Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę?

Na terminy wykonania i na ceny.

Czy bez zmian - długie terminy a ceny systematycznie "w górę". :)

Z tego co słyszę od potencjalnych klientów - tzn sąsiadów co zakładają - ceny nieznacznie w dół, czas wydłużony o ok 2 tyg( czas jakby dla kwarantanny)

Ale teraz nie wiem jak przy zaostrzeniach bo się nie kontaktuję. Dane z ubiegłego tygodnia - lubelskie.

Mam wrażenie, że na rynku zostały firmy z kilkuletnią praktyką? ale mogę się mylić widziałem tylko samochody firmowe, od pomp ciepła i FV stąd wniosek.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do branży i do potencjalnych klientów: jaki jest wpływ koronowirusa na fotowoltaikę?

Na pewno wydłużone terminy, bo był problem z dostępnością paneli.

Sam ostatnio kupowałem i nigdzie nie mieli nic w dobrej cenie,,, Zostały jedynie same w górnej półki.

Sam ostatnio kupowałem i nigdzie nie mieli nic w dobrej cenie,,, Zostały jedynie same w górnej półki.

Ja brałem najnowsze Selfy i zamontowali (czyli dostarczyli) je szybciej niż było zakładane. Jedynie elektryk mi się ociąga z montażem falownika bo tydzień czasu już czekam od montażu paneli.

Ja brałem najnowsze Selfy i zamontowali (czyli dostarczyli) je szybciej niż było zakładane. Jedynie elektryk mi się ociąga z montażem falownika bo tydzień czasu już czekam od montażu paneli.

No ale chodzi o produkty rozsądne cenowo, bo te droższe to wiadomo, że jeszcze leżą na magazynach.

A więksi wykonawcy znając życie zrobili większe zatowarowanie, więc jeszcze jadą na zapasach.

Chociaż niebawem sytuacja się poprawi, bo Chiny wracają z produkcją.

Nie zwróciłem uwagi, że Selfa składa w polsce panele, ale wafle i tak mają znając życie chińskie.

Edytowane przez St@nley

Lub z dolnej półki polikrystaliczne 280Wp.

Czas oczekiwania na zamówienie to ok 2-3 tyg.

Tak sobie myślałem czy nie zainstalować sobie 10 szt.

No ale chodzi o produkty rozsądne cenowo, bo te droższe to wiadomo, że jeszcze leżą na magazynach.

A więksi wykonawcy znając życie zrobili większe zatowarowanie, więc jeszcze jadą na zapasach.

Chociaż niebawem sytuacja się poprawi, bo Chiny wracają z produkcją.

Nie zwróciłem uwagi, że Selfa składa w polsce panele, ale wafle i tak mają znając życie chińskie.

Na internecie znalazłem model tego modułu w cenie 635 zł więc cena moim zdaniem nie jest wygórowana.

Oczywiście, że ciastka są chińskie bo czy jest u nas jakaś firma, która wytapia krzem do produkcji modułów? Chyba nie.

Kilka tygodni temu kupowałem komponenty do pv i powiem Ci że panele sporo podrożały, bo 76zł brutto sztuka, dziś inwestycja ze względu tylko samych ogniw kosztowała by mnie prawie 2k PLN więcej,

tkaczor123 na oze shop masz poli 280 po 457/brutto

Kilka tygodni temu kupowałem komponenty do pv i powiem Ci że panele sporo podrożały, bo 76zł brutto sztuka, dziś inwestycja ze względu tylko samych ogniw kosztowała by mnie prawie 2k PLN więcej,

tkaczor123 na oze shop masz poli 280 po 457/brutto

Dzięki z tej "promocji" nie skorzystam mam je po 350 netto i to na miejscu:).

Witam,

po ponad 20 tygodniach od montażu licznika 2-kierunkowego dostałem podpisaną obustronnie kompleksową umowę "prosumencką".

W piśmie przewodnim napisano, że umowa zostanie aktywowana "po pozytywnym przyjęciu zgłoszenia do OSD".

1. To ja mam ją zgłaszać czy sprzedawca energii? A jeśli sprzedawca, to ile jeszcze ta cała kołomyja potrwa?

2. Kiedy mogę spodziewać się pierwszej faktury? Od momentu montażu licznika nie mogę się jej doprosić...

Na internecie znalazłem model tego modułu w cenie 635 zł więc cena moim zdaniem nie jest wygórowana.

Oczywiście, że ciastka są chińskie bo czy jest u nas jakaś firma, która wytapia krzem do produkcji modułów? Chyba nie.

Jaka moc tych paneli? Jak dla mnie cena dość wysoka chyba, że duża moc.

Witam,

po ponad 20 tygodniach od montażu licznika 2-kierunkowego dostałem podpisaną obustronnie kompleksową umowę "prosumencką".

W piśmie przewodnim napisano, że umowa zostanie aktywowana "po pozytywnym przyjęciu zgłoszenia do OSD".

1. To ja mam ją zgłaszać czy sprzedawca energii? A jeśli sprzedawca, to ile jeszcze ta cała kołomyja potrwa?

2. Kiedy mogę spodziewać się pierwszej faktury? Od momentu montażu licznika nie mogę się jej doprosić...

Tygodni??? Czy może dni, bo coś mi tu nie pasuje jaki operator?

Myślę, że BOK pomoże najłatwiej.

Okres rozliczeniowy powinien być podany w umowie.

Do BOKu zadzwonię w poniedziałek.

Okres rozliczeniowy raczej nie ma nic do rzeczy... Ale jeśli to ważne, to wybrałem 12 miesięczny...

Po prostu naturalnym byłoby jak do tej pory wysłać mi fakturę od 14.11 do końca roku (dokładnie do czasu, gdy wprowadzono nowe są nowe stawki)...

Dla mnie dodatkowym plusem dodatnim byłoby czarno na białym jak rozliczają wprowadzoną do sieci energię i na jakiej zasadzie jest autokonsumpcja...