tkaczor123 26.03.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec? Pasuje mieć jakieś pojęcie, nie bać się wysokości(chyba że montujesz na gruncie), uprawnienia przynajmniej SEP, no i dobre zniżki na sprzęt. Jeżeli się pytasz to twierdzę że nie masz pojęcia, bo byś się nie pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.03.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec? Musisz wiedzieć co i gdzie oraz ile kWp chcesz zamontować. Powinieneś też mieć dojście do dobrych cen. Umiejętności do montażu też powinieneś posiadać. Musisz też wiedzieć ile gotówki masz przeznaczonej na ten cel. Edytowane 26 Marca 2020 przez d7d literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 26.03.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Dzien dobry a co panowie sadzą o samodzielnym montażu fotowoltaiki? Jakie podstawowe informacje musze miec? Da się, opłaca się ale trzeba umieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 28.03.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Pytanie do osób rozliczających się w Tauronie: czy na fakturze, energię wprowadzoną do sieci już macie pomniejszoną o te 20% (opust)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.03.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Pytanie do osób rozliczających się w Tauronie: czy na fakturze, energię wprowadzoną do sieci już macie pomniejszoną o te 20% (opust)? Ja się rozliczam na bieżąco co miesiąc, wszystko jasno rozpisane (opust też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.03.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Pytanie do osób rozliczających się w Tauronie: czy na fakturze, energię wprowadzoną do sieci już macie pomniejszoną o te 20% (opust)? od razu nie, ale kilka pozycji niżej już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 28.03.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 Ja się rozliczam na bieżąco co miesiąc, wszystko jasno rozpisane (opust też). Czy to znaczy, że przy bieżącym rozliczeniu już Ci odliczają te 20% tak jak mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.03.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Czy to znaczy, że przy bieżącym rozliczeniu już Ci odliczają te 20% tak jak mi? [ATTACH=CONFIG]442246[/ATTACH] Dokładnie tak ,poniżej fragment mojej ostatniej faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.03.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Pytanie do osób rozliczających się w Tauronie: czy na fakturze, energię wprowadzoną do sieci już macie pomniejszoną o te 20% (opust)? Czy to znaczy, że przy bieżącym rozliczeniu już Ci odliczają te 20% tak jak mi? [ATTACH=CONFIG]442246[/ATTACH] To właśnie u Ciebie jest te 192 kWh z wprowadzonych 240 kWh. Jedynie dyskusyjne jest, czy jest to upust 20 %, czy "danina" za energię, którą będzie można odebrać w ramach rozliczenia z energią pobraną. Jeśli będzie więcej (zwłaszcza od wiosny) to nadwyżkę rozliczą przy kolejnych fakturach (jest na to czas 12 miesięcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 30.03.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Czy ktoś się orientuje, czy gaśnice które są dostępne w detalu np. na allegro z opisem, że można gasić urządzenie elektryczne do 1000V z odległości 1 m będą się nadawać na wypadek pożaru jakiegokolwiek elementu instalacji fv?Chodzi naturalnie o sytuacje zarzewia, gdzie można jeszcze samemu próbować coś działać a nie takie gdzie już cała chałupa stoi w ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Czy ktoś się orientuje, czy gaśnice które są dostępne w detalu np. na allegro z opisem, że można gasić urządzenie elektryczne do 1000V z odległości 1 m będą się nadawać na wypadek pożaru jakiegokolwiek elementu instalacji fv? Chodzi naturalnie o sytuacje zarzewia, gdzie można jeszcze samemu próbować coś działać a nie takie gdzie już cała chałupa stoi w ogniu. Podejrzewam.....mam nadzieję, że można mam taką 1 kg oraz koc gaśniczy tak na wszelki wypadek:cool: Wszystko wisi w garażu - pod ręką aby można było działać. Gaśnicę mam z manometrem(lepiej wiedzieć, że jest sprawna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.03.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Podejrzewam.....mam nadzieję, że można mam taką 1 kg oraz koc gaśniczy tak na wszelki wypadek:cool: Wszystko wisi w garażu - pod ręką aby można było działać. Gaśnicę mam z manometrem(lepiej wiedzieć, że jest sprawna) Raz na rok stuknij gumowym młotkiem żeby sprawdzić. Ja mam 2 takie ale jak nie będziesz w potrzebie i nie użyjesz to później zdasz sobie sprawę że taka samochodowa to do palącego grilla się nie nada. O nalepkach legalizacyjnych nie będę się wypowiadał bo za 5zł można je zdobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 30.03.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Sam manometr też nie świadczy o sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Sam manometr też nie świadczy o sprawności. Ale ułatwia ocenę (skoro się rusza - opadł dwie kreski od roku) i poprawia samopoczucie:D Tak naprawdę nigdy nie wnikałem czy działa - wymieniam proszek i ładuję ją zawsze gdy skończy mi się gaz do migomatu, ale i tak uważam że jestem bardziej przezorny niż inny - bo powiedz sam - ile osób z tego forum ma gaśnicę na wyposażeniu/zabezpieczeniu domu? nie mówiąc o tych bezużytecznych 0,5 kg w aucie. ps: a co do tej nalepki...po co ją kupować za 5 zł skoro nabicie i regeneracja kosztuje 5 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 30.03.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 ale i tak uważam że jestem bardziej przezorny niż inny - bo powiedz sam - ile osób z tego forum ma gaśnicę na wyposażeniu/zabezpieczeniu domu? są tacy ja mam nówkę 6kg do tego 2kg i parę innych Na portalach nowa gaśnica proszkowa 6kg z manometrem kosztuje ok 85PLN Nie pieniądze i zawsze lepiej mieć - oby nigdy się nie przydała Każdemu polecam jednak takowa posiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 30.03.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ja mam dwa ładunki pirotechniczne proszkowe w nowoczesnym wykonaniu i na czasie - typu rzuć i zapomnij... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Ja mam dwa ładunki pirotechniczne proszkowe w nowoczesnym wykonaniu i na czasie - typu rzuć i zapomnij... Fajne....może warto się zaopatrzyćhttps://www.wykop.pl/link/2851429/universal-elide-fire-ball-czyli-gasnica-w-formie-wybuchowej-kuli/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.03.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Jak za 5 zł za nabicie i regenerację to warto;). Drugie 5 to za nalepkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Jak za 5 zł za nabicie i regenerację to warto;). Drugie 5 to za nalepkę. Wiesz nalepka jest do auta, do domu nie potrzeba, sam siebie nie będę się kontrolował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.04.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę? Na terminy wykonania i na ceny. Czy bez zmian - długie terminy a ceny systematycznie "w górę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts