CityMatic 01.04.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę? Na terminy wykonania i na ceny. Czy bez zmian - długie terminy a ceny systematycznie "w górę". Z tego co słyszę od potencjalnych klientów - tzn sąsiadów co zakładają - ceny nieznacznie w dół, czas wydłużony o ok 2 tyg( czas jakby dla kwarantanny) Ale teraz nie wiem jak przy zaostrzeniach bo się nie kontaktuję. Dane z ubiegłego tygodnia - lubelskie. Mam wrażenie, że na rynku zostały firmy z kilkuletnią praktyką? ale mogę się mylić widziałem tylko samochody firmowe, od pomp ciepła i FV stąd wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 03.04.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę? Na terminy wykonania i na ceny. Czy bez zmian - długie terminy a ceny systematycznie "w górę". Na pewno wydłużone terminy, bo był problem z dostępnością paneli. Sam ostatnio kupowałem i nigdzie nie mieli nic w dobrej cenie,,, Zostały jedynie same w górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 03.04.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Na pewno wydłużone terminy, bo był problem z dostępnością paneli. Sam ostatnio kupowałem i nigdzie nie mieli nic w dobrej cenie,,, Zostały jedynie same w górnej półki. Ja brałem najnowsze Selfy i zamontowali (czyli dostarczyli) je szybciej niż było zakładane. Jedynie elektryk mi się ociąga z montażem falownika bo tydzień czasu już czekam od montażu paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 03.04.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja brałem najnowsze Selfy i zamontowali (czyli dostarczyli) je szybciej niż było zakładane. Jedynie elektryk mi się ociąga z montażem falownika bo tydzień czasu już czekam od montażu paneli. No ale chodzi o produkty rozsądne cenowo, bo te droższe to wiadomo, że jeszcze leżą na magazynach. A więksi wykonawcy znając życie zrobili większe zatowarowanie, więc jeszcze jadą na zapasach. Chociaż niebawem sytuacja się poprawi, bo Chiny wracają z produkcją. Nie zwróciłem uwagi, że Selfa składa w polsce panele, ale wafle i tak mają znając życie chińskie. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez St@nley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.04.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Na pewno wydłużone terminy, bo był problem z dostępnością paneli. Sam ostatnio kupowałem i nigdzie nie mieli nic w dobrej cenie,,, Zostały jedynie same w górnej półki. Lub z dolnej półki polikrystaliczne 280Wp. Czas oczekiwania na zamówienie to ok 2-3 tyg. Tak sobie myślałem czy nie zainstalować sobie 10 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 03.04.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 No ale chodzi o produkty rozsądne cenowo, bo te droższe to wiadomo, że jeszcze leżą na magazynach. A więksi wykonawcy znając życie zrobili większe zatowarowanie, więc jeszcze jadą na zapasach. Chociaż niebawem sytuacja się poprawi, bo Chiny wracają z produkcją. Nie zwróciłem uwagi, że Selfa składa w polsce panele, ale wafle i tak mają znając życie chińskie. Na internecie znalazłem model tego modułu w cenie 635 zł więc cena moim zdaniem nie jest wygórowana. Oczywiście, że ciastka są chińskie bo czy jest u nas jakaś firma, która wytapia krzem do produkcji modułów? Chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 03.04.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę? Na terminy wykonania i na ceny. Czy bez zmian - długie terminy a ceny systematycznie "w górę". Kilka tygodni temu kupowałem komponenty do pv i powiem Ci że panele sporo podrożały, bo 76zł brutto sztuka, dziś inwestycja ze względu tylko samych ogniw kosztowała by mnie prawie 2k PLN więcej, tkaczor123 na oze shop masz poli 280 po 457/brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.04.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Kilka tygodni temu kupowałem komponenty do pv i powiem Ci że panele sporo podrożały, bo 76zł brutto sztuka, dziś inwestycja ze względu tylko samych ogniw kosztowała by mnie prawie 2k PLN więcej, tkaczor123 na oze shop masz poli 280 po 457/brutto Dzięki z tej "promocji" nie skorzystam mam je po 350 netto i to na miejscu:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.04.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Witam, po ponad 20 tygodniach od montażu licznika 2-kierunkowego dostałem podpisaną obustronnie kompleksową umowę "prosumencką".W piśmie przewodnim napisano, że umowa zostanie aktywowana "po pozytywnym przyjęciu zgłoszenia do OSD".1. To ja mam ją zgłaszać czy sprzedawca energii? A jeśli sprzedawca, to ile jeszcze ta cała kołomyja potrwa?2. Kiedy mogę spodziewać się pierwszej faktury? Od momentu montażu licznika nie mogę się jej doprosić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 04.04.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Na internecie znalazłem model tego modułu w cenie 635 zł więc cena moim zdaniem nie jest wygórowana. Oczywiście, że ciastka są chińskie bo czy jest u nas jakaś firma, która wytapia krzem do produkcji modułów? Chyba nie. Jaka moc tych paneli? Jak dla mnie cena dość wysoka chyba, że duża moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 04.04.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Witam, po ponad 20 tygodniach od montażu licznika 2-kierunkowego dostałem podpisaną obustronnie kompleksową umowę "prosumencką". W piśmie przewodnim napisano, że umowa zostanie aktywowana "po pozytywnym przyjęciu zgłoszenia do OSD". 1. To ja mam ją zgłaszać czy sprzedawca energii? A jeśli sprzedawca, to ile jeszcze ta cała kołomyja potrwa? 2. Kiedy mogę spodziewać się pierwszej faktury? Od momentu montażu licznika nie mogę się jej doprosić... Tygodni??? Czy może dni, bo coś mi tu nie pasuje jaki operator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.04.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Tygodni??? Czy może dni, bo coś mi tu nie pasuje jaki operator? Od 14.11.2019 to raczej tygodni. A Bydgoszcz, to pewnie Enea... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 05.04.2020 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Od 14.11.2019 to raczej tygodni. A Bydgoszcz, to pewnie Enea... No to grubo. Nie zmieniłeś czasem dostawcy energii? Bo zawsze to dłużej trwa jak trzeba wrócić do umowy kompleksowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.04.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Nie zmieniłeś czasem dostawcy energii? Nigdy w życiu jeszcze nie zmieniałem dostawcy energii. Ale to nie ważne, ważne jest czy ktoś może pomóc w odpowiedziach na moje pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Myślę, że BOK pomoże najłatwiej.Okres rozliczeniowy powinien być podany w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.04.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Myślę, że BOK pomoże najłatwiej. Okres rozliczeniowy powinien być podany w umowie. Do BOKu zadzwonię w poniedziałek. Okres rozliczeniowy raczej nie ma nic do rzeczy... Ale jeśli to ważne, to wybrałem 12 miesięczny... Po prostu naturalnym byłoby jak do tej pory wysłać mi fakturę od 14.11 do końca roku (dokładnie do czasu, gdy wprowadzono nowe są nowe stawki)... Dla mnie dodatkowym plusem dodatnim byłoby czarno na białym jak rozliczają wprowadzoną do sieci energię i na jakiej zasadzie jest autokonsumpcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Ja wprawdzie w Tauronie, ale tydzień po wymianie dostałem aneks, a po około 3-4 miesiącach nową umowę. F-ry płaciłem tylko za miesiące, kiedy obowiązywał aneks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.04.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Ja wprawdzie w Tauronie, ale tydzień po wymianie dostałem aneks, a po około 3-4 miesiącach nową umowę. F-ry płaciłem tylko za miesiące, kiedy obowiązywał aneks Ja dostałem umowę po 20 tygodniach więc podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.04.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 No to grubo. Nie zmieniłeś czasem dostawcy energii? Bo zawsze to dłużej trwa jak trzeba wrócić do umowy kompleksowej... Prosument nie ma możliwości zmiany dostawcy energii - OSD (Operator Systemu Dystrybucyjnego) i tylko OSD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 05.04.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Prosument nie ma możliwości zmiany dostawcy energii - OSD (Operator Systemu Dystrybucyjnego) i tylko OSD. Chodziło raczej o to, czy tuż przed montażem licznika nie zmieniłem OSD na Eneę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts