Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec?

Pasuje mieć jakieś pojęcie, nie bać się wysokości(chyba że montujesz na gruncie), uprawnienia przynajmniej SEP, no i dobre zniżki na sprzęt.

Jeżeli się pytasz to twierdzę że nie masz pojęcia, bo byś się nie pytał.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec?

Musisz wiedzieć co i gdzie oraz ile kWp chcesz zamontować. Powinieneś też mieć dojście do dobrych cen.

Umiejętności do montażu też powinieneś posiadać.

Musisz też wiedzieć ile gotówki masz przeznaczonej na ten cel.

Edytowane przez d7d
literówka

Pytanie do osób rozliczających się w Tauronie: czy na fakturze, energię wprowadzoną do sieci już macie pomniejszoną o te 20% (opust)?

Czy to znaczy, że przy bieżącym rozliczeniu już Ci odliczają te 20% tak jak mi?

[ATTACH=CONFIG]442246[/ATTACH]

To właśnie u Ciebie jest te 192 kWh z wprowadzonych 240 kWh.

Jedynie dyskusyjne jest, czy jest to upust 20 %, czy "danina" za energię, którą będzie można odebrać w ramach rozliczenia z energią pobraną. Jeśli będzie więcej (zwłaszcza od wiosny) to nadwyżkę rozliczą przy kolejnych fakturach (jest na to czas 12 miesięcy).

Czy ktoś się orientuje, czy gaśnice które są dostępne w detalu np. na allegro z opisem, że można gasić urządzenie elektryczne do 1000V z odległości 1 m będą się nadawać na wypadek pożaru jakiegokolwiek elementu instalacji fv?

Chodzi naturalnie o sytuacje zarzewia, gdzie można jeszcze samemu próbować coś działać a nie takie gdzie już cała chałupa stoi w ogniu.

Czy ktoś się orientuje, czy gaśnice które są dostępne w detalu np. na allegro z opisem, że można gasić urządzenie elektryczne do 1000V z odległości 1 m będą się nadawać na wypadek pożaru jakiegokolwiek elementu instalacji fv?

Chodzi naturalnie o sytuacje zarzewia, gdzie można jeszcze samemu próbować coś działać a nie takie gdzie już cała chałupa stoi w ogniu.

Podejrzewam.....mam nadzieję, że można mam taką 1 kg oraz koc gaśniczy tak na wszelki wypadek:cool: Wszystko wisi w garażu - pod ręką aby można było działać. Gaśnicę mam z manometrem(lepiej wiedzieć, że jest sprawna)

Podejrzewam.....mam nadzieję, że można mam taką 1 kg oraz koc gaśniczy tak na wszelki wypadek:cool: Wszystko wisi w garażu - pod ręką aby można było działać. Gaśnicę mam z manometrem(lepiej wiedzieć, że jest sprawna)

Raz na rok stuknij gumowym młotkiem żeby sprawdzić. Ja mam 2 takie ale jak nie będziesz w potrzebie i nie użyjesz to później zdasz sobie sprawę że taka samochodowa to do palącego grilla się nie nada. O nalepkach legalizacyjnych nie będę się wypowiadał bo za 5zł można je zdobyć.

Sam manometr też nie świadczy o sprawności.

Ale ułatwia ocenę (skoro się rusza - opadł dwie kreski od roku) i poprawia samopoczucie:D

Tak naprawdę nigdy nie wnikałem czy działa - wymieniam proszek i ładuję ją zawsze gdy skończy mi się gaz do migomatu, ale i tak uważam że jestem bardziej przezorny niż inny - bo powiedz sam - ile osób z tego forum ma gaśnicę na wyposażeniu/zabezpieczeniu domu? nie mówiąc o tych bezużytecznych 0,5 kg w aucie.

ps:

a co do tej nalepki...po co ją kupować za 5 zł skoro nabicie i regeneracja kosztuje 5 zł?

ale i tak uważam że jestem bardziej przezorny niż inny - bo powiedz sam - ile osób z tego forum ma gaśnicę na wyposażeniu/zabezpieczeniu domu?

są tacy :)

ja mam nówkę 6kg do tego 2kg i parę innych

Na portalach nowa gaśnica proszkowa 6kg z manometrem kosztuje ok 85PLN

Nie pieniądze i zawsze lepiej mieć - oby nigdy się nie przydała

Każdemu polecam jednak takowa posiadać