzy wydanych na instalację. Moim zdaniem masz bardzo dobrą auto konsumpcję ale to jest typowe dla przewymiarowanych układów natomiast słonce świeci tak niejednorodnie że tak na prawdę liczy się to co pójdzie w sieć zwłaszcza maj- sierpień. U ciebie nie ma to znaczenia bo i tak nic nie dopłacisz,